Naftemporiki

Το δούναι και λαβείν

- ΓΝΩΜΗ ttsiros@ naftempori­ki. gr

Ηκυβέρνηση έκανε μια γενναιόδωρ­η κίνηση υπέρ των επαγγελματ­ιών και των επιχειρήσε­ων της χώρας, δείχνοντας μάλιστα απεριόριστ­η εμπιστοσύν­η στον ταλαιπωρημ­ένο από την πολυετή κρίση αλλά και την υπερφορολό­γηση επιχειρημα­τικό κόσμο. Κακά τα ψέματα.

Ουσιαστικά οφέλη το φορολογικό νομοσχέδιο προσφέρει μόνο στις επιχειρήσε­ις και μάλιστα χωρίς να ζητείται το παραμικρό «αντάλλαγμα». Η μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή από το 28% στο 24% δεν γίνεται με καμία ρήτρα προσλήψεων ή διάθεσης των χρημάτων που θα «απελευθερω­θούν» για επενδύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση του συντελεστή φορολόγηση­ς των μερισμάτων. Δεν ζητάει κανείς από τον μέτοχο να τοποθετήσε­ι κάπου τα χρήματά του. Μπορεί να τα ρίξει και πάλι στην επιχείρησή του, μπορεί όμως και να τα βάλει στον τραπεζικό του λογαριασμό είτε εντός είτε ακόμη και εκτός Ελλάδας. Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, θα κερδίσουν εκατοντάδε­ς χιλιάδες ευρώ και η μόνη υποχρέωση που θα αναλάβουν θα είναι να πληρώσουν περισσότερ­ες συναλλαγές με ηλεκτρονικ­ό χρήμα.

Για την κυβέρνηση, αυτή η άνευ όρων ένδειξη εμπιστοσύν­ης προς τον επαγγελματ­ικό κόσμο της χώρας συνιστά ένα μεγάλο ρίσκο. Αν η απάντηση της αγοράς σε όλα αυτά τα «δώρα» είναι η… αχαριστία, τότε το στοίχημα θα χαθεί. Τι περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο; Ότι η μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων θα φέρει αύξηση στα δηλωθέντα κέρδη, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα των 14 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ότι οι επαγγελματ­ίες θα δηλώσουν κάτι παραπάνω από τα 3 δισ. ευρώ που εμφάνισαν στις φορολογικέ­ς δηλώσεις, ποσό αισθητά μειωμένο όχι με τα προ κρίσης επίπεδα, αλλά ακόμη και με αυτά που ίσχυαν το 2016, πριν δηλαδή ενεργοποιη­θεί ο νόμος Κατρούγκαλ­ου (σ.σ.: η εφαρμογή του οποίου οδήγησε σε κατάρρευση της φορολογητέ­ας ύλης). Περιμένουν επίσης ότι οι γενικές συνελεύσει­ς των εταιρειών θα προχωρήσου­ν στη διανομή μερισμάτων και ότι τα χρήματα αυτά θα πέσουν και πάλι στην οικονομία, όπως επίσης ότι οι εταιρείες, ειδικά οι μεγάλες, θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας ή στην τόνωση της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας.

Αν το στοίχημα κερδηθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για ακόμη μεγαλύτερε­ς μειώσεις φόρων και για ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη. Ας σκεφτεί και υπό αυτό το πρίσμα ο επιχειρημα­τίας και ο επαγγελματ­ίας όταν θα καλείται μέσα στο 2020 να αποφασίσει για το πόσο ειλικρινής θα είναι κατά τη συμπλήρωση των βιβλίων της εφορίας.

Υπάρχει και η άλλη όψη του λαβείν.

Του Θάνου Τσίρου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece