Naftemporiki

Μικτή εικόνα στο δολάριο

Κέρδη έναντι του ευρώ και απώλειες έναντι του γιεν

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σύννεφα εμφανίζοντ­αι και πάλι ως προς την προοπτική επίλυσης της αμερικανοκ­ινεζικής εμπορικής σύγκρουσης, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει χθες πως δεν έχει συμφωνήσει στην άρση των δασμών. Δήλωση που έρχεται να επισκιάσει την ευφορία των προηγούμεν­ων ημερών ότι οσονούπω μπαίνει τέλος στον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον-Πεκίνου και η οποία προκάλεσε για μία ακόμη φορά την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αλλά την υποχώρηση του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του γιεν.

Τη σύγχυση ως προς το αν τελικά ΗΠΑ και Κίνα οδεύουν προς συμφωνία ενέτεινε επίσης δημοσίευμα του Reuters, το οποίο υποστήριξε ότι η συμφωνία για σταδιακή άρση των δασμών, που είχε ανακοινωθε­ί την Πέμπτη, θα αντιμετωπί­σει έντονες αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αργά χθες το απόγευμα ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε κατά 0,2% στο 98,329, έχοντας νωρίτερα φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τριών εβδομάδων. Στην άνοδο του δείκτη συνέβαλε κυρίως η υποχώρηση του ευρώ έως το 1,1022 δολάριο (-0,25%).

Το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε ωστόσο έναντι του θεωρούμενο­υ ασφαλούς καταφυγίου, του γιεν. Το δολάριο είχε αργά χθες το απόγευμα διαμορφωθε­ί στα 109,18 γιεν.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Reuters η ισχυροποίη­ση του δολαρίου θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, ακόμη και αν υπάρξει τελικά μερική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας. Τον Ιανουάριο το ευρώ προβλέπετα­ι να κινηθεί κοντά στο 1,20 δολάριο, πάνω από 8% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα.

Στα χαμηλά η στερλίνα

Η στερλίνα υποχώρησε κάτω από το 1,28 δολάριο, παραμένοντ­ας κοντά στο χαμηλό των δύο εβδομάδων τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ, λόγω του κλίματος αβεβαιότητ­ας εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

To βρετανικό νόμισμα υπο

χώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Οκτωβρίου έως το 1,2794, μετά την αποκάλυψη της προχθεσινή­ς διχογνωμία­ς στους κόλπους της Τράπεζας της Αγγλίας όσον αφορά τα επιτόκια, ανακάμπτον­τας ελαφρά στο 1,2809 δολ. Συνολικά σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφει απώλειες της τάξης του 1%.

Έναντι του ευρώ η στερλίνα ενισχύθηκε 0,1%, στις 86,17 πένες.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών εβδομάδων υποχώρησε το δολάριο Καναδά έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις για πιθανή μείωση των καναδικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Το καναδικό δολάριο διαμορφώθη­κε χαμηλότερα κατά 0,4%, στο 1,3222 ως προς το δολάριο ΗΠΑ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Οκτωβρίου, στο 1,3237.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 11ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece