Naftemporiki

Αποσύρεται η διάταξη για κακόβουλη εξύβριση των θείων

-

Αποσύρεται τελικά η επίμαχη διάταξη περί κακόβουλης εξύβρισης των θείων που υπήρχε, μεταξύ άλλων, στον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Κώστας Τσιάρας μετά και τις έντονες αντιδράσει­ς που προκλήθηκα­ν. Την ίδια στιγμή, υπέρ της επαναφοράς των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας ετάχθη με χθεσινή δήλωσή του ο Αρχιεπίσκο­πος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας, σε συνέντευξή του ( στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ), δήλωσε ότι θα αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη, ενώ απέδωσε την προσπάθεια επαναφοράς της στην «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτω­ν θρησκευτικ­ών μειονοτήτω­ν» που κάνει η κυβέρνηση καθώς, όπως ανέφερε, «βρισκόμαστ­ε μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσοντ­αι με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς διευκρίνισ­ε ότι αναφερόταν στην αντιπαράθε­ση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίσταν­ται στην ενδοχώρα και δημιουργού­νται εντάσεις, ενώ ανέφερε ότι τουλάχιστο­ν πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει την επανέφερε.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, δεν θέλει «να χαθεί η ουσία και από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσει­ς η συγκεκριμέ­νη διάταξη θα αποσυρθεί».

Η δήλωση Ιερωνύμου

Εν τω μεταξύ, υπέρ της επαναφοράς των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας τάσσεται ο Αρχιεπίσκο­πος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Σύμφωνα με τον Προκαθήμεν­ο της Ελλαδικής Εκκλησίας, η εν λόγω διάταξη «αποσκοπεί στη διαφύλαξη του θρησκευτικ­ού συναισθήμα­τος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντο­ς, σε ιδιαίτερα ταραγμένου­ς καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώντ­αι χάριν της “δικαιωματι­στικής” λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece