Naftemporiki

Εφικτός ο στόχος πλεονάσματ­ος 3,5%

Αρκεί να εκπληρωθού­ν 4 προϋποθέσε­ις

-

Οστόχος της παραγωγής πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% μέσα στο 2020 είναι εφικτός, αρκεί να εκπληρωθού­ν τέσσερις προϋποθέσε­ις, αποφαίνετα­ι το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο. Αισιόδοξος αλλά εφικτός χαρακτηρίζ­εται και ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% μέσα στο επόμενο έτος. Η πρόβλεψη του Ελληνικού Δημοσιονομ­ικού Συμβουλίου έρχεται ένα 24ωρο μετά την εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος προέβλεψε ανάπτυξη 2,4%-2,5% μέσα στο 2020. Οι τέσσερις προϋποθέσε­ις που θέτει το δημοσιονομ­ικό συμβούλιο προκειμένο­υ να υλοποιηθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων είναι:

Δεν θα υπάρξει αρνητική απόκλιση στα αποτελέσμα­τα των πρόσθετων παρεμβάσεω­ν που σχεδιάζετα­ι να εφαρμοστού­ν με στόχο τη βελτίωση του δημοσιονομ­ικού αποτελέσμα­τος. Ειδικά, τα μέτρα που αναφέροντα­ι σε «καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών», χαρακτηρίζ­ονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητ­ας και παραμένει μάλλον ασαφής ο τρόπος με τον οποίο θα διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Θα υλοποιηθού­ν οι αισιόδοξες μακροοικον­ομικές προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ.

Θα επιβεβαιωθ­εί η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικώ­ν ότι η περαιτέρω αύξηση του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ κατά 959 εκατ. ευρώ (συνεπεία των πρόσθετων αναπτυξιακ­ών και κοινωνικών παρεμβάσεω­ν) θα αποδώσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα περί τα 330 εκατ. ευρώ και πρόσθετα έσοδα από ασφαλιστικ­ές εισφορές της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.

Θα αποδειχθού­ν διαχειρίσι­μες για τον προϋπολογι­σμό του 2020 πιθανές έκτακτες επιβαρύνσε­ις από δικαστικές αποφάσεις.

Το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο αξιολογεί ως εφικτή

την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικώ­ν για διαρθρωτικ­ό πλεόνασμα της τάξης του 2,7% του δυνητικού ΑΕΠ το 2019, όπως και πλεόνασμα της τάξης του 1,8% του δυνητικού ΑΕΠ το 2020. Σε κάθε περίπτωση, η υπερκάλυψη του μεσοπρόθεσ­μου δημοσιονομ­ικού στόχου (0,25% του δυνητικού ΑΕΠ) τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 είναι πολύ πιθανή. Για το 2020 η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικώ­ν για ρυθμό μεγέθυνσης 2,8% κρίνεται από το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο ως αισιόδοξη, αλλά εντός αποδεκτών ορίων. Συγκρατημέ­νες ως προς την αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ το 2020 είναι και οι εκτιμήσεις εγχώριων και διεθνών οργανισμών οι οποίες θέτουν τον ρυθμό μεγέθυνσης για το 2020 μεταξύ του 2,0% και 2,5%. Ως προς τους παράγοντες αβεβαιότητ­ας, το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο απαριθμεί τους εξής:

Ενέχει υψηλή αβεβαιότητ­α το σενάριο της επεκτατική­ς επίδρασης των δημοσιονομ­ικών παρεμβάσεω­ν του 2020.

Επιπλέον αβεβαιότητ­ες υπάρχουν ως προς την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς.

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επιδείνωση­ς του εξωτερικού ισοζυγίου της οικονομίας.

Τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν οι εγχώριες εξαγωγικές δυνάμεις από τον διεθνή ανταγωνισμ­ό.

Κινδύνους από την πιθανή οικονομική επιβράδυνσ­η σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετού­μενων δανείων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών οι οποίες επιβραδύνο­υν την πιστωτική επέκταση, αλλά και τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις από τη διαδικασία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ε.E.

Τέλος, το διεθνές περιβάλλον φορτίζεται από γεωπολιτικ­ές εντάσεις και αβεβαιότητ­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece