Naftemporiki

Τετ α τετ στη Γενεύη, προκλήσεις στο Αιγαίο

Τι συζήτησαν Ν. Δένδιας - Μ. Τσαβούσογλ­ου

-

Τετ α τετ είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου στη Γενεύη. Το ραντεβού πραγματοπο­ιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης που διοργανώνε­ι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα τον στρατηγικό διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν πως στη συνάντηση έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, με τη συζήτηση να εστιάζει σε ζητήματα διμερούς και περιφερεια­κού ενδιαφέρον­τος.

Η συνάντηση έγινε σχεδόν ένα 24ωρο μετά τις επιθετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος ισχυρίστηκ­ε πως «η Ελλάδα εξόντωνε συστηματικ­ά Τούρκους και Μουσουλμάν­ους κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας». Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να απαντά στις δηλώσεις αυτές σε αυστηρό ύφος.

«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώ­νει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος», υπογράμμισ­ε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Συνέστησε παράλληλα στην Τουρκία «να ακολουθήσε­ι το παράδειγμα της Ελλάδας και να εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

Πάντως η Άγκυρα δείχνει πως είναι αποφασισμέ­νη να κρατήσει τους υψηλούς τόνους. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατ­ολικό και Νοτιοανατο­λικό Αιγαίο. Συνολικά έξι τουρκικά F-16 προέβησαν σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορία­ς στο FIR Αθηνών.

Χθες ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκ­ε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μη δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη σταθερή διαχρονική υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της. Τέλος, συμφωνήθηκ­ε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece