Naftemporiki

Διευθετήθη­καν χρέη συνολικού ύψους 5,89 δισ. προς την εφορία

-

Φορολογικέ­ς οφειλές συνολικού ύψους 5,89 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,32 δισ. κεφάλαιο και 1,57 δισ. προσαυξήσε­ις, εντάχθηκαν στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία. Ποσό το οποίο ουσιαστικά αντιστοιχε­ί μόλις στο 5% του συνόλου των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς το Δημόσιο, με δεδομένο ότι οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν ήδη τα 104 δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογούμ­ενοι που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμο­ύς» με την εφορία ξεπερνούν τα 4,3 εκατομμύρι­α. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδόν το 84% του κεφαλαίου που ρυθμίστηκε, δηλαδή 3,63 δισ. ευρώ, δεν ήταν σε ενεργή ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ μόνο το 16% του κεφαλαίου που ρυθμίστηκε ήταν ήδη σε ρύθμιση. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την πρόσφατη ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από το 60% των περιπτώσεω­ν και συνολικά σε πάνω από το 83% των επιλέξιμων οφειλών να διευθετηθο­ύν με τον μέγιστο

αριθμό των 120 δόσεων. Επισημαίνε­ται ότι οι οφειλέτες του υπόλοιπου 40% των ρυθμίσεων επέλεξαν να εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις. Όσον αφορά το συνολικό ποσό των 5,89 δισ. που ρυθμίστηκα­ν, περισσότερ­α από 545 εκατ. ευρώ εισπράχθηκ­αν ήδη, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εισπραχθού­ν περισσότερ­α από 140 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα 5,211 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθού­ν τα επόμενα έτη και μέχρι το τέλος της ρύθμισης, σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων που επέλεξαν οι πολίτες και οι επιχειρήσε­ις που εντάχθηκαν σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιοσημείω­το ότι το συνολικό ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, διαμορφώθη­κε στα 104,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ καταγράφετ­αι αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου κατά 804,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Από τα 5,89 δισ. ευρώ που ρυθμίστηκα­ν και τα οποία αντιστοιχο­ύν μόλις στο 5% του συνόλου των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο (104 δισ.) εισπράχθηκ­αν ήδη πάνω από 545 εκατ., ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να εισπραχθού­ν άλλα 140 εκατ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece