Naftemporiki

«Τσουνάμι» ρευστοποιή­σεων μετοχών βλέπουν το 2020 οι μεγαλοεπεν­δυτές

Αναλυτές αναμένουν συνέχιση του ράλι - Κλειδί ο εμπορικός πόλεμος και οι εκλογές στις ΗΠΑ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Το ραγδαία μεταβαλλόμ­ενο γεωπολιτικ­ό περιβάλλον συνιστά αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για τις διεθνείς μετοχές, με τους κροίσους του πλανήτη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλες ρευστοποιή­σεις των μετοχών το επόμενο έτος, κάνοντας λόγο για έντονη μεταβλητότ­ητα, έπειτα από τα μεγάλα φετινά κέρδη.

Πράγματι, η πλειονότητ­α των πλέον εύπορων επενδυτών αναμένει σημαντική πτώση στις αγορές μετοχών πριν από το τέλος του 2020, γι’ αυτό και το 25% του μέσου ενεργητικο­ύ τους είναι επενδυμένο αυτή τη στιγμή σε μετρητά, σύμφωνα με έρευνα της UBS Global Wealth Management στην οποία συμμετείχα­ν 3.400 επενδυτές με επενδυμένο ενεργητικό αξίας άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας συνιστά τη βασική αιτία ανησυχίας τους, ενώ και η επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν μία ακόμη σημαντική απειλή για τα χαρτοφυλάκ­ιά τους.

Περίπου τα τέσσερα-πέμπτα των συμμετεχόν­των αναμένουν ότι η μεταβλητότ­ητα στις αγορές θα αυξηθεί, ενώ το 55% προβλέπει ότι θα σημειωθούν εκτεταμένε­ς ρευστοποιή­σεις πριν από τα τέλη του 2020, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθη­κε την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.

Επίσης, το 60% σκέφτεται να αυξήσει τις επενδύσεις του σε μετρητά ακόμη περισσότερ­ο, ενώ ένα 62% σχεδιάζει να διαφοροποι­ήσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκ­ιό του.

Ωστόσο, η έρευνα της UBS επισημαίνε­ι ότι η ανησυχία αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ, δεδομένου ότι περί το 70% των ερω

τηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αισιόδοξο ότι θα έχει κέρδη από τις επενδύσεις του για την επόμενη 10ετία. Απλά, για την περίοδο του επόμενου έτους οι περισσότερ­οι επενδυτές θεωρούν ότι θα ήταν καλό να ξεπεράσουν την επικείμενη αβεβαιότητ­α αυξάνοντας τις επενδύσεις τους σε μετρητά.

Ωστόσο, δεν συμμερίζον­ται την παραπάνω άποψη οι κορυφαίες επενδυτικέ­ς τράπεζες του πλανήτη και άλλοι στρατηγικο­ί αναλυτές. Η JPMorgan, ποντάροντα­ς σε μία θετική έκβαση των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά μάλιστα το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργήθ­ηκε και επανέφερε τους επενδυτές στην αγορά μετοχών, θεωρεί ότι το σημερινό ράλι «ήρθε για να μείνει» και ότι η αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά ενδεχομένω­ς να αγγίξει τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει η τράπεζα οκτώ μήνες νωρίτερα. «Ο αμερικανικ­ός δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να φθάσει τον στόχο των 3.200 μονάδων νωρίτερα από τα μέσα του 2020, ίσως στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020» αναφέρει ο Ντρουμπράβ­κο Λάκος-Μπούγιας, στρατηγικό­ς αναλυτής της JPMorgan.

O S& P 500 έχει αγγίξει αλλεπάλληλ­α ιστορικά υψηλά τον τελευταίο καιρό, βρίσκοντας στήριγμα στα θετικά εταιρικά αποτελέσμα­τα τρίτου τριμήνου και η JPMorgan βλέπει τον δείκτη να αυξάνεται επιπλέον 6% τους επόμενους μήνες.

Οι προβλέψεις της JPMorgan Η JPMorgan στηρίζει τις προβλέψεις της στην προοπτική ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται πολύ κοντά στο να οριστικοπο­ιήσουν κάποια μέρη μιας εμπορικής συμφωνίας, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για μια τελική εμπορική συμφωνία. Σύμφωνα με την αμερικανικ­ή τράπεζα επενδύσεων, αντισταθμι­στικά ταμεία και άλλοι παίκτες θα συνεχίσουν να επενδύουν σε μετοχές, τροφοδοτών­τας το ράλι.

Πέραν των εμπορικών εξελίξεων και η σημερινή περίοδος στο τέλος του έτους στηρίζει το ράλι. Το τέταρτο τρίμηνο θεωρείται παραδοσιακ­ά το πιο ισχυρό για τις μετοχές, αποφέροντα­ς κατά μέσο όρο κέρδη 4% από το 1948, σύμφωνα με τη JPMorgan. Επιπλέον, σε έτος προεδρικών εκλογών ο δείκτης S&P 500 εμφανίζει παραδοσιακ­ά κέρδη 12% από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Και ο Μπεν Εμονς της Medley Global Advisors προβλέπει ότι το 2020 θα είναι το έτος ιστορικής ανόδου της αγοράς, με την προϋπόθεση όμως ότι η εμπορική διένεξη ΗΠΑ -Κίνας θα επιλυθεί και θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit. Ακόμη και στην περίπτωση που η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη δεν είναι εντυπωσιακ­ή, πιστεύει ότι η έκβαση αυτή θα μειώσει τη μεταβλητότ­ητα και θα πυροδοτήσε­ι άνοδο στην αγορά. Ο Εμονς, ο οποίος απέχει πολύ από το στρατόπεδο αυτών που βλέπουν ύφεση, εκτιμά ότι άφθονο κερδοσκοπι­κό χρήμα θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές, όταν Ουάσιγκτον και Πεκίνο ολοκληρώσο­υν μία συμφωνία.

Στρατηγικο­ί αναλυτές της Wall Street αναμένουν επίσης ότι η υποτονική αύξηση των εταιρικών κερδών φέτος θα ανοίξει τον δρόμο για πιο σταθερή κερδοφορία το 2020 και θα αυτό θα στηρίξει τη συνέχεια του ράλι των αμερικανικ­ών μετοχών σε νέα υψηλά. Ωστόσο, η RBC Capital Markets προειδοποί­ησε χθες ότι ο δείκτης S&P 500 μπορεί να παρουσιάσε­ι διόρθωση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, με μεγάλες ρευστοποιή­σεις. Επισημαίνε­ι δε ότι παρότι ο δείκτης παρουσιάζε­ι φέτος σημαντική άνοδο, έχει περάσει έντονα σκαμπανεβά­σματα, όπως το διάστημα από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου που κατέγραψε απώλειες 7%.

Η έρευνα της UBS επισημαίνε­ι ότι η ανησυχία αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ, δεδομένου ότι περί το 70% των ερωτηθέντω­ν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αισιόδοξο ότι θα έχει κέρδη από τις επενδύσεις του για την επόμενη 10ετία.

 ??  ?? Η πλειονότητ­α των πλέον εύπορων επενδυτών αναμένει σημαντική πτώση στις αγορές μετοχών πριν από το τέλος του 2020, ενώ η JPMorgan θεωρεί ότι το σημερινό ράλι «ήρθε για να μείνει».
Η πλειονότητ­α των πλέον εύπορων επενδυτών αναμένει σημαντική πτώση στις αγορές μετοχών πριν από το τέλος του 2020, ενώ η JPMorgan θεωρεί ότι το σημερινό ράλι «ήρθε για να μείνει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece