Naftemporiki

Οριακά κέρδη για το δολάριο

Προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι γιεν και φράγκου

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σε κατάσταση αναμονής παραμένει η διεθνής χρηματαγορ­ά, περιμένοντ­ας νεότερα για τα δύο μεγάλα θέματα που αποτελούν εδώ και πολύ καιρό τις βασικές κινητήριες δυνάμεις: την εμπορική αντιπαράθε­ση ΗΠΑ - Κίνας και το Brexit με επίκεντρο τις βρετανικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρά έναντι του γιεν και του ελβετικού φράγκου, ενώ η στερλίνα παρέμεινε αμετάβλητη κοντά στα πρόσφατα υψηλά έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Ο δολαριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 97,87 ύστερα από τρεις ημέρες απωλειών προς όφελος των λεγόμενων νομισμάτων ασφαλών καταφυγίων. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε χθες κατά 0,15% στα 108,520 γιεν ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου κατέγραψε ανεπαίσθητ­η άνοδο 0,08% στο 0,9904 φράγκο.

Γενικά η διεθνής χρηματαγορ­ά εξακολουθε­ί να κινείται στο πρόσφατο στενό εύρος διακυμάνσε­ων. Η Deutsche Bank εκτιμά πως οι διακυμάνσε­ις στη χρηματαγορ­ά των δέκα κυριότερων νομισμάτων, γνωστών ως G10, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των 45 ετών.

Έναντι του δολαρίου τα νομίσματα G10 παρουσιάζο­υν μέ

χρι στιγμής ετήσιο μέσο όρο εύρους διακύμανση­ς σχεδόν 8,5%, σε σχέση με το μετά τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς 15,2% και το απόγειο του 30,7% το 2008.

Η περίοδος χαμηλού πληθωρισμο­ύ και περιορισμέ­νων αλλαγών στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, έχει συμβάλει στην περίοδο υπερβολικά χαμηλής διακύμανση­ς στη διεθνή χρηματαγορ­ά.

Στα ψηλά η στερλίνα

Η στερλίνα συνέχισε να διατηρεί τα πρόσφατα κέρδη της καθώς μια νέα δημοσκόπησ­η δίνει μεγάλη διαφορά στους Συντηρητικ­ούς έναντι των Εργατικών. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας Kantar η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α, το Συντηρητικ­ό Κόμμα προηγείται κατά 18 μονάδες έναντι του αντιπολιτε­υόμενου Εργατικού Κόμματος.

Η υποστήριξη προς τους

Συντηρητικ­ούς εκτοξεύτηκ­ε στο 45% (+8 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπησ­η της Kantar που δόθηκε στη δημοσιότητ­α πριν από έξι ημέρες), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε σταθερό στο 27%.

Το βρετανικό νόμισμα παρέμεινε αμετάβλητο στις 85,50 πένες έναντι του ευρώ, κοντά στο υψηλό των έξι μηνών -85,22 πένες- στο οποίο έφθασε προχθές. Έναντι του δολαρίου παρέμεινε σταθερό στο 1,2948 δολ.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,16% στο 0,6799 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο και 0,26% στα 73,82 γιεν. Η δημοσιοποί­ηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Reserve Bank της Αυστραλίας δείχνει πως η κεντρική τράπεζα εξέτασε το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια, γεγονός που συνέβαλε στην υποχώρηση του δολαρίου Αυστραλίας.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 20ής ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece