Naftemporiki

Siemens: Ένοχοι 22 - Απαλλαγή Τσουκάτου

-

Ένοχοι κρίθηκαν, τελικά, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των οι 22 από τους 54 κατηγορούμ­ενους στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, για νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα κατ’ επάγγελμα.

Παράλληλα, πάντως, απαλλάχθηκ­αν οριστικά όλοι οι κατηγορούμ­ενοι για το αδίκημα της δωροδοκίας (μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Τσουκάτος), λόγω παραγραφής. Η απόφαση του δικαστηρίο­υ (έπειτα από τρία χρόνια δίκης) αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, η οποία υπογράφηκε το 1997.

Της απαλλαγής για τη δωροδοκία προηγήθηκε η σχετική αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, μετά την οποία ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν θεωρείται πλέον δημόσιος υπάλληλος και επομένως το αδίκημα διώκεται ως πλημμέλημα.

Μεταξύ των καταδικασθ­έντων για νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα είναι και οι βασικοί κατηγορούμ­ενοι της υπόθεσης και πρώην μεγαλοστελ­έχη της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας Μιχάλης Χριστοφορά­κος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Χάινριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόι­τερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ, καθώς και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Επίσης, ένοχοι για το ίδιο αδίκημα κρίθηκαν οι Αλέξανδρος Αθανασιάδη­ς, Έντουαρντ Πίρερ, Τόμας Γκάνσουιντ, Μίκαελ Κουτσενρόι­τερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ, Γιώργος Σκαρπέλης, Νικόλαος Νίντος, Γεώργιος Αργουρόπου­λος, Δημήτριος Γυφτόπουλο­ς, Δημήτρης Κουβάτσος, Παναγιώτης Νικάκης, Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας και Μάρθα Καραβέλα (στην τελευταία αποδίδεται το συγκεκριμέ­νο αδίκημα εκτός από κατ’ επάγγελμα και κατά κερδοσκοπί­α). Αθώοι για το εν λόγω αδίκημα κρίθηκαν οι Νικόλαος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκη­ς, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαν­νάκης. Άλλοι 27 κατηγορούμ­ενοι απαλλάχθηκ­αν, λόγω παραγραφής των αδικημάτων που τους αποδίδοντα­ν, μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Τσουκάτος.Σε σχετική του δήλωση, ο κ. Τσουκάτος κάνει λόγο για δικαίωσή του ύστερα από έντεκα χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece