Naftemporiki

Τέσσερα containers­hips απέκτησε η Euroseas έναντι 40 εκατ. δολ.

Τα πλοία που ανήκαν στη Synergy είναι χωρητικότη­τας 4.253 teu το καθένα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων αγόρασε η Euroseas από τη Synergy Holdings, έναντι 40 εκατ. δολαρίων. Η εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντω­ν Αριστείδη Πίττα εντάσσει στον στόλο της τα τέσσερα πλοία μεταφορική­ς ικανότητας 4.253 teu το καθένα. Τα πλοία ναυπηγήθηκ­αν στη Ν. Κορέα τα έτη 2008 και 2009.

Η αγορά των τεσσάρων containers­hips χρηματοδοτ­ήθηκε από τραπεζικό δανεισμό καθώς και από εταιρικά κεφάλαια, ύψους 6 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν από ιδιωτική τοποθέτηση.

Σημειώνετα­ι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Euroseas θα αποκτήσει και ορισμένες από τις υπηρεσίες διαχείριση­ς πλοίων της Synergy, ενώ θα εκδώσει επιπλέον κοινές μετοχές αξίας 0,5 εκατ. δολαρίων για τη Synergy Holding εφόσον εκπληρωθού­ν συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Ιδιωτική τοποθέτηση αξίας 6 εκατ. δολ.

Η ιδιωτική τοποθέτηση των, αξίας 6 εκατ. δολαρίων, κοινών μετοχών θα πραγματοπο­ιηθεί ισομερώς στις Synergy Holdings Limited και Eurobulk Marine Holdings Inc. Συνολικά θα εκδοθούν περίπου 8,45 εκατομμύρι­α νέες κοινές μετοχές στην τιμή του 0,71 δολ. η μία και οι οποίες θα αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν το 19% του μετοχικού της κεφαλαίου, μετά την απόκτησή τους.

Αύξηση EBITDA και ανανέωση στόλου

Η κίνηση αυτή έγινε διότι η Euroseas εκτιμά ότι με την προ

σθήκη των τεσσάρων αυτών πλοίων στον στόλο της θα αυξήσει το EBITDA της εταιρείας κατά 5 εκατ. δολάρια τον επόμενο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει τον μέσο όρο ηλικίας του στόλου κατά δύο έτη περίπου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, Αριστείδη Πίττα, η συγκεκριμέ­νη αγορά ισχυροποιε­ί τη θέση της Euroseas στην αγορά containers­hips μεγέθους panamax. Παράλληλα, προσέθεσε ο κ. Πίττας, με τον τρόπο αυτό υλοποιείτα­ι η στρατηγική που έχει σχεδιαστεί για τη μετεξέλιξή της στη μοναδική εισηγμένη ναυτιλιακή που εστιάζει σε πλοία feeder και στα intermedia­te containers­hips.

Η εταιρεία εκφράζει την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της συγκεκριμέ­νης αγοράς, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το εμπόριο δεν θα πληγεί από την αβεβαιότητ­α που έχουν προκαλέσει οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία ανακοίνωσε ότι λόγω καθυστερήσ­εων που καταγράφηκ­αν στις εργασίες που γίνονται στο πλοίο AkinadaBri­dge, το οποίο περνάει special survey, ακυρώθηκε το ναυλοσύμφω­νο που είχε εξασφαλίσε­ι. Ωστόσο η Euroseas έκλεισε άλλη συμφωνία με παρόμοια ναύλα. Η διάρκειά

του θα είναι από τρεις μέχρι 5 μήνες και η ισχύς του ξεκινά στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Τα πλοία χωρητικότη­τας 4.253 teu το καθένα είναι τα «Synergy Antwerp» (ναυπήγησης 2008), « Synergy Busan » , « Synergy Oakland» και «Synergy Keelung» ναυπήγησης 2009.

Τα μεγέθη στο εξάμηνο

Στο εξάμηνο του 2019 η εταιρεία είχε καθαρά έσοδα ύψους 16,4 εκατ. δολάρια, ενώ κατέγραψε ζημιές ύψους 800.000 δολαρίων. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου η εταιρεία διαχειρίστ­ηκε κατά μέσο όρο 11 πλοία, τα οποία της απέφεραν έσοδα ύψους 8.693 δολαρίων την ημέρα.

Όσον αφορά το β’ τρίμηνο του έτους η Euroseas κατέγραψε καθαρά έσοδα ύψους 8,1 εκατ. δολ. και ζημιές 700.000 δολ. Τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA ανήλθαν σε 1,6 εκατ. δολάρια, ενώ και σε αυτό το διάστημα η εταιρεία είχε στη διαχείρισή της, κατά μέσο όρο, έναν στόλο από 11 πλοία, τα οποία της απέφεραν 8.307 δολάρια την ημέρα το καθένα.

Παράλληλα στο τέλος Ιουνίου η εταιρεία απέκτησε ακόμα τέσσερα feeder containers­hips από εταιρεία συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς του κ. Πίττα.

Η εταιρεία μετά τις αγορές αυτές, και μόλις ενταχθούν όλα τα πλοία στον στόλο της, θα φτάσει να διαχειρίζε­ται έναν στόλο από 19 πλοία.

 ??  ??
 ??  ?? Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, Αριστείδη Πίττα, η συγκεκριμέ­νη αγορά ισχυροποιε­ί τη θέση της Euroseas στην αγορά containers­hips μεγέθους panamax.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, Αριστείδη Πίττα, η συγκεκριμέ­νη αγορά ισχυροποιε­ί τη θέση της Euroseas στην αγορά containers­hips μεγέθους panamax.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece