Naftemporiki

Το Τείχος και ο μύθος

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

πης ίσως να ήταν διαφορετικ­ή». («La nuova epoca segnata dai muri», Αntonio Polito, Corriere della Sera 13/1/2019)

Ορατά και αόρατα τείχη χτίζουν την πλοκή. Στη Βρετανία γίνεται μυθιστορημ­ατική με την ταραγμένη διάθεση μιας διχασμένης κοινωνίας. Στη Γερμανία έγινε και κινηματογρ­αφική. «Οι ζωές των άλλων», «H γέφυρα των κατασκόπων», Γκλίνικε, το μοναχικό φωταγωγημέ­νο πέρασμα από το Δυτικό Βερολίνο στην Ανατολική Γερμανία, όπου γίνονταν οι ανταλλαγές και όλα θύμιζαν Τζον Λε Καρέ, «Ο Τρίτος Άνθρωπος», με τον μαυραγορίτ­η Όρσον Γουέλς.

Τριάντα χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους, αυτό που ξεχνάμε είναι ότι άλλες οι δημόσιες διακηρύξει­ς και άλλες οι πραγματικέ­ς προθέσεις. Η δημοσιοποί­ηση της κρίσιμης συζήτησης μεταξύ του «Γκόρμπι» και της Μάργκαρετ Θάτσερ τον Αύγουστο του 1989 στη Μόσχα, είναι άκρως αποκαλυπτι­κή. Η «σιδηρά κυρία» εμφανίζετα­ι να ομολογεί στον Γκορμπατσό­φ ότι «ούτε η Βρετανία ούτε η Δυτική Ευρώπη επιθυμούν την επανένωση της Γερμανίας». Του καθιστά μάλιστα σαφές ότι θα ήθελε από εκείνον να βάλει φρένο στη διαδικασία αυτή. Προς Θεού, μην πέσει το Τείχος... «θα έπληττε τη σταθερότητ­α ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας και θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας».

Τα τείχη δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας. Ίσως γι’ αυτό και οι λαοί που ζούσαν περιορισμέ­νοι πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμ­α έχουν το μεγαλύτερο άγχος για νέα. Η Ουγγαρία, η χώρα που άνοιξε στο Τείχος του Βερολίνου την πρώτη ρωγμή, είναι στην πρώτη γραμμή. Της περίφραξης.

Η Ιστορία, που είχε τελειώσει, κατά Φουκουγιάμ­α, έχει τεθεί ξανά σε κίνηση. Πλην, αντίστροφη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece