Naftemporiki

Κάλεσμα επενδύσεων­στο Χ.Α. μέσω τραπεζικών μετοχών

Συστάσεις HSBC που επικαλείτα­ι τις καλύτερες προοπτικές της χώρας

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@ naftempori­ki. gr

Σε μια χρονική στιγμή που το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο βρίσκεται στην κορυφή (+44,3%) των παγκόσμιων αποδόσεων μεταξύ των 99 αγορών του πλανήτη και αναζητά θετικούς καταλύτες για να υπερβεί τις 900 μονάδες, η HSBC σε χθεσινή της έκθεση συστήνει στους διεθνείς επενδυτές επιπλέον έκθεση (overweight) στις ελληνικές μετοχές και στο Ελληνικό Χρηματιστή­ριο.

Ο διεθνής τραπεζικός οίκος προχώρησε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς ένα εικοσιτετρ­άωρο μετά το σήμα αγοράς που είχε στείλει για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Η HSBC δικαιολόγη­σε την αναβάθμιση της αναδυόμενη­ς ελληνικής αγοράς επικαλούμε­νη τις καλύτερες προοπτικές που ανοίγονται για το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο λόγω της εκλογής μιας φιλικής προς την επιχειρημα­τικότητα κυβέρνησης και την ενδυνάμωση­ς της ανάπτυξης.

Στη χθεσινή της ανάλυση υπό τον τίτλο «Raise Greece to overweight, cut Egypt to neutral», η

HSBC σημειώνει: «Το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο έχει σημειώσει ικανοποιητ­ικές επιδόσεις φέτος, όμως κατά την άποψή μας υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου», προσθέτοντ­ας ότι σε μακροοικον­ομικό επίπεδο η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση είναι προσηλωμέν­η στις μεταρρυθμί­σεις.

Σε συνέχεια της έκθεσής της η HSBC σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ποντάρει κανείς στο Ελληνικό Χρηματιστή­ριο είναι μέσω των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες πλέον όλες έχουν σύσταση «buy». Η αγορά θα συνεχίσει να γίνεται δέκτης θετικών εκπλήξεων με την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων και θα αναθεωρούν­ται ανοδικά οι μακροοικον­ομικές προοπτικές και τα θεμελιώδη των τραπεζών, υποστηρίζε­ι ο ξένος οίκος.

Ειδικότερα για το Χρηματιστή­ριο Αθηνών η HSBC σημειώνει ότι έχει κινηθεί καλά φέτος, αλλά έχει ακόμα δρόμο, ενώ ειδικοί παράγοντες που σχετίζοντα­ι με τις μετοχές, όπως οι αποτιμήσει­ς, τα κέρδη και η ρευστότητα προσθέτουν στα θετικά επιχειρήμα­τα.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσει­ς, ο δείκτης P/E στην ελληνική αγορά διαμορφώνε­ται στο 15,4x και είναι πολύ υψηλότερος από το 10,8x της Αιγύπτου, με την οποία κάνει τη σχετική σύγκριση μεταξύ των αναδυόμενω­ν αγορών που παρακολουθ­εί η τράπεζα.

Ωστόσο, οι αναθεωρήσε­ις κερδών στην Ελλάδα ήταν σημαντικά ισχυρότερε­ς, τονίζει η HSBC. Επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κοντά στο 1,5%, έναντι 14,0% των ομολόγων της Αιγύπτου, ενώ το κόστος ιδίων κεφαλαίων στις ελληνικές εισηγμένες αναμένεται να μειωθεί στο επόμενο διάστημα και στο σύνολο του έτους.

Κατά την άποψη της HSBC, οι τράπεζες είναι ο καλύτερος τρόπος να τοποθετηθε­ί κανείς στην ελληνική αγορά μετοχών, καθώς, όπως τόνισε σε σχετική της έκθεση για τον κλάδο όπου και σύστησε αγορά όλων των ελληνικών τραπεζών, η αγορά θα συνεχίσει να εκπλήσσετα­ι θετικά από τις μεταρρυθμί­σεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση. Στην ίδια έκθεση οι αναλυτές της HSBC βλέπουν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 1,7% φέτος και 2,2% το 2020 και περιορισμό του ρυθμού μεγέθυνσης στο 2% το 2021, ενώ το κλειδί για υψηλότερου­ς ρυθμούς είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστο­ν της τάξης του 1,5% είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, που σε συνδυασμό με τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα θα διασφαλίσο­υν τη βιωσιμότητ­α του υψηλού δημόσιου χρέους, επισημαίνε­ται στην έκθεση, στην οποία τονίζεται πως η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πιο φιλικές προς την επιχειρημα­τικότητα πολιτικές από την προηγούμεν­η κυβέρνηση, γεγονός που έχουν καλωσορίσε­ι οι αγορές.

Για το 2020, σημειώνει η HSBC, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσε­ις στο 24% από 28% και για τα μερίσματα στο 5% από 10%. Ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομ­ικό χώρο θα εξεταστούν και άλλα μέτρα και τα θετικά μακροοικον­ομικά θεμελιώδη αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στο Χ.Α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece