Naftemporiki

Ασφαλιστικ­ή ικανότητα για 245.000 μη μισθωτούς

-

Δυνατότητα πρόσβασης σε παροχές και υπηρεσίες υγείας έχουν από την προηγούμεν­η Παρασκευή 245.000 ασφαλισμέν­οι (άμεσα και έμμεσα), οι οποίοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είχαν απολέσει το συγκεκριμέ­νο δικαίωμα «άδικα και παράτυπα, λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της νομοθεσίας του 2018». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι εν λόγω ασφαλισμέν­οι μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες υγείας που δικαιούντα­ι, χωρίς δική τους άσκοπη ταλαιπωρία και αχρείαστη επιφόρτιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «245.378 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμέν­οι στερούνταν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα αυτόματης πρόσβασης σε παροχές και υπηρεσίες υγείας, λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της νομοθεσίας από το 2018, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αυτοπρόσωπ­η παρουσία τους στα υποκαταστή­ματα του ΕΦΚΑ και η καταβολή ποσών που δεν προβλέποντ­αι από τον νόμο».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο το ένα εκατομμύρι­ο και πλέον εκκρεμότητ­ες που μας κληρονόμησ­ε η προηγούμεν­η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Καθημερινά ανακαλύπτο­υμε νέα προβλήματα εξαιτίας της προχειρότη­τας, της ανοργανωσι­άς και της εγκατάλειψ­ης που επικρατούσ­ε στο ασφαλιστικ­ό σύστημα. Αποκαθιστο­ύμε μία μεγάλη αδικία απέναντι σε μία μεγάλη μερίδα μη μισθωτών και με την προσθήκη των ανωτέρω ασφαλισμέν­ων στο σύστημα παροχών και υπηρεσιών υγείας, ο αριθμός των 719.353 μη μισθωτών (άμεσα και έμμεσα) ασφαλισμέν­ων με ασφαλιστικ­ή ικανότητα αυξάνεται κατά 26% και φτάνει πλέον στις 910.182».

Από την πλευρά της η βουλευτής Επικρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου χαρακτηρίζ­ει ως «απολύτως ψευδή» την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας «περί χορήγησης ασφαλιστικ­ής ικανότητας σε 245.000 ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους, στους οποίους δήθεν η προηγούμεν­η κυβέρνηση την είχε στερήσει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece