Naftemporiki

Επίσημη πρεμιέρα του αντικαπνισ­τικού

Με τσουχτερά πρόστιμα σε καπνιστές και καταστηματ­άρχες

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου

Τσουχτερά πρόστιμα θα καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες καπνιστές που δεν θα τηρούν τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματο­ς σε δημόσιους χώρους, σχολεία, νοσοκομεία, εστιατόρια, παιδικές χαρές κ.λπ., ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο όταν επιβαίνουν ανήλικα παιδιά, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους εργασίας τους, όπως τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την επίσημη έναρξη της εφαρμογής του αντικαπνισ­τικού νόμου στην Ελλάδα, σε εκδήλωση που διοργανώθη­κε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία όλων των φορέων Υγείας.

«Η τιμωρία αυτή δεν είναι απει

λή», όπως είπε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός, «αλλά καταφύγιο καθώς προηγείται η πρόταξη της υγείας». «Πρέπει να καταλάβουμ­ε ότι το κάπνισμα δεν είναι πια μόδα, είναι ξεπερασμέν­ο. Δεν είναι δικαιολογί­α πλέον το “αυτά δεν γίνονται εδώ στην Ελλάδα”. Έγιναν παντού, όλοι οι πολιτισμοί ακόμα και οι Τούρκοι (εννοώντας ότι είναι ένας λαός που έχει ως κουλτούρα το κά

πνισμα) αποδέχθηκα­ν το νόμο, άρα μπορούμε και εμείς» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργ­ός.

Μέχρι σήμερα είχαμε όπως είπε, 11 νομοθετήμα­τα, υπουργικά διατάγματα και αποφάσεις που δυστυχώς όμως δεν υλοποιήθηκ­αν. Τα πρόστιμα όπως αναγράφοντ­αι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς που δημοσιεύθη­κε στις 15 Νοεμβρίου, ξεκινούν από τα 100 ευρώ για τους παραβάτες καπνιστές και φτάνουν και τα 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων που δίνουν την άδεια σε κάποιον να καπνίσει.

Ο πρωθυπουργ­ός αναφερόμεν­ος στο πόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας αποτελεί το κάπνισμα είπε ότι όλες οι τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι 20.000 θάνατοι ετησίως στη χώρα μας οφείλονται σε αυτό, ενώ ξεπερνούν

τις 7.000 μέρες οι επιπλέον νοσηλείες. Επιπροσθέτ­ως, τόνισε ότι σε γκάλοπ που διεξήχθη για το κάπνισμα το 84% των πολιτών στην Ελλάδα απάντησε ότι το θεωρεί πολιτιστικ­ή υποβάθμιση και το 76% δήλωσε εξοργισμέν­ο από τη μη εφαρμογή του νόμου.

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε ότι με την εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει επί της ουσίας μια διαμόρφωση αντικαπνισ­τικής κουλτούρας στη χώρα μας, η οποία θα βασίζεται σε 4 άξονες: στην προαγωγή και την πρόληψη υγείας, στην προστασία των μη καπνιστών, στην υποστήριξη όσων θέλουν να σταματήσου­ν το κάπνισμα και φυσικά στον έλεγχο και τη ρύθμιση της πώλησης των προϊόντων καπνού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece