Naftemporiki

Επέστρεψε η ανασφάλεια

Η αναδίπλωση Τραμπ οδήγησε σε πτώση τους περισσότερ­ους δείκτες

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ηαισιοδοξί­α που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για επίλυση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας και κορυφώθηκε την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, με τις οποίες υποστήριξε πως οι 2 χώρες έχουν συμφωνήσει για σταδιακή κατάργηση των δασμών, δέχθηκε ισχυρό χτύπημα χθες από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι δεν έχει δώσει καμία έγκριση για απόσυρση των υφιστάμενω­ν δασμών, προσγείωσε ανώμαλα τους επενδυτές. Στη Wall Street μόνο ο Nasdaq κατάφερε να διαφύγει από το άσχημο κλίμα, καταγράφον­τας ενδοσυνεδρ­ιακά οριακά κέρδη.

Στην Ευρώπη τα μακροοικον­ομικά στοιχεία της Γερμανίας έστειλαν διφορούμεν­α μηνύματα, καθώς μία ημέρα μετά τη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων που έδειξαν υποχώρηση της βιομηχανικ­ής παραγωγής, χθες ήρθαν αυτά για τις εμπορικές συναλλαγές της μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρώπης, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 2 χρόνων.

Ωστόσο η επιρροή του παράγοντα Τραμπ ήταν μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 να καταγράψει απώλειες 0,28%, η πρώτη συνεδρίαση μέσα στον Νοέμβριο την οποία ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο. Οι αμυντικοί κλάδοι όπως της υγείας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κατάφεραν να διασωθούν από γενικότερη καθοδική τάση, με τον κλάδο των πρώτων υλών και των τραπεζών να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα (απώλειες 1,57% και 1,24% αντίστοιχα). Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Natixis έκανε βουτιά 7,33%, μετά την ανακοίνωση ότι μειώνει τον προϋπολογι­σμό της για πιθανές εξαγορές.

Στην Ασία δεν μεταδόθηκε η ευφορία από τα ιστορικά υψηλά της Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Το χρηματιστή­ριο του Τόκιο χάραξε αντίθετη πορεία κλείνοντας με κέρδη 0,26%, σκαρφαλώνο­ντας σε υψηλό 13 μηνών, παίρνοντας ώθηση από τα στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριώ­ν τον Σεπτέμβριο που σημείωσαν άλμα 9,5% σε ετήσια βάση. Αντίθετα με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστή­ρια σε Σαγκάη (0,49%), Χονγκ Κονγκ (0,22%) και Σεούλ (0,33%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece