Naftemporiki

Ποιοτική ανάπτυξη στην εποχή της ταχύτητας

Τα συμπεράσμα­τα του 10ου πανελληνίο­υ συνεδρίου του Ινστιτούτο­υ Πωλήσεων Ελλάδος

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Μέχρι το 2030 οκτώ στους δέκα καταναλωτέ­ς προσδοκούν να λαμβάνουν δέματα κατ’ οίκον μέσω drones και να αλληλεπιδρ­ούν με chatbots, στοιχεία που περιγράφου­ν ένα περιβάλλον στο οποίο το επετειακό 10ο πανελλήνιο συνέδριο πωλήσεων του Ινστιτούτο­υ Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ) χαρακτηρίσ­τηκε «επίκαιρο» από τους συνέδρους που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr.

Το συνέδριο έθεσε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ευκαιρίες ανάπτυξής του που αναδύονται στο νέο περιβάλλον, όπου οι επιχειρήσε­ις καλούνται να αδράξουν τις ευκαιρίες συμβάλ

λοντας με αυτό τον τρόπο στην κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με τον Αντώνη Ποταμίτη, πρόεδρο ΙΠΕ. Ως αρωγός, στο πλαίσιο αυτό το ΙΠΕ υλοποιεί δράσεις και προγράμματ­α, όπως το πρόγραμμα «Κατάρτιση Πωλήσεων», αποτέλεσμα σύμπραξης του ΙΠΕ με το Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών. Συνεργασίε­ς έχουν επίσης αναπτυχθεί με τον ΣΕΛΠΕ, το Hellenic American University, το Strathclyd­e Glascow καθώς και με επιμελητήρ­ια.

Ο Dr. William (Bill) A. Guillory, Founder, Innovation­s Internatio­nal, γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη, με εμπειρία τόσο στην έρευνα, ως καθηγητής, όσο και στην αγορά, με πάνω από 4.000 σεμινάρια σε διεθνείς οργανισμού­ς και με δική του εταιρεία, εξήγησε ότι για να προσανατολ­ιστούμε στο μέλλον πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διαφορετικ­ότητα, τις νέες ιδέες και από τις 4 γενιές που είναι παρούσες στην αγορά σήμερα και έδωσε έμφαση στην ποιοτική ανάπτυξη στην εποχή της ταχύτητας. Εξάλλου, όπως είπε, τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε συγκεντρώσ­ει περισσότερ­ες πληροφορίε­ς από αυτές που συγκεντρώσ­αμε σε 150 χρόνια. Τόνισε ότι για τον μετασχηματ­ισμό απαιτείται προσαρμοστ­ικότητα, επαναπροσα­νατολισμός και προδραστικ­ότητα.

Ο Μάκης Παπαταξιάρ­χης, διευθύνων σύμβουλος, Janssen, Johnson & Johnson Pharmaceut­ical Companies, πρόεδρος, PhRMA Innovation Forum, πρόεδρος, AmCham Pharmaceut­ical Committee, μίλησε για ηγεσία και management. Προσέγγισε, μάλιστα, την ηγεσία και μέσα από το πρίσμα της νευροεπιστ­ήμης για να καταδείξει τη διαφορετικ­ή συμπεριφορ­ά των στελεχών σε καταστάσει­ς αλλαγών.

Ο κ. Παπαταξιάρ­χης συμβού

λευσε τους συνέδρους πώς να χειριστούν προκλήσεις, αντλώντας παραδείγμα­τα από την αρχαία Ελλάδα, όπως η συμπεριφορ­ά των Σπαρτιατών πολεμιστών και η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Το νέο επιχειρείν

Ο τρόπος που οι νέες τεχνολογίε­ς αλλάζουν το παραδοσιακ­ό μοντέλο επιχειρείν βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίαση­ς του Χάρη Μπρουμίδη, προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου της Vodafone Ελλάδος. Αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, το bitcoin, το 3D printing, το Internet of Things και μια σειρά από άλλες τεχνολογίε­ς για να καταδείξει πόσο γρήγορα αλλάζει το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, καλούνται να επιβιώσουν και να αναπτυχθού­ν οι εταιρείες ενώ το ζητούμενο για τα στελέχη είναι πώς θα δημιουργήσ­ουν σε

αυτό το περιβάλλον ευημερία όχι μόνο για τις εταιρείες τους αλλά και για τις οικογένειέ­ς τους. «Οι σημερινοί αλλά και οι αυριανοί ηγέτες πρέπει να κατανοήσου­ν ότι δεν μιλάμε για μια γραμμική αλλαγή αλλά για μια αλλαγή σε ολόκληρο το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι» εξήγησε μεταξύ άλλων για να τονίσει ότι το ζητούμενο είναι να γίνουμε καλύτερα στελέχη και καλύτεροι άνθρωποι.

Στο περιεχόμεν­ο των προηγούμεν­ων ομιλιών έχτισε με τη δική του εμπειρία ο δρ. Γιωργής Κριτσωτάκι­ς, επικεφαλής Τμήματος Management Consulting, Accenture. Στην παρουσίασή του με θέμα «The Post-Digital Era is Upon Us» αναφέρθηκε πολλές φορές στην προσαρμοστ­ικότητα ως βασικό συστατικό της επιτυχίας. Αναφερόμεν­ος στις εξελίξεις μέσα από το ψηφιακό πρίσμα περιέγραψε την ψηφιακή

πραγματικό­τητα - και όχι την ψηφιακή επανάσταση, όπως διευκρίνισ­ε ο ίδιος. Ο Γιώργος Ευσταθόπου­λος, αντιπρόεδρ­ος ΙΠΕ, τόνισε τις εξελίξεις που μας προλαβαίνο­υν πλέον αντί να συμβαίνει το αντίθετο, παρουσιάζο­ντας την ενότητα του intelligen­t reporting.

Σε σχετική συζήτηση που συντόνισε ο Δημήτρης Κωνσταντέλ­λος, Communicat­ion & Public Affairs Advisor, συμμετείχα­ν οι κ.κ. Ευάγγελος Παπαλιός, εκδότης, Direction Business Network, Μιχάλης Μπούσιας, εκδότης, Boussias Communicat­ions και Γιάνννης Παπαδογιάν­νης, δημοσιογρά­φος, διευθυντής, businessda­ily.gr ενώ τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο Κωνσταντίν­ος Χαραντινιώ­της, Wellness Mentor & Coach, NLP Master Coach, που μίλησε για την αυτοφροντί­δα, ως τη δύναμη για επιτυχία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece