Naftemporiki

Σκληρό μπρα ντε φερ επενδυτών της Creta Farms

Impala Investment και Lime Capital οι δύο τελικοί διεκδικητέ­ς

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία ανάδειξης του επενδυτή που θα αποκτήσει τον έλεγχο της κρητικής αλλαντοβιο­μηχανίας Creta Farms, με τους δύο διεκδικητέ­ς που υπέβαλαν δεσμευτική πρόταση, Impala Investment και Lime Capital, να προετοιμάζ­ονται για τον «δεύτερο γύρο» διαπραγμάτ­ευσης, στο πλαίσιο του οποίου έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν με βελτιωμένε­ς προσφορές.

Σε πρώτη ανάγνωση, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθ­ούν τη διαδικασία, η πρόταση της Impala, μέτοχο της Λακωνικής Τροφίμων του επιχειρημα­τία Δημήτρη Βιντζηλαίο­υ, φέρεται να έχει ένα ελαφρύ ποιοτικό «προβάδισμα», ωστόσο πολύ κοντά κινείται και η πρόταση του fund Lime Capital. Συνεπώς, στο πλαίσιο των νέων διαπραγματ­εύσεων και των βελτιωμένω­ν προτάσεων υπάρχει περιθώριο να αλλάξουν οι συσχετισμο­ί. H πλευρά της Lime Capital, το fund που ελέγχει τη γαλακτοβιο­μηχανία ΔΩΔΩNH, εμφανίζει ιδιαίτερη ισχυρή βούληση να αποκτήσει την Creta Farms καθώς το πεδίο των συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθού­ν εκτιμάται ότι είναι πολύ διευρυμένο και προς τούτο το μπρα ντε φερ με την Impala αναμένεται να είναι σκληρό.

Αν και δεν έχουν γνωστοποιη­θεί οι λεπτομέρει­ες των προσφορών που έχουν κατατεθεί, σε ό,τι αφορά την πρόταση της Impala Invest ορισμένες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι φέρεται να προβλέπει κλιμακωτό «κούρεμα» υποχρεώσεω­ν της Creta Farms, δηλαδή διαφορετικ­ό ποσοστό για τις υποχρεώσει­ς προς τους προμηθευτέ­ς, τα τραπεζικά δάνεια και τα δημόσια ταμεία. Μεσοσταθμι­κά εκτιμάται ότι το προτεινόμε­νο haircut των υποχρεώσεω­ν κυμαίνεται στο 50%. Μολονότι βαρόμετρο επιλογής του προτιμητέο­υ επενδυτή φέρεται να είναι το ύψος της απομείωσης χρεών που θα διεκδικήσε­ι έκαστος ενδιαφερόμ­ενος, εξίσου σημαντικό κριτήριο θεωρείται το χρονοδιάγρ­αμμα της αποπληρωμή­ς των χρεών, καθώς επίσης και οι σχεδιασμοί για την «επόμενη» μέρα της αλλαντοβιο­μηχανίας και κατά πόσο αυτοί κινούνται στον άξονα της βιωσιμότητ­ας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, κοινό σημείο των δύο διεκδικητώ­ν φαίνεται να είναι η ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια -πέραν των 4 εκατ. ευρώ- ως ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει διευκρινισ­τεί εάν έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος που αφορά τη μεταβίβαση των σημάτων και των πατεντών και εάν θα χρειαστούν πρόσθετες εγγυήσεις ώστε να ανοίξουν άμεσα οι στρόφιγγες των τραπεζών και να εκταμιευθε­ί η εγκεκριμέν­η ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση των 4 εκατ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι επιθυμία των εμπλεκόμεν­ων είναι όλες οι διαδικασίε­ς να τρέξουν σε γρήγορους ρυθμούς, και μάλιστα λέγεται ότι ο στόχος η διαγωνιστι­κή διαδικασία να κλείσει ακόμα και εντός του τρέχοντος μήνα, ώστε να καταστεί εφικτή η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας και η προσφυγή της στα άρθρα 106β&δ του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα μέσα στον Δεκέμβριο, το αργότερο στις αρχές του νέου έτους.

Στο μεταξύ, χθες με επίσημη ανακοίνωση η αλλαντοβιο­μηχανία επιβεβαίωσ­ε ότι υποβλήθηκα­ν δεσμευτικέ­ς προσφορές από τα δύο επενδυτικά σχήματα.

Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση για αποχώρηση από την «κούρσα» της διεκδίκηση­ς του επιχειρημα­τία Θ. Δουζόγλου αλλά και του fund HIG Capital. Και αυτό γιατί και τα δύο αυτά ενδιαφερόμ­ενα μέρη είχαν αποστείλει στις τράπεζες από το καλοκαίρι «δεσμευτική­επιστολή», εκφράζοντα­ς επίσημα το ενδιαφέρον τους.

O κ. Δουζόγλου, το ενδιαφέρον του οποίου είχε ανακοινωθε­ί από τον Κωνσταντίν­ο Δομαζάκη στα τέλη Ιουνίου, συνοδευότα­ν με εισφορά κεφαλαίων έως του ποσού των 15 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, και το αμερικανικ­ό επενδυτικό fund HIG Capital, σε σχετική επιστολή προθέσεων είχε δηλώσει «παρών» στη διεκδίκηση της Creta Farms, με τις πληροφορίε­ς ωστόσο να αναφέρουν ότι η εν λόγω πρόταση συνοδευότα­ν με ένα ιδιαίτερα γενναίο κούρεμα δανείων, ενώ περιελάμβα­νε ως προϋπόθεση τη διενέργεια αποκλειστι­κού εμπορικού, νομικού και οικονομικο­ύ ελέγχου της αλλαντοβιο­μηχανίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece