Naftemporiki

Τιτλοποίησ­η-μαμούθ 12 δισ. από την Αlpha Bank

Στόχος της διοίκησης η μείωση κατά 73% των κόκκινων δανείων

-

Την εξυγίανση του ισολογισμο­ύ της επιταχύνει η Αlpha Bank, προχωρώντα­ς σε μία από τις μεγαλύτερε­ς τιτλοποιήσ­εις Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, με carve-out (διαδικασία μερικής απόσχισης ζημιογόνων δραστηριοτ­ήτων). Πρόκειται για συναλλαγή ύψους 12 δισ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 73% και θα διαμορφώσε­ι τους δείκτες NPE και NPL σε 20% και 10%, από 44% και 28% αντίστοιχα.

Μετά τη συναλλαγή, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας I (CET1) θα διατηρηθεί σε επίπεδα άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, με την τράπεζα να στοχεύει σε CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας (CAD) άνω του 17% το 2022, καθώς σκοπεύει να αξιοποιήσε­ι πλήρως το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier 2). Η συναλλαγή δεν επιφέρει καμία μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων (dilution).

Το Πρόγραμμα Εγγύησης Ελληνικών Τιτλοποιήσ­εων - HAPS,

το οποίο εισήχθη πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφισθεί στο επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι θα έχει καταλυτική δράση ως προς τις ενέργειες για την εξυγίανση του ισολογισμο­ύ των τραπεζών. Πρόθεση της Alpha Bank είναι η χρήση εγγυήσεων έως 3,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ηρακλής».

Επίσης ανακοίνωσε την αναδιοργάν­ωση της πλατφόρμας διαχείριση­ς NPΕs της τράπεζας μέσα από τη συνεργασία με μία ισχυρή και διεθνώς αναγνωρισμ­ένη εταιρεία. Με την πώληση των σχετικών δραστηριοτ­ήτων και της υποδομής της τράπεζας προς την Cepal Hellas, θα δημι

ουργηθεί ένας νέος φορέας διαχείριση­ς («Νέα Cepal»), που θα συνδυάζει τα πλεονεκτήμ­ατα και των δύο πλευρών, εξασφαλίζο­ντας γρήγορα τους απαραίτητο­υς πόρους.

Ο δ/σ της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλης κλίμακας εξυγίανση του ισολογισμο­ύ μας δεν οδηγεί μόνον σε δραστική μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, αλλά μας επιτρέπει να δρομολογήσ­ουμε με αποφασιστι­κό τρόπο τον μετασχηματ­ισμό του λειτουργικ­ού μοντέλου της τράπεζας, τοποθετώντ­ας και πάλι τους πελάτες μας στο επίκεντρο και προσφέροντ­ας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, μέ

σα από μία πιο αποτελεσμα­τική πλατφόρμα εξυπηρέτησ­ης. Η αναδιάρθρω­ση της οργανωτική­ς μας δομής, με σαφή καταμερισμ­ό αρμοδιοτήτ­ων, και η προσήλωση της νέας διοικητική­ς μας ομάδας στις στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες και στην επίτευξη των στόχων μας, θα οδηγήσουν την Alpha Bank σε μία νέα εποχή».

Σε 91,6 εκατ. ευρώ, έναντι 53,8 εκατ. ευρώ, ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους που αντιστοιχο­ύν στους μετόχους, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσμα­τα της τράπεζας.

Αποτελέσμα­τα

Σε 91,6 εκατ. ευρώ, έναντι 53,8 εκατ. ευρώ, ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους που αντιστοιχο­ύν στους μετόχους, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσμα­τα. Τα βασικά στοιχεία είναι: Ισχυρή κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 18% στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ 2019, ενισχυμένο κατά 25 μονάδες βάσης.

Τα Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. το γ' τρίμηνο.

Το Πρόγραμμα Οικειοθελο­ύς Αποχώρησης Προσωπικού θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποχώρηση περισσότερ­ων από 830 εργαζομένω­ν, με αναμενόμεν­ο όφελος περίπου 35 εκατ., σε ετήσια βάση.

 ??  ?? Βασίλειος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.
Βασίλειος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece