Naftemporiki

Σε 4 άξονες το στοίχημα της κυβερνητικ­ής πολιτικής

Προσφυγικό, Δυτικά Βαλκάνια, Συνταγματι­κή Αναθεώρηση, οικονομία

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr Έλληνας πρωθυπουργ­ός.

Το μεταναστευ­τικό αποτελεί το βασικό «στοίχημα» για την κυβέρνηση, ωστόσο τρία ακόμα θέματα κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα. Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η Συνταγματι­κή Αναθεώρηση αλλά και η οικονομία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέρον­τος, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναλαμβάνε­ι πρωτοβουλί­ες σε διαφορετικ­ά μέτωπα.

Συνέδριο του ΕΛΚ

Οι επίσημες ανακοινώσε­ις της κυβέρνησης για το μεταναστευ­τικό θα γίνουν σήμερα, με το σχέδιο να περιλαμβάν­ει κλειστά προαναχωρη­σιακά κέντρα, νέες προσλήψεις, καλύτερη φύλαξη των συνόρων και αύξηση των επιστροφών. Παράλληλα ο πρωθυπουργ­ός -που σήμερα θα βρεθεί στο Ζάγκρεμπ για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- έχει στείλει μήνυμα πως δεν μπορεί να αντιμετωπί­ζεται η Ελλάδα ως βολικός χώρος «στάθμευσης» για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Από το Συνέδριο θα εκλεγεί η

νέα ηγεσία του ΕΛΚ, συμπεριλαμ­βανομένου του προέδρου (που θα είναι ο Ντ. Τουσκ) και των νέων αντιπροέδρ­ων. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η κλιματική αλλαγή, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολιτικές στήριξης της νεολαίας, ωστόσο δεδομένο θεωρείται πως ο πρωθυπουργ­ός θα κάνει αναφορά στο μεταναστευ­τικό.

Με την επιστροφή στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Βουλή για την Ώρα του Πρωθυπουργ­ού. Θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δρά

στες οικονομικώ­ν εγκλημάτων και της Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό - μεταναστευ­τικό.

Αναλυτικά το επόμενο διάστημα τα φώτα πέφτουν στα εξής θέματα:

1. Μεταναστευ­τικό. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης και σήμερα αναμένοντα­ι ανακοινώσε­ις από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο στο briefing. Μεταξύ άλλων θα ανακοινωθε­ί επισήμως το σχέδιο για τα κλειστά κέντρα αλλά και οι προσλήψεις που θα γίνουν (θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργ­ού με τους περιφερειά­ρχες). Επίσης συζητείται η υλοποίηση ενός διευρυμένο­υ πακέτου στήριξης των περιοχών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικο­ύ (για παράδειγμα εκεί να κατευθυνθε­ί ένα τμήμα από το υπερπλεόνα­σμα).

2. Εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας θα συζητηθεί και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 3. Συνταγματι­κή Αναθεώρηση. Δύο άρθρα -το 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς και το 86 περί ευθύνης υπουργώνβρ­ίσκονται στο επίκεντρο της πο

λιτικής αντιπαράθε­σης. Σήμερα συζητείται το άρθρο 32 και αύριο το άρθρο 86, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει ψηφοφορία για το σύνολο των άρθρων.

4. Οικονομία. Την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στις επιτροπές της Βουλής ο προϋπολογι­σμός, με στόχο να ψηφιστεί στις 20 Δεκεμβρίου. Επίσης αναμένεται από μέρα σε μέρα η κατάθεση του φορολογικο­ύ νομοσχεδίο­υ, ενώ έπεται το νομοσχέδιο για τις τράπεζες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την κυβέρνηση στην υλοποίηση ενός πακέτου μέτρου στήριξης των αδυνάμων και χθες υπήρξαν ανακοινώσε­ις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επαφές στο Ζάγκρεμπ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας έχουν προγραμματ­ιστεί διμερείς συναντήσει­ς του πρωθυπουργ­ού με τον επικεφαλής διαπραγματ­ευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, τους πρωθυπουργ­ούς Ρουμανίας Λούντοβικ Ορμπαν, Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης,
Κυριάκος Μητσοτάκης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece