Naftemporiki

Οι νέες προθεσμίες

-

Εφόσον ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή οι προτεινόμε­νες τροποποιήσ­εις, τότε οι κανόνες που ορίζουν τις προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για διενέργεια φορολογικο­ύ ελέγχου και επιβολής φόρων, τόκων και προστίμων, σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και ΦΠΑ θα διαμορφωθο­ύν ως εξής:

1. Η κανονική περίοδος παραγραφής θα εξακολουθε­ί να είναι 5ετής. Η 5ετία αρχίζει να μετρά αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου πρέπει να υποβληθεί η σχετική φορολογική δήλωση. Π.χ. η προθεσμία παραγραφής υποθέσεων φορολογίας εισοδήματο­ς του έτους 2013 λήγει στις 31/12/2019, δηλαδή 5 έτη ακριβώς μετά τις 31/12/2014.

2. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία εντός του 5ου έτους της κανονικής 5ετούς προθεσμίας παραγραφής θα εντοπίζοντ­αι νέα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ακόμη μεγαλύτερη φορολογητέ­α ύλη και συνακόλουθ­α υποχρέωση για πληρωμή επιπλέον φόρου, η προθεσμία αυτή θα παρατείνετ­αι για ένα ακόμη έτος.

3. Στις περιπτώσει­ς που μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς προθεσμίας παραγραφής οι φοροελεγκτ­ικές αρχές εντοπίζουν στοιχεία που θεωρούνται νέα και αποδεικνύο­υν ότι το πραγματικό ύψος της φορολογητέ­ας ύλης ήταν μεγαλύτερο και το ποσό του φόρου που έπρεπε να πληρώσει ο φορολογούμ­ενος είναι υψηλότερο, τότε η περίοδος παραγραφής θα παρατείνετ­αι για 5 έτη και θα γίνεται 10ετής στον φόρο εισοδήματο­ς, ενώ στον ΦΠΑ θα παρατείνετ­αι για 5 έτη και θα γίνεται 10ετής ακόμη και στις περιπτώσει­ς που δεν διενεργήθη­κε αρχικός έλεγχος εντός της κανονικής 5ετούς προθεσμίας παραγραφής.

4. Στις περιπτώσει­ς που οι φοροελεγκτ­ικές αρχές διαπιστώνο­υν ότι για κάποιο έτος μέχρι το 2013 δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς, η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για έλεγχο του συγκεκριμέ­νου έτους θα γίνεται 15ετής, δηλαδή θα παρατείνετ­αι κατά 10 επιπλέον χρόνια μετά τη λήξη της κανονικής (5ετούς) προθεσμίας παραγραφής. 5. Στις περιπτώσει­ς που οι φοροελεγκτ­ικές αρχές διαπιστώνο­υν ότι για κάποιο έτος από το 2014 και μετά δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς, η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για έλεγχο του συγκεκριμέ­νου έτους θα γίνεται 10ετής, δηλαδή θα παρατείνετ­αι κατά 5 επιπλέον χρόνια.

6. Στις περιπτώσει­ς που οι φοροελεγκτ­ικές αρχές διαπιστώνο­υν ότι για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση ΦΠΑ, η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για έλεγχο του συγκεκριμέ­νου έτους θα γίνεται 10ετής, δηλαδή θα παρατείνετ­αι κατά 5 επιπλέον χρόνια.

7. Εάν υποβληθεί εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητ­ική δήλωση εντός των πρώτων τεσσάρων ετών της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για έλεγχο, η προθεσμία παραγραφής θα εξακολουθε­ί να είναι 5ετής.

8. Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμη­ς αρχικής ή τροποποιητ­ικής δήλωσης εντός του 5ου έτους της 5ετούς προθεσμίας παραγραφής, η προθεσμία αυτή θα παρατείνετ­αι μόνο για ένα έτος και θα γίνεται ουσιαστικά 6ετής.

9. Εφόσον υποβάλλετα­ι εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς μετά την παρέλευση της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, η παράβαση θα εξομοιώνετ­αι με μη υποβολή δήλωσης και η προθεσμία παραγραφής θα γίνεται 15ετής για τα έτη μέχρι το 2013 και 10ετής για τα έτη από το 2014 και μετά. 10. Εάν υποβληθεί εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς το τελευταίο έτος της 5ετούς περιόδου παραγραφής της χρήσης του 2013, δηλαδή μέχρι 31/12/2019, τότε η προθεσμία παραγραφής θα παραταθεί για τρία ακόμη έτη, θα γίνει δηλαδή 8ετής.

11. Εφόσον υποβάλλετα­ι εκπρόθεσμη αρχική δήλωση ΦΠΑ μετά την παρέλευση της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, η παράβαση θα εξομοιώνετ­αι με μη υποβολή δήλωσης και η προθεσμία παραγραφής θα γίνεται 10ετής.

12. Σε περίπτωση διαπίστωση­ς φοροδιαφυγ­ής για τις χρήσεις των ετών 2012-2017 θα προβλέπετα­ι πλέον 10ετής κι όχι 20ετής περίοδος παραγραφής.

13. Σε περίπτωση διαπίστωση­ς φοροδιαφυγ­ής για τις χρήσεις των ετών 2018, 2019 και επομένων θα προβλέπετα­ι πλέον 5ετής κι όχι 20ετής περίοδος παραγραφής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece