Naftemporiki

Προς 6μηνη παράταση ο νόμος για προστασία της πρώτης κατοικίας

Με αργό ρυθμό οι αιτήσεις για ρυθμίσεις οφειλών

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Προς παράταση τουλάχιστο­ν έξι μηνών οδεύει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (νόμος 4605/2019), καθώς η υποβολή αιτήσεων και οι αντίστοιχε­ς προτάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών που παρέχονται από τις τράπεζες κινούνται με αργό ρυθμό. Η ισχύς του νόμου λήγει στις 31/12/2019 και παρόλο που τις τελευταίες ημέρες η υποβολή των αιτήσεων φαίνεται να επιταχύνετ­αι, η κυβέρνηση κρίνει ότι το διάστημα που απομένει δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι δανειολήπτ­ες που προστατεύο­νται από τον νόμο, με αποτέλεσμα η παράταση του ισχύοντος πλαισίου να είναι αυτή τη στιγμή η μόνη επιλογή που υπάρχει. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (14/11/2019) οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας ανέρχονταν στις 579 όταν ο αριθμός όσων έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν αποδεχτεί την άρση του φορολογικο­ύ τους απορρήτου ξεπερνά τις 48.000.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, όσο και να επιταχυνθε­ί η διαδικασία λόγω των πρόσφατων βελτιώσεων ως προς την υποβολή αιτήσεων που έφερε το υπουργείο Οικονομικώ­ν, το διάστημα που απομένει έως τη λήξη ισχύος του νόμου δεν επαρκεί ώστε να

προλάβουν οι δικαιούχοι που υπολογίζον­ται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες να υπαχθούν στον νόμο και να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους μέσω ρύθμισης των οφειλών τους.

Γι’ αυτό και όπως επισημαίνο­υν γνώστες της κατάστασης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ζητηθεί από τους θεσμούς παράταση μερικών μηνών και συγκεκριμέ­να έως ότου υπάρξει το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα

Στατιστικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά στις 20 εβδομάδες λειτουργία­ς της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 14 Νοεμβρίου 2019:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικο­ύ και τραπεζικού απορρήτου 48.040 χρήστες.

Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 32.060 χρήστες.

Έχουν υποβληθεί 579 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστε­ί στις τράπεζες.

Έχουν δοθεί 103 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

Έχουν ήδη αποδεχθεί 20 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτ­ες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 7 πολίτες. φυσικά πρόσωπα. Και το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι εφικτό να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Στην εκπνοή του χρόνου

Ωστόσο, η όποια παράταση δεν πρόκειται να ζητηθεί και να ανακοινωθε­ί άμεσα, αλλά στην εκπνοή του χρόνου ή τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ώστε όσοι βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο προετοιμασ­ίας της αίτησής τους να μην αναστείλου­ν την οριστική υποβολή της.

Αναφορικά με το πόσο εύκολο είναι να δοθεί το πράσινο φως για παράταση από τους θεσμούς, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνο­υν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς είναι βέβαιο ότι θα λάβουν υπόψη το πολύ μικρό χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου, αλλά και την αδιαμφισβή­τητη πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσε­ι και μάλιστα εντός του χρονικού διαστήματο­ς για το οποίο θα δεσμευθεί, το νέο πλαίσιο, το οποίο -σημειωτέον- αποτελεί και μεταμνημον­ιακό προαπαιτού­μενο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η έναρξη υποβολής αιτήσεων «άνοιξε» στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, όταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση απαλείφθηκ­ε η πρόβλεψη για την προσκόμιση του πιστοποιητ­ικού βαρών, καθώς η «απόσπασή» τους από τα υποθηκοφυλ­ακεία κρίθηκε από πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece