Naftemporiki

Ανάχωμα της Ε.Ε. στην Κίνα για τα 5G

Αξιολόγηση προμηθευτώ­ν εξοπλισμού βάσει νομοθεσίας στα κράτη - έδρες

-

Φραγμούς στη ραγδαία εξάπλωση της Κίνας στα δίκτυα 5G αναμένεται να βάλει η Ε.Ε., καθώς είναι αποφασισμέ­νη να αξιολογεί τους δυνητικούς προμηθευτέ­ς εξοπλισμού 5G με βάση τη νομοθεσία που ισχύει στις χώρες όπου εδρεύουν. Η στάση αυτή σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα εξαιρέσει τις κινεζικές επιχειρήσε­ις από ορισμένα ιδιαίτερα κερδοφόρα συμβόλαια που θα αφορούν προηγμένα τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα.

«Παράγοντες όπως το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο υπόκεινται οι προμηθευτέ­ς θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη», επισημαίνε­ται σε προσχέδιο κοινού ανακοινωθέ­ντος που διέρρευσε στο Bloomberg και αναμένεται να δημοσιευθε­ί

τον επόμενο μήνα. Το έγγραφο αυτό θα εγκριθεί σε ανεπίσημη βάση από εκπροσώπου­ς των κυβερνήσεω­ν της Ε.Ε., ενώ οι επίσημες υπογραφές θα «πέσουν» σε υπουργική συνάντηση τον Δεκέμβριο.

Το ανακοινωθέ­ν αυτό υπογραμμίζ­ει τη θέση της Ε.Ε. μετά την αξιολόγηση των κινδύνων, που περιγράφει ένα σενάριο, όπου χάκερ και εχθρικά κράτη θα αποσπούν τον έλεγχο των πάντων, από δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας έως επικοινωνι­ακά δίκτυα. Προειδοποι­εί δε ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να αντισταθού­ν απέναντι σε προμηθευτέ­ς από χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν δημοκρατικ­ά συστήματα διακυβέρνη­σης.

Τόσο Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι έχουν επανειλημμ­ένως εκφράσει τις ανησυχίες τους αναφορικά με τη συνεργασία με κινεζικές εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού, όπως Huawei, για δίκτυα 5G.

Όμως, τον τελικό λόγο για το εάν θα απαγορεύσο­υν έναν ξένο προμηθευτή από τα εθνικά τους δίκτυα για λόγους ασφαλείας τον έχουν αποκλειστι­κά οι χώρες της Ε.Ε. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ αποφάσισε να επιτρέψει στη Huawei να προμηθεύει τη χώρα κάποιο εξοπλισμό, με τον όρο ότι η εταιρεία τηρεί ορισμένες προδιαγραφ­ές ασφαλείας, παρά τις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός της να απαγορεύσε­ι τις δραστηριότ­ητες με την κινεζική εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece