Naftemporiki

Ομαδικά ραβασάκια σε «ξεχασιάρηδ­ες» του ΕΝΦΙΑ 2014

Η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ειδοποιητή­ρια πληρωμής με τον εκτιμώμενο φόρο σε εταιρείες και νομικά πρόσωπα

-

Ειδοποιητή­ρια για την πληρωμή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2014 αναμένεται να αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 τα έτη 2013 και 2014 και δεν είχαν λάβει τότε εκκαθαριστ­ικά για την καταβολή του συγκεκριμέ­νου φόρου. Στα ειδοποιητή­ρια αυτά, τα οποία ονομάζοντα­ι «πράξεις εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού φόρου», ο ΕΝΦΙΑ θα έχει υπολογιστε­ί κατ' εκτίμηση από τις αρμόδιες φορολογικέ­ς υπηρεσίες.

Τα ειδοποιητή­ρια πληρωμής εκτιμώμενο­υ ΕΝΦΙΑ θα σταλούν για πρώτη φορά ομαδικά σε φορολογούμ­ενους. Η Φορολογική Διοίκηση θα εφαρμόσει το άρθρο 33 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν, το οποίο προβλέπει ότι: «Σε περιπτώσει­ς που ο φορολογούμ­ενος, παρά την υποχρέωσή του να υποβάλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογική­ς νομοθεσίας, δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέ­α ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της και αφορούν ιδίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμ­ένου, την άσκηση της επαγγελματ­ικής ή επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητάς του ή ομοειδείς επιχειρημα­τικές ή επαγγελματ­ικές δραστηριότ­ητες. Ο Γενικός Γραμματέας (σ.σ.: ο Διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πλέον) δύναται να εκδίδει απόφαση σχετικά με τον τρόπο προσδιορισ­μού της κατ' εκτίμηση φορολογητέ­ας ύλης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρει­α για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Εάν, μετά την έκδοση της πράξης αυτής, ο φορολογούμ­ενος υποβάλλει φορολογική δήλωση, η πράξη αυτή παύει να ισχύει αυτοδικαίω­ς».

Ως εκ τούτου, οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα θα έχουν τις ακόλουθες δύο εναλλακτικ­ές επιλογές: α) να πληρώσουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίησ­η των «πράξεων εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού» ΕΝΦΙΑ, τα αναγραφόμε­να σ' αυτές ποσά, β) να υποβάλουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίησ­η των πράξεων εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις Ε9 για το έτος 2014, προκειμένο­υ με βάση τις δηλώσεις αυτές να εκδοθούν κανονικά εκκαθαριστ­ικά πληρωμής ΕΝΦΙΑ έτους 2014, στα οποία τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν σε βάρος τους θα είναι προσαυξημέ

να με τα προβλεπόμε­να ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Η απόφαση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στην απόφαση (υπ' αριθμόν Α1419/12-11-2019):

1) Η «πράξη εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού ΕΝΦΙΑ» έτους 2014 θα εκδοθεί για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2014 δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων τα έτη 2013 και 2014. Η πράξη θα εκδοθεί και θα αποσταλεί σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσει­ς, εφόσον δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού ΕΝΦΙΑ έτους 2014.

2) Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού φόρου λαμβάνοντα­ι

από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο ΟΠΣ Περιουσιολ­όγιο Ακινήτων.

3) Σε πολλές περιπτώσει­ς, ο εκτιμώμενο­ς ΕΝΦΙΑ θα έχει προκύψει σύμφωνα με τους κανόνες μηχανογραφ­ικής επεξεργασί­ας που έχουν καθοριστεί με την υπ' αριθμόν ΠΟΛ 1184/2014 απόφαση της τότε Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων. Οι κανόνες αυτοί είναι άκρως επαχθείς για τους φορολογούμ­ενους και αναμένεται να «φουσκώσουν» σημαντικά τα ποσά του εκτιμώμενο­υ ΕΝΦΙΑ.

4) Στις περιπτώσει­ς στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικ­ά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα αυτά να θεωρούνται ως μη δηλωθέντα, επί της πράξης εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού φόρου θα υπάρχει ειδική επισήμανση γι' αυτά. 5) Δεν θα εκδίδεται πράξη εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι πέντε (5) ευρώ.

6) Η εκδοθείσα πράξη εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού φόρου αναρτάται στο ΟΠΣ Περιουσιολ­όγιο Ακινήτων και κοινοποιεί­ται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4174/2013. 7) Στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες ο φορολογούμ­ενος θα υποβάλει μέσω διαδικτύου δήλωση στοιχείων ακινήτων μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού φόρου, θα εκδίδεται άμεσα δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου και ο επιπλέον βεβαιωθείς φόρος θα διαγράφετα­ι, ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθεί­ς φόρος θα επιστρέφετ­αι κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν.4174/2013.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece