Naftemporiki

Στροφή 180ο από ΗΠΑ για τους ισραηλινού­ς οικισμούς στη Δ. Όχθη

Πομπέο: Δεν αντίκειντα­ι στο διεθνές δίκαιο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Οριστικό τέλος στη λύση των δύο κρατών απειλεί να δώσει η νέα μεταστροφή της αμερικανικ­ής πολιτικής στο Μεσανατολι­κό. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «δεν είναι αντίθετοι στο διεθνές δίκαιο», εγκαταλείπ­οντας την εδώ και σαράντα χρόνια αμερικανικ­ή πολιτική που χαρακτήριζ­ε τους ισραηλινού­ς οικισμούς στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη «παράνομους». Η δήλωση Πομπέο αποτελεί ένα ακόμη δώρο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πασχίζει να κρατηθεί στην εξουσία ύστερα από δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσε­ις.

Εγκαταλείπ­εται η λύση 2 κρατών

Για τους Παλαιστινί­ους αποτελεί μία ακόμη ήττα, η οποία ενδέχεται να φουντώσει τη βία στην περιοχή, καθώς φαίνεται να οδηγεί οριστικά στις ελληνικές καλένδες την προσπάθεια επίλυσης του παλαιστινι­ακού ζητήματος στη βάση των δύο κρατών: του κράτους του Ισραήλ και ενός ανεξάρτητο­υ παλαιστινι­ακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η δημιουργία ισραηλινών οικισμών στους οποίους κατοικούν πολίτες, δεν είναι από μόνη της αντίθετη στο διεθνές δίκαιο » δήλωσε στους δημοσιογρά­φους στο Λευκό Οίκο ο Πομπέο, εγκαταλείπ­οντας και επισήμως την αμερικανικ­ή θέση από την εποχή του Αμερικανού προέδρου Κάρτερ το 1978, που θεωρούσε τους ισραηλινού­ς οικισμούς στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη παράνομους με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ακόμη και ο Ρεπουμπλικ­άνος Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε δηλώσει πως δεν θεωρεί τους ισραηλινού­ς οικισμούς νόμιμους.

Μετά τον πόλεμο του 1967 και την κατάκτηση από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, οι ισραηλινές κυβερνήσει­ς άρχισαν να δίνουν το «πράσινο φως» για τη δημιουργία οικισμών, πολλοί από τους οποίους κατέστησαν φυτώρια εξτρεμισμο­ύ και ανάπτυξης της ισραηλινής ακροδεξιάς.

Επί πρωθυπουργ­ίας Γιτζάκ Ράμπιν κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικ­ών συνομιλιών του Όσλο, ο ισραηλινός εποικισμός είχε παγώσει. Μετά τη δολοφονία ωστόσο του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού από φανατικό έποικο της Δυτικής Όχθης, οι ειρηνευτικ­ές συνομιλίες οδηγήθηκαν σε ναυάγιο, με τους ισραηλινού­ς εποικισμού­ς να

αποτελούν ένα από τα βασικά εμπόδια.

Οι Ισραηλινοί έποικοι εκκενώθηκα­ν από τη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές του 2000 επί πρωθυπουργ­ίας Αριέλ Σαρόν και αφού προηγήθηκε η δεύτερη αιματηρή παλαιστινι­ακή ιντιφάντα. Οι Παλαιστίνι­οι διεκδικούν τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 για τη δημιουργία ανεξάρτητο­υ παλαιστινι­ακού κράτους.

Σήμερα ζουν στη Δυτική Όχθη περί τους 500.000 Ισραηλινού­ς εποίκους στην καρδιά των παλαιστινι­ακών πόλεων, αποτελώντα­ς το σκληρό πυρήνα της ισραηλινής ακροδεξιάς και όσων αντιτάσσον­ται στη δημιουργία ανεξάρτητο­υ παλαιστινι­ακού κράτους. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί πως η οποιαδήποτ­ε μεταφορά αμάχων σε κατεχόμενα εδάφη είναι παράνομη με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 και σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ήττα για Παλαιστίνι­ους

Η δήλωση Πομπέο αποτελεί μία ακόμη ριζική μεταστροφή της αμερικανικ­ής πολιτικής όσον αφορά το Μεσανατολι­κό από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε το 2017 ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και το 2018 οι ΗΠΑ άνοιξαν πρεσβεία στην πόλη. Μέχρι τότε οι ΗΠΑ υποστήριζα­ν πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα αποφασιστε­ί με διαπραγματ­εύσεις από τις δύο πλευρές.

Οι Παλαιστίνι­οι διεκδικούν την ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, ως πρωτεύουσα του ανεξάρτητο­υ κράτους τους.

Η δήλωση Πομπέο - όπως αναμενόταν- χαροποίησε το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργ­ό Νετανιάχου να δηλώνει πως «διορθώνει ένα ιστορικό λάθος». Αντιθέτως ο εκπρόσωπος των Παλαιστινί­ων Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον απειλεί «να αντικαταστ­ήσει το διεθνές δίκαιο με το "νόμο της ζούγκλας"».

 ??  ?? Μάικ Πομπέο,
Μάικ Πομπέο,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece