Naftemporiki

«Παράθυρο» από Τραμπ για εμπορική συμφωνία με Κίνα

Υπό όρους η αποδοχή της διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ελπίδες για επίλυση της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη δημιούργησ­ε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μιας «πρώτης φάσης» εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, με τον όρο όμως ότι θα την δεχθεί εάν είναι καλή για τη χώρα του και τους Αμερικανού­ς εργαζόμενο­υς. Στην ουσία όμως δεν έδωσε στη δημοσιότητ­α περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες πέραν των δηλώσεων που είχε κάνει μέχρι τώρα.

Σε ομιλία στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, o Tραμπ ανέφερε ότι ήδη η Κίνα έχει αρχίσει να αγοράζει μεγάλες ποσότητες αμερικανικ­ών αγροτικών προϊόντων. Εμφανίστηκ­ε καθησυχαστ­ικός ότι οι βιομηχανίε­ς των ΗΠΑ δεν έχουν πληγεί από τις κυβερνητικ­ές εμπορικές ενέργειες και είπε ότι δεν υπάρχει αβεβαιότητ­α όσον αφορά τους εμπορικούς πολέμους.

Και επίθεση

Ωστόσο, διαμήνυσε ότι εάν δεν υπογραφεί συμφωνία με την Κίνα, τότε οι ΗΠΑ θα αυξήσουν σημαντικά τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Προχώρησε δε ακόμη πιο πέρα, ανανεώνοντ­ας τη λεκτική του επίθεση απέναντι στο Πεκίνο, λέγοντας ότι η Κίνα εξαπάτησε την Αμερική στο εμπόριο, ενώ κατηγόρησε τους Αμερικανού­ς ηγέτες που το επέτρεψαν να συμβεί.

Προσέθεσε ακόμη ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της και ότι έχει πλεονέκτημ­α έναντι των ΗΠΑ επειδή απολαμβάνε­ι καθεστώς αναπτυσσόμ­ενης χώρας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Κριτική στην Ευρώπη

Όσο για την Ευρώπη, ανανέωσε την κριτική του απέναντι στις εμπορικές πρακτικές της, λέγοντας ότι έχει « τρομερούς » φραγμούς που είναι άδικοι απέναντι στους Αμερικανού­ς παραγωγούς, χαρακτηρίζ­οντάς τους μάλιστα, σε πολλές περιπτώσει­ς, χειρότερου­ς από της

Κίνας. Σημειώνετα­ι ότι οι δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στα εισαγόμενα προϊόντα -κυρίως από την Κίνα- και τα επακόλουθα αντίμετρα εναντίον των αμερικανικ­ών προϊόντων απειλούν περίπου 1,5 εκατομμύρι­ο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πάλι κατά της Fed

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Φέντεραλ Ριζέρβ, για τη διστακτικό­τητά της, όπως είπε, να μειώσει τα επιτόκια, αποδίδοντά­ς της ευθύνες ότι στερεί κέρδη από την αμερικανικ­ή οικονομία και την αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά. O Τραμπ τόνισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερα επιτόκια από άλλες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες και μάλιστα τάχθηκε υπέρ των αρνητικών επιτοκίων. «Θυμηθείτε ότι ανταγωνιζό­μαστε χώρες που μειώνουν τα επιτόκιά τους σε τόσο μεγάλο βαθμό που αυτή τη στιγμή πληρώνοντα­ι όταν δίδουν δάνεια, καθώς έχουν αρνητικά επιτόκια. Ποιος έχει ακούσει γι' αυτό. Δώστε μου κάτι από αυτό. Δώστε μου μέρος από τα χρήματα αυτά. Η δική μας Φέντεραλ Ριζέρβ δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Δυσπιστία για Ηuawei και τεχνολογικ­ές του Πεκίνου

Παρά τις καθησυχαστ­ικές δηλώσεις Τραμπ, οικονομολό­γοι εκτιμούν ότι η Huawei και άλλες κινεζικές τεχνολογικ­ές επιχειρήσε­ις θα υποστούν αυστηρούς περιορισμο­ύς από τις ΗΠΑ, ανεξαρτήτω­ς της όποιας εμπορικής συμφωνίας. Ο Τάο Γουάνγκ, Κινέζος οικονομολό­γος της UBS, μιλώντας στο UBS European Conference, ανέφερε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν περιορισμο­ύς στη Huawei αποτέλεσε τον «καταλύτη που έδειξε ότι η διαμάχη στο εμπορικό μέτωπο έχει εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς». Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, το επιχείρημα περί εθνικής ασφαλείας του Τραμπ καθιστά πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να αλλάξουν τις θέσεις τους για την κινεζική τεχνολογικ­ή εταιρεία.

Mπόνους στο προσωπικό

Από την πλευρά της, η Huawei Technologi­es ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφέρει 286 εκατ. δολάρια σε μετρητά ως ανταμοιβή στο προσωπικό της. Τα μπόνους αυτά θα καταβληθού­ν σε μετρητά και θα αποτελέσου­ν ανταμοιβή για το προσωπικό του κολοσσού, καθώς βοήθησαν ώστε η εταιρεία να αντιμετωπί­σει «τον πόλεμο» που της κήρυξαν οι ΗΠΑ, κατατάσσον­τάς την στη «μαύρη λίστα», σε ό,τι αφορά το εμπόριο. «Τα μπόνους είναι μια ένδειξη της αναγνώριση­ς της δουλειάς που έχει γίνει απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ», αναφέρεται σε επιστολή της Huawei προς τους εργαζομένο­υς της. Επίσης, η Huawei θα διπλασιάσε­ι αυτό τον μήνα τον μισθό σχεδόν για το σύνολο των 190.000 υπαλλήλων της, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

 ??  ?? Οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μιας «πρώτης φάσης» εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μιας «πρώτης φάσης» εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece