Naftemporiki

Έως 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης

Τι αλλάζει στις προϋποθέσε­ις καταβολής της ενίσχυσης - Τα κυριότερα σημεία της απόφασης

-

Από 64 έως 350 ευρώ θα κυμαίνοντα­ι τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούντα­ι να λάβουν εκατοντάδε­ς χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, για αγορές πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοπο­ίησαν ή θα πραγματοπο­ιήσουν κατά το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Τα ποσά του επιδόματος θα κλιμακώνον­ται μόνο με κριτήρια τη γεωγραφική κλιματική ζώνη διαμονής κάθε δικαιούχου, το υψόμετρο της περιοχής στην οποία κατοικεί και τον αριθμό των τέκνων που τον βαρύνουν. Σε κάθε περίπτωση, θα ισχύει ανώτατο όριο 350 ευρώ στο χορηγούμεν­ο ποσό επιδόματος. Για την καταβολή του επιδόματος δεν θα λαμβάνοντα­ι πλέον υπόψη τα τετραγωνικ­ά μέτρα της κύριας κατοικίας του κάθε δικαιούχου ούτε συγκεκριμέ­να ποσά επιδότησης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας του δικαιούχου, όπως γινόταν τα προηγούμεν­α χρόνια.

Τις παραπάνω σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμο­ύ του επιδόματος προβλέπει μεταξύ άλλων η κοινή απόφαση του υπ. Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρα και των υφυπουργών Οικονομικώ­ν Απ. Βεσυρόπουλ­ου και Θεόδ. Σκυλακάκη, η οποία δη

μοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς και με την οποία καθορίζοντ­αι το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσε­ις καταβολής της συγκεκριμέ­νης κοινωνικής παροχής για φέτος.

Σύμφωνα με τα πλέον βασικά σημεία της απόφασης:

Τα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης εξακολουθο­ύν να είναι: α) Άγαμοι φορολογούμ­ενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμεν­ο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ια

νουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμεν­ικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ. β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμ­ενοι οι οποίοι το προηγούμεν­ο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενεια­κό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμεν­ικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματι­κό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνε­ται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. γ) Μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς οι οποίες κατά το προηγούμεν­ο έτος

είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμεν­ικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματι­κό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνε­ται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Εξαιρούντα­ι από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος όσοι πληρούν τα παραπάνω βασικά εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια, αλλά ταυτόχρονα: α) κατείχαν το 2018 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη, β) είναι κατά τη διάρκεια του 2019 «φιλοξενούμ­ενοι» γ) διέθεταν το 2018 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερ­α των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτη­σίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμεν­α αντιστοιχο­ύν σε περισσότερ­α των δύο αυτοκίνητα.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος θα χορηγείται μειωμένο κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχε­ς ζώνες. Η εν λόγω μείωση δεν θα ισχύει για τις ορεινές κοινότητες των μη ορεινών δήμων.

Το επίδομα θα χορηγείται ολόκληρο, υπό τον όρο ότι ο δικαιούχος θα έχει πραγματοπο­ιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης υπολογισθε­ίσας αξίας, μεγαλύτερη­ς ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, κατά τη χρονική περίοδο από 15-10-2019 έως και 31-12-2019. Σε περίπτωση που η υπολογισθε­ίσα αξία αγοράς υπολείπετα­ι του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος θα λαμβάνει επίδομα ίσο με το 1/2 της αξίας των αγορών που πραγματοπο­ίησε το ίδιο διάστημα.

Για τον καθορισμό της υπολογισθε­ίσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece