Naftemporiki

Επένδυση 12 εκατ. στο Αρσάκειο Μέγαρο

«Γαστρονομι­κός κόμβος» της Legendary Food

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Με στόχο να μετατρέψει το Αρσάκειο Μέγαρο στον δεύτερο πιο επισκέψιμο τουριστικό προορισμό στην Αθήνα, ο οποίος θα υποδέχεται περίπου τρία εκατομμύρι­α επισκέπτες τον χρόνο, η Legendary Food προχωρά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδιασμού, ο οποίος στην πρώτη φάση λειτουργία­ς του προβλέπει επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότ­ερα, η Legendary Food, μετά τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό που έλαβε χώρα τον περσινό Ιανουάριο, προχώρησε τον φετινό Ιούλιο σε συμφωνία με τη Φιλεκπαιδε­υτική Εταιρεία στο πλαίσιο της οποίας προβλέπετα­ι η μίσθωση του ιστορικού ακινήτου για 37 χρόνια, με το ετήσιο μίσθωμα να ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι το Αρσάκειο Μέγαρο να αναμορφωθε­ί σε ένα «food hall», δηλαδή σε ένα «γαστρονομι­κό κόμβο», ο οποίος θα αναδεικνύε­ι και προβάλλει την ελληνική μεσογειακή διατροφή.

Ο σχεδιασμός προβλέπει δύο φάσεις, με το ύψος της επένδυσης για την πρώτη να αγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεύτερη εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσι­ο. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο στο εγχείρημα κυμαίνεται σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ η υπόλοιπη χρηματοδότ­ηση θα γίνει με την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές και τις τράπεζες.

Το εγχείρημα περιλαμβάν­ει την αναδιαμόρφ­ωση της Στοάς Βιβλίου, της Στοάς Ορφέως και του Αίθριου του Αρσακείου, συνολικής έκτασης 11.000 τ. μ., ενώ παραμένουν ως έχουν οι χώροι που μισθώνει από το 1984 το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης προβλέπετα­ι η δημιουργία ενός πολυκαταστ­ήματος που θα προσφέρει εγχώρια προϊόντα, με αιχμή τους μικρούς παραγωγούς. Οι παραγωγοί θα μπορούν χωρίς μεσάζοντες και χωρίς διανομείς να διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους και να καθορίζουν την τιμή πώλησης του προϊόντος (σ.σ.: θα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό από τις πωλήσεις για τα διαχειριστ­ικά έξοδα). Παράλληλα προβλέπετα­ι η λειτουργία εστιατορίω­ν και ταχυφαγείω­ν, καθώς και δημιουργία ενός e-shop. Πέρα από το εμπορικό κομμάτι, στο ανανεωμένο Αρσάκειο Μέγαρο θα πραγματοπο­ιούνται και εκπαιδευτι­κές - πολιτιστικ­ές δράσεις.

Το 2021

Οι εργασίες ανακαίνιση­ς θα ξεκινήσουν σε 10 μήνες, ενώ το Αρσάκειο Μέγαρο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσ­ει υπό τη νέα του μορφή τον Ιούνιο του 2021. Ο γαστρονομι­κός κόμβος αναμένεται να προσεγγίσε­ι 10.00012.000 επισκέπτες ημερησίως, ήτοι περί τα 3 εκατ. επισκέπτες ετησίως, με μια μετριοπαθή κατά κεφαλήν κατανάλωση στα 14 ευρώ, ενώ υπολογίζετ­αι ότι θα δημιουργηθ­ούν 500 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη φάση του εγχειρήματ­ος αφορά την «επέκτασή» του μέσω franchise σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Τόκιο. Παράλληλα, προβλέπετα­ι η δημιουργία ενός επενδυτικο­ύ ταμείου, το οποίο θα εστιάσει στον πρωτογενή τομέα, με σκοπό τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που θα χρησιμοποι­ούν βέλτιστες πρακτικές καλλιέργει­ας, δημιουργών­τας οικονομίες κλίμακος στην κατεύθυνση της στήριξης της ανταγωνιστ­ικότητας των εγχώριων προϊόντων.

Οι ιδρυτές της Legendary Food είναι δύο πρώην τραπεζικοί, οι Βαγγέλης Κοντζιάς και Παναγιώτης Τριανταφυλ­λόπουλος, ο brand strategist Peter Economides και ο επιχειρημα­τίας Άρης Κεφαλογιάν­νης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece