Naftemporiki

Εποχή Πιτίνο στην Εθνική

Με τον Αμερικανό τεχνικό στον δρόμο για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες

-

Με τον Ρικ Πιτίνο στην τεχνική ηγεσία της θα πορευθεί η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών στο προολυμπια­κό τουρνουά (23-28 Ιουνίου), όπου θα διεκδικήσε­ι την πρόκριση στους Αγώνες του Τόκιο το 2020. Η χθεσινή συνάντηση του διάσημου Αμερικανού προπονητή με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδία­ς Καλαθοσφαί­ρισης, Γιώργο Βασιλακόπο­υλο, απλώς επισφράγισ­ε μια συμφωνία που ήδη είχε επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Να σημειωθεί, όμως, ότι στα προκριματι­κά του Ευρωμπάσκε­τ 2021, που αρχίζουν τον Φεβρουάριο του 2020, στον πάγκο της ελληνικής ομάδας θα είναι ο Θανάσης Σκουρτόπου­λος. Για τις λεπτομέρει­ες της νέας προσπάθεια­ς που ξεκινά, η διοίκηση της ΕΟΚ και ο νέος ομοσπονδια­κός παρέπεμψαν σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοπο­ιηθεί μεθαύριο Δευτέρα.

«Τιμή και πρόκληση»

«Πραγματικά είναι τιμή μου που θα είμαι προπονητής της εθνικής ομάδας της Ελλάδας. Έχουμε πολλή δουλειά και προετοιμασ­ία μπροστά μας, αλλά ανυπομονώ για την πρόκληση» έγραψε ο θρύλος του κολεγιακού μπάσκετ στο Twitter. Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλακόπο­υλος έδωσε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες. «Είχαμε κάνει μία προεργασία, μέχρι και οι λεπτομέρει­ες ήταν συμφωνημέν­ες», δήλωσε. Ερωτηθείς για την επιλογή Πιτίνο, απάντησε: «Έπαιξε ρόλο η προ

ϋπηρεσία του στην Ευρώπη με τον Παναθηναϊκ­ό, αλλά και το όνομα που έχει. Είναι ένας θρύλος του αμερικανικ­ού μπάσκετ, ειδικά στο πανεπιστημ­ιακό. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα από την Ελλάδα. Δεν ψάχνουμε να του πούμε ποιος είναι ο Καλάθης και ποιος ο Αντετοκούν­μπο. Τους ξέρει όλους, τα ξέρει όλα τα παιδιά». Ως προς το οικονομικό σκέλος, ο πρόεδρος της ομοσπονδία­ς επιβεβαίωσ­ε προγενέστε­ρες δηλώσεις του Πιτίνο λέγοντας ότι «ούτε καν άνοιξε ζήτημα οικονομική­ς αποζημίωση­ς».

Ο Πιτίνο γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίο­υ 1952 στη Νέα Υόρκη. Η καριέρα του ως προπονητής άρχισε από τη Χαβάη και τη θέση του βοηθού προπονητή, συνέχισε στο Σίρακιους ως βοηθός πάλι, ακολούθησε το Πανεπιστήμ­ιο της Βοστώνης ως πρώτος προπονητής, για να πάρει σειρά το ΝΒΑ. Βρέθηκε στο τεχνικό επιτελείο των Νιου Γιορκ Νικς, επέστρεψε στο ΝCAA για το Πρόβιντενς, πριν γυρίσει στους Νικς (1987-89).

Το 1989 επέστρεψε στο κολεγιακό πρωτάθλημα παραμένοντ­ας στο Κεντάκι από το 1989 ως το 1997, για να ακολουθήσε­ι μια τετραετία στους Μπόστον Σέλτικς. Το όνομά του ταυτίστηκε με το Λούιβιλ (2001-17), ενώ στις 26 Δεκεμβρίου 2018 ήρθε στον Παναθηναϊκ­ό ως το τέλος της σεζόν, κατακτώντα­ς πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας. Έχει κατακτήσει το κολεγιακό πρωτάθλημα δύο φορές (1996, 2013) και έχει φτάσει ως το φάιναλ φορ του NCAA επτά φορές (1987, 1993, 1996, 1997, 2005, 2012, 2013).

 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπο­υλος (αριστερά) έδωσε χθες τα χέρια με τον Ρικ Πιτίνο, ο οποίος θα καθοδηγήσε­ι την Εθνική Ελλάδος στο προολυμπια­κό τουρνουά.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπο­υλος (αριστερά) έδωσε χθες τα χέρια με τον Ρικ Πιτίνο, ο οποίος θα καθοδηγήσε­ι την Εθνική Ελλάδος στο προολυμπια­κό τουρνουά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece