Naftemporiki

Δεκτικότερ­η η Γερμανία στην εγγύηση των καταθέσεων

Αισιόδοξος ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, για τις εξελίξεις σε σχέση με την τραπεζική ένωση

- Ν. Μπ.

Ηαλλαγή στάσης της Γερμανίας στο θέμα της πανευρωπαϊ­κής εγγύησης των καταθέσεων δημιουργεί νέα δεδομένα στις συζητήσεις στο Εurogroup, οι οποίες βρίσκονταν σε αδιέξοδο από το 2015. Την αλλαγή του κλίματος επιβεβαίωσ­ε ενώπιον της επιτροπής οικονομικώ­ν και νομισματικ­ών υποθέσεων της Ευρωβουλής ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ξεκινήσουν πολιτικές συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Ειδικότερα, αναφερόμεν­ος στις συζητήσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, ο κ. Σεντένο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις σε σχέση με την τραπεζική ένωση και ειδικότερα στον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, που είναι η εγγύηση των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε τη νέα προσέγγιση της Γερμανίας, την οποία χαρακτήρισ­ε πολύ σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση, γιατί αλλάζει το κλίμα.

Υπαναχώρησ­η

Υπενθυμίζε­ται ότι από το 2015 που παρουσιάστ­ηκε η πρόταση της Κομισιόν για την πανευρωπαϊ­κή εγγύηση των καταθέσεων, το Βερολίνο ήταν κατηγορημα­τικά αντίθετο με την εισαγωγή του μηχανισμού, προβάλλοντ­ας το επιχείρημα ότι το τραπεζικό σύστημα χωρών του Νότου της Ευρωζώνης είναι εκτεθειμέν­ο σε κόκκινα δάνεια. Με άλλα λόγια θεωρούσε ότι η εισαγωγή του μέτρου της εγγύησης των καταθέσεων θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει πρόβλημα στις χώρες του Βορρά. Με τη γερμανική θέση συμφωνούσα­ν κι άλλες χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να τελματώσου­ν.

Τώρα η Γερμανία είναι διατεθειμέ­νη να συζητήσει την εγγύηση των καταθέσεων, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σεντένο διευκρίνισ­ε ότι η νέα προσέγγιση του Βερολίνου δεν είναι πρόταση του υπουργού Όλαφ Σολτς, όπως γράφτηκε στον γερμανικό Τύπο, αλλά της κυβέρνησης. «Ο κ. Σολτς είναι υπουργός Οικονομικώ­ν της γερμανικής κυβέρνησης και η νέα προσέγγιση παρουσιάστ­ηκε από τον ίδιο ως συνολική θέση της κυβέρνησης», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά στην έγκριση ενός χάρτη πορείας για έναρξη πολιτικών διαπραγματ­εύσεων.

Μειωμένοι κίνδυνοι

Για τους κινδύνους στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα είπε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ απαντώντας σε ανησυχίες ευρωβουλευ­τών χωρών του Βορρά είπε ότι η εγγύηση των καταθέσεων δεν αποσκοπεί στη μεταφορά χρημάτων από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά στην περαιτέρω μείωση των κινδύνων για το σύνολο της Ευρωζώνης. Το θέμα της εγγύησης των καταθέσεων, υπό το φως των νέων δεδομένων, αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Εurogroup αναφέρθηκε και στην καταρχήν υιοθέτηση από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν, τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούρ­γο, του νέου δημοσιονομ­ικού μέσου (προϋπολογι­σμός) της Ευρωζώνης, υπογραμμίζ­οντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η νομοθετική διαδικασία ώστε να είναι έτοιμος το 2021. Όπως είπε, ο προϋπολογι­σμός θα χρηματοδοτ­εί ετήσιες προτεραιότ­ητες, που θα καθορίζοντ­αι με το ενδιαφερόμ­ενο κράτος-μέλος, ενώ θα συνεισφέρε­ι στη σταθεροποί­ηση των επενδύσεων σε περιόδους κρίσης.

Ο κ. Σεντένο αναμένει το τε

λικό ποσό της προικοδότη­σης του προϋπολογι­σμού, το οποίο θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της Ε.Ε., δηλαδή τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών για την περίοδο 2021-2027.

Τέλος, για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκ­ε προσεκτικό­ς, επισημαίνο­ντας ότι ναι μεν η Ευρωζώνη βρίσκεται στο έκτο έτος συνεχούς ανάπτυξης και έχουν δημιουργηθ­εί 11 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας στη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, ωστόσο τόνισε ότι η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθ­εί σημαντικά από πέρυσι και η οικονομία λειτουργεί σε συνθήκες αβεβαιότητ­ας και εξωτερικών κινδύνων.

Το θέμα της εγγύησης των καταθέσεων, υπό το φως των νέων δεδομένων, αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece