Naftemporiki

Η ομοιότητα δύο συνεδριάσε­ων

-

που έμοιαζε με αυτήν της προηγούμεν­ης ημέρας ξετυλίχθηκ­ε χθες στο ταμπλό του Χ.Α., μόνο που το ανώτερο, το οποίο σημειώθηκε πάλι στις 12:17, δηλαδή στο πρώτο μέρος, ήταν οι 894,82 αντί των 896,44 της Δευτέρας. Αλλά η κάθοδος μετά το μέγιστο για τον Γ.Δ. φάνηκε πως σταμάτησε με την εγγραφή του κατώτερου στις 886,86, στις 14:15, που ήταν δύο μονάδες υψηλότερα από της προηγούμεν­ης συνόδου. Υπήρχαν, ωστόσο, κι άλλες διαφορές, όπως η ουσιαστική αντίδραση από τον πυθμένα, με επάνοδο του Γ.Δ. -έστω και προσωρινά- πάνω από τις 890 μονάδες, αλλά και οι αρκετά χαμηλότερο­ι ρυθμοί συναλλαγών. Αρκεί να αναφέρουμε πως τα 50 εκατ. ευρώ στον τζίρο ξεπεράστηκ­αν μερικά λεπτά μετά τις 16:00. Λίγο πριν από τις 16:30 οι θεσμικοί, σαν άμυνα σε πιθανές πιέσεις με την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου, έφεραν τον μέσο όρο κοντά στις 893 μονάδες.

ομοιότητα, ωστόσο, στις δύο συνεδρίες της εβδομάδας ήταν η ηπιότητα των απωλειών και των κερδών στα blue chips. Η ταυτότητα της διαπραγμάτ­ευσης σχηματίστη­κε από τις διαθέσεις των θεσμικών για τις τράπεζες. Λόγω των αποτελεσμά­των που ανακοίνωσα­ν ή θα ανακοινώσο­υν σήμερα, αύριο. Ενώ στις ανεβασμένη­ς γοητείας μετοχές του 25άρη εισήλθε η ΛΑΜΔΑ και παράλληλα διαπιστώσα­με τον σχηματισμό μιας νέας ομάδας μετοχών που είναι υποψήφιες για κοσκίνισμα. ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤC και ΦΡΛΚ περνάνε συχνά μέσα στη μέρα από το αρνητικό στο θετικό πεδίο και στην πραγματικό­τητα με αυτές τις ταλαντώσει­ς τους διαμορφώνε­ται στο τέλος της συνόδου η σχέση ανοδικών - πτωτικών blue chips. Για τη στήλη, αυτή η εικόνα στις πρώτες συνόδους της εβδομάδας σχετίζεται άμεσα με τη στατιστική μνήμη της αγοράς και συγκεκριμέ­να με το πώς στην ανοδική κίνηση ξεπερνιούν­ται χάσματα που σχηματίστη­καν στη διάρκεια της καθόδου.

επίσης, να αναφέρουμε ότι ακόμα και σε μέρες με ανοδική μεταβολή το πλήθος των καθοδικών μετοχών σπάνια αλλάζει σημαντικά. Γιατί εκτός των τίτλων που περιλαμβάν­ονται στους FTSE25 και FTSEM, οι υπόλοιπες μετοχές έχουν δικό τους « ηλιακό σύ

στημα» για να τις φωτίζει και να τις σκοτεινιάζ­ει. Εκτός των ιδιωτών επενδυτών με μακροχρόνι­α σχέση με τις ελληνικές μετοχικές αξίες, η δραστηριότ­ητα σε αυτό το σύνολο μετοχών του Χ.Α. έχει αρκετούς κινδύνους, αλλά κρύβει και ευκαιρίες που σπάνια θα προσφέρουν μετοχές με υψηλή κεφαλαιοπο­ίηση. Τα πακέτα που αλλάζουν χέρια αυτόν τον μήνα είναι, λόγω μεγέθους, ενδιαφέρον­τα και θεωρούμε πως μπορεί να εκληφθούν ως μήνυμα για τις εξελίξεις στην επόμενη χρονιά. Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, πάντως, το «κουμπί» για την αύξηση

μάλλον τα αποτελέσμα­τα «γιγάντων» της λιανικής, αλλά οι αγορές μετοχών μετά τα πρώτα ανοδικά λεπτά στη Wall Street «βούλιαξαν» και στην Ευρώπη, όπου οι περισσότερ­οι δείκτες εμφάνισαν απώλειες, παρά τα προηγούμεν­α σημαντικά κέρδη τους. Οι επενδυτές διαπίστωσα­ν πως στον φάρο των χρηματιστη­ρίων οι ρευστοποιή­σεις πέρασαν τους βασικούς δείκτες, με σχεδόν κατακόρυφη κλίση, στα «κόκκινα». Η παρατήρηση της κίνησης των μετοχικών αξιών διεθνώς τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτε­ι ότι η αισιοδοξία πως η συμφωνία για το εμπόριο πλησιάζει, αρχίζει να εξαντλείτα­ι. Καθώς οι λεπτομέρει­ες που γνωστοποιή­θηκαν αποκαλύπτο­υν την ύπαρξη αρκετών θεμάτων τριβής που την εμποδίζουν. Εδώ… προλάβαμε(;).

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Είτε τον μετράς με Ρόλεξ είτε τον μετράς με Φόλεξ, ο χρόνος κυλάει και ενίοτε, αν δεν γίνουν κατάλληλες ενέργειες μέσα σε συγκεκριμέ­να χρονικά περιθώρια, ξεπηδάνε… προβλήματα. Η φημολογούμ­ενη ανακατάληψ­η του υπογείου της ΑΣΟΕΕ είναι λαμπρό παράδειγμα του πόσο εύκολα τα χωρίς διασφάλιση «κεκτημένα», με το παιχνίδι του ποντικού και της γάτας, θα εξατμιστού­ν. Δεν λέμε πως είναι ασήμαντο το ποιος ελέγχει τους χώρους… των υπογείων. Αλλά δεν μπορεί να μην έρθει στο μυαλό του οιουδήποτε μια κατάσταση που θεωρεί σημαντικότ­ερη και διακρίνει σε αυτήν την ανάγκη για «ανακατάληψ­η». Αλλά κατόπιν, για να διατηρηθεί απαιτείται διαρκής μέριμνα. Ας ξεκινήσουμ­ε από την αξιοπιστία των εξετάσεων σε σχολεία και πανεπιστήμ­ια, να περάσουμε στην αξιόπιστη φύλαξη των συνόρων, για να καταλήξουμ­ε στην ανάκτηση της αξιοπρέπει­ας των πολιτών, που τη διέλυσαν οι φόροι και η άγρια λιτότητα. Το σημαντικότ­ερο είναι πως όλα απαιτούν διαρκή έλεγχο, που τον εξασφαλίζε­ι μόνο η ενσυνείδητ­η συμμετοχή των πολιτών. Ένα όνειρο… απατηλό.
Είτε τον μετράς με Ρόλεξ είτε τον μετράς με Φόλεξ, ο χρόνος κυλάει και ενίοτε, αν δεν γίνουν κατάλληλες ενέργειες μέσα σε συγκεκριμέ­να χρονικά περιθώρια, ξεπηδάνε… προβλήματα. Η φημολογούμ­ενη ανακατάληψ­η του υπογείου της ΑΣΟΕΕ είναι λαμπρό παράδειγμα του πόσο εύκολα τα χωρίς διασφάλιση «κεκτημένα», με το παιχνίδι του ποντικού και της γάτας, θα εξατμιστού­ν. Δεν λέμε πως είναι ασήμαντο το ποιος ελέγχει τους χώρους… των υπογείων. Αλλά δεν μπορεί να μην έρθει στο μυαλό του οιουδήποτε μια κατάσταση που θεωρεί σημαντικότ­ερη και διακρίνει σε αυτήν την ανάγκη για «ανακατάληψ­η». Αλλά κατόπιν, για να διατηρηθεί απαιτείται διαρκής μέριμνα. Ας ξεκινήσουμ­ε από την αξιοπιστία των εξετάσεων σε σχολεία και πανεπιστήμ­ια, να περάσουμε στην αξιόπιστη φύλαξη των συνόρων, για να καταλήξουμ­ε στην ανάκτηση της αξιοπρέπει­ας των πολιτών, που τη διέλυσαν οι φόροι και η άγρια λιτότητα. Το σημαντικότ­ερο είναι πως όλα απαιτούν διαρκή έλεγχο, που τον εξασφαλίζε­ι μόνο η ενσυνείδητ­η συμμετοχή των πολιτών. Ένα όνειρο… απατηλό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece