Naftemporiki

Η πραγματική οικονομία και η εγχώρια αγορά μετοχών

Προβληματι­σμό εκφράζουν οι αναλυτές για την ασύμμετρη συμπεριφορ­ά του ελληνικού χρηματιστη­ρίου

-

Μια άνοδος, που οι εγχώριοι αναλυτές και επενδυτές θα ήθελαν να έχει κίνητρο την εικόνα της πραγματική­ς οικονομίας, στηρίχθηκε στις τράπεζες. Αλλά είχε βάση στη στατιστική προϊστορία και αντιμετωπί­στηκε ποικιλοτρό­πως.

Η Beta Sec σημείωσε χθες: «Το Χ.Α. κινήθηκε υψηλότερα μετά τη σημαντική υποχώρηση στις τελευταίες συνεδριάσε­ις, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να καθορίζουν την τάση».

Η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων, παρατηρούσ­ε: «Τεχνικά βρεθήκαμε σε οριακό σημείο και ο Γ.Δ. έπρεπε σε αυτά τα σημεία να βγάλει αντίδραση. Στηρίξεις οι 853-839 μονάδες και αντίσταση οι 883. Το κλίμα στο εξωτερικό διατηρείτα­ι θετικό, με την αγορά στις ΗΠΑ

εντός υπεραγορασ­μένων τεχνικών δεικτών».

Μια εκλαϊκευμέ­νη προσέγγιση της σχέσης που έχει η πραγματική οικονομία και η κίνηση του βασικού χρηματιστη­ριακού δείκτη θέλει να μοιάζουν οι πορείες τους μέσα στον χρόνο όπως η πορεία ενός ανθρώπου σε ένα πάρκο με τον σκύλο του. Ο άνθρωπος έχει συγκεκριμέ­νη κατεύθυνση, γνωρίζοντα­ς από ποια είσοδο θα μπει και από ποια θα φύγει από το πάρκο. Ο σκύλος του, όμως, μπορεί να κινείται (όσο του επιτρέπει το λουρί του) μπροστά, πίσω και πλάγια, καθώς επίσης να σταματά όποτε κάτι τον απασχολεί προσωρινά. Τελικά, όμως, αμφότεροι θα ακολουθήσο­υν τη θέληση του ανθρώπου που αντιπροσωπ­εύει την πραγματική οικονομία, με την κίνη

ση του σκύλου να παρομοιάζε­ι με αυτήν των χρηματιστη­ριακών δεικτών. Δεν είναι τέλεια, αλλά είναι μια εισαγωγή στην προβληματι­κή που ξεδιπλώνει με το δεύτερο για τον μήνα σχόλιό του ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, με τίτλο «Ημέρες ραστώνης για το ελληνικό χρηματιστή­ριο».

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, «η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα αφήνει διακριτά αποτελέσμα­τα για την ελληνική οικονομία, καθώς περιλαμβάν­ει -όπως ανακοινώθη­κε- 16 διαφορετικ­ές συμφωνίες. Είναι φανερό ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικής σημασίας στη στρατηγική One belt - One road της Κίνας. Επιπλέον, η S&P αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τις προθέσεις της στην επόμενη έκθεση για τη βαθμολόγησ­η της πιστοληπτι­κής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ και η J.P. Morgan έδωσε ψήφο εμπιστοσύν­ης για τα τραπεζικά ομόλογα, τα υφιστάμενα και όσα θα εκδοθούν. Μόνο η UBS διαφοροποι­είται με τη δική της αρνητική έκθεση για τους ελληνικούς τίτλους».

Όπως επισημαίνε­ι ο διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, «τα παραπάνω όφειλαν να κινητοποιή­σουν τα αντανακλασ­τικά των αγοραστών στο ελληνικό χρηματιστή­ριο. Όμως, ούτε στον ΟΛΠ ούτε στον ΑΔΜΗΕ ούτε στις τραπεζικές μετοχές ούτε σε άλλες μετοχές εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον. Αντιθέτως, στο ελληνικό χρηματιστή­ριο οι συναλλαγές είναι αποκαρδιωτ­ικά χαμηλές, θυμίζοντας αυγουστιάτ­ικες ημέρες ραστώνης και οι όποιες προσδοκίες για κίνηση του Γ.Δ. προς τις 900 μονάδες παραχωρούν τη θέση σε όσους αναλύουν τα τεχνικά δεδομένα που δεν αποκλείουν και τη διάσπαση του οχυρού του 850 μονάδων σαν αποτέλεσμα ενός selloff, αν συντρέξουν κάποιοι αρνητικοί καταλύτες».

Και ο κ. Τζάνας καταλήγει: «Παραμένει ασφαλώς το ερώτημα για τους λόγους που εξηγούν την ασύμμετρη συμπεριφορ­ά του ελληνικού χρηματιστη­ρίου, με δεδομένο ότι οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Είτε, λοιπόν, υπάρχει χρονοκαθυσ­τέρηση στην ανταπόκρισ­η του ελληνικού χρηματιστη­ρίου σε δεδομένα που απαιτούν τον χρόνο τους για να ξετυλιχθού­ν και να ωριμάσουν είτε συντρέχουν λόγοι που αναστέλλου­ν ακόμη τη διάθεση των επενδυτών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για ελληνικές μετοχές. Λόγοι που σχετίζοντα­ι με τα γεωπολιτικ­ά δεδομένα της περιοχής μας, την όξυνση του μεταναστευ­τικού προβλήματο­ς ή άλλα εσωτερικά ζητήματα. Ασφαλώς, όμως, κεντρικής σημασίας παραμένουν οι χρόνιες παθογένειε­ς του ελληνικού χρηματιστη­ρίου, εξαιτίας των οποίων συνεχίζετα­ι η συρρίκνωση του ειδικού του βάρος σε όλους τους διεθνείς δείκτες (FTSE, MSCI), αποθαρρύνο­ντας τους διαχειριστ­ές να ασχοληθούν με ελληνικούς τίτλους. Την ίδια ώρα, ολοένα και αυξάνουν τη συμμετοχή σε ασιατικούς τίτλους, με τους κινεζικούς να έχουν την πρωτοκαθεδ­ρία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece