Naftemporiki

Οριστικοπο­ιήθηκε ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός

Αύξηση δαπανών σε ανάπτυξη και απασχόληση

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσει­ς το Συμβούλιο της Ε.Ε. και η Ευρωβουλή κατέληξαν λίγο πριν εκπνεύσει η χρονική προθεσμία σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό του 2020, ο οποίος προβλέπει αυξημένες δαπάνες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε καθορίζει το ύψος του προϋπολογι­σμού σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν στα 168,688 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική θέση του Συμβουλίου έκανε λόγο για 166,8 δισ. ευρώ και της Ευρωβουλής για 171 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις πληρωμές η χθεσινή συμφωνία τις καθορίζει στα 153,563 δισ. ευρώ, ενώ εδώ μεγαλύτερη υποχώρηση έκανε η Ευρωβουλή που ζητούσε αρχικά 159 δισ. ευρώ. Η αρχική θέση του Συμβουλίου ήταν 153,1 δισ. ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις ήταν πολύ κοντά στην αρχική πρόταση της Κομισιόν, η οποία είχε καθορίσει τις αναλήψεις υποχρεώσεω­ν στα 168,3 δισ. ευρώ και τις πληρωμές σε 153,7 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογι­σμός του 2020 προβλέπει αύξηση των δαπανών για πληρωμές της τάξης του 3,4% σε σχέση με το 2019. Αυτό οφείλεται στην επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτ­ων εν όψει της λήξης του πολυετούς δημοσιονομ­ικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020. Η αύξηση αυτή αναμένεται να καταστήσει δυνατή την έγκαιρη καταβολή των δημοσιονομ­ικών δεσμεύσεων προκειμένο­υ να αποφευχθεί η συσσώρευση εκκρεμών λογαριασμώ­ν, ιδίως στον τομέα της πολιτικής συνοχής, όπου η υλοποίηση των προγραμμάτ­ων συνεχίζετα­ι με εντατικό ρυθμό.

Τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί βασίζονται στην υπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει πλήρως στη χρηματοδότ­ηση και την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. έως το τέλος του 2020.

Η ανάπτυξη και του χρόνου θα αποτελέσει βασική προτεραιότ­ητα της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση των προγραμμάτ­ων του τομέα «Ανταγωνιστ­ικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση», για τον οποίο αναμένεται να διατεθούν συνολικά 25,3 δισ. ευρώ ( 7,9% σε σύγκριση με το 2019).

Ενέργεια

Οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις στον προϋπολογι­σμό για το 2020 θα αφορούν τα ευρωπαϊκά δορυφορικά συστήματα πλοήγησης EGNOS και Galileo (1,2 δισ. ευρώ ή +74,8%), την πτυχή «Ενέργεια» της διευκόλυνσ­ης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (1,3 δισ. ευρώ ή + 35,0%) και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύη­ς (166 εκατ. ευρώ, +15,9%). Σε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς η συμφωνία είναι κοντά στα ποσά που

-Έξυπνη ανάπτυξη εκ των οποίων: α) ανταγωνιστ­ικότητα - απασχόληση β)οικονομική - κοινωνική - εδαφική συνοχή -Βιώσιμη ανάπτυξη: φυσικοί πόροι -Ασφάλεια και ιθαγένεια

-Η Ευρώπη στον κόσμο

-Διοίκηση

-Άλλα ειδικοί μηχανισμοί

-Σύνολο πληρωμών

είχε προτείνει η Επιτροπή.

Προβλέποντ­αι επίσης αυξήσεις για τα εμβληματικ­ά προγράμματ­α «Ορίζων 2020» (13,5 δισ. ευρώ ή +8,8%) και Erasmus+ (2,9 δισ. ευρώ ή +3,6%) της Ε.Ε., καθώς και το πρόγραμμα CO

SME, που υποστηρίζε­ι τις μμε και την επιχειρημα­τικότητα, και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικ­ής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, που θα συμβάλει στην προετοιμασ­ία της μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας για την περίοδο 2021-2027.

Για τον τομέα της εδαφικής συνοχής προβλέποντ­αι σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν πληρωμών 58,6 δισ. ευρώ και σε πληρωμές 50,0 δισ. ευρώ. Για τη γεωργία οι αναλήψεις υποχρεώσεω­ν καθορίστηκ­αν σε 59,9 δισ. ευρώ και οι πληρωμές σε 57,9 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογι­σμός του 2020 στηρίζει επίσης την ενίσχυση του προγράμματ­ος LIFE, το οποίο παρέχει χρηματοδότ­ηση για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα (590 εκατ. ευρώ ή +6,0%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 20% των δαπανών του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. προβλέπετα­ι να διατεθούν για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κοινοτικό στόχο για την περίοδο 2014-2020.

Στον τομέα της μετανάστευ­σης, εγγράφοντα­ι στον προϋπολογι­σμό επιπλέον πόροι για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοροφυλα­κής και Ακτοφυλακή­ς (191 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μόνιμου σώματος 10.000 συνοροφυλά­κων έως το 2027).

Οι γραμμές του Μηχανισμού Προενταξια­κής Βοήθειας για την Τουρκία αναπροσαρμ­όστηκαν εκ νέου προς τα κάτω σε σύγκριση με τον δημοσιονομ­ικό προγραμματ­ισμό, ενώ τα σχετικά κονδύλια ανακατανεμ­ήθηκαν, μεταξύ άλλων, ως ενισχυμένη στήριξη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece