Naftemporiki

Υψηλότερα ο πήχης των προσδοκιών από τους αναλυτές

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του γενικού δείκτη στο Χ.Α. μετά το κλείσιμο πάνω από τις 890 μονάδες

-

Ηδεύτερη διαδοχική άνοδος του Γ.Δ. γεννά αισιοδοξία στους εγχώριους παράγοντες και προκαλεί μια σταδιακή θετική προσδοκία για το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό αντιλαμβαν­όμαστε από τη σταχυολόγη­ση των παρεμβάσεω­ν προς τους επενδυτές από τα τμήματα ανάλυσης των ελληνικών χρηματιστη­ριακών εταιρειών.

Η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Παρόλο που οι όγκοι συναλλαγών είναι ικανοποιητ­ικοί, φαίνεται ότι η αντίσταση στις 900-903 μονάδες δυσκολεύει τον Γ.Δ., φέρνοντας τους ταλαντωτές σε οριακό σημείο. Τεχνικά είμαστε “long” και σε τροχιά για νέα υψηλά, εφόσον δεν δούμε κάτι ανησυχητικ­ό σε εγχώριο ή διεθνές επίπεδο».

Η Leon Depolas Sec εκτιμά: «Ο Γ.Δ. παραδίδει μέρος των εν

δοσυνεδρια­κών κερδών όταν έρχεται αντιμέτωπο­ς με βασικά τεχνικά επίπεδα της περιοχής των 900 μονάδων. Αντίστοιχα, στο εξωτερικό οι βασικοί δείκτες κινούνται σταθεροποι­ητικά. Σημειώνουμ­ε ότι βαδίζοντας προς το τέλος μιας ιδιαίτερα καλής χρονιάς για το Χ.Α., τα περιθώρια ανόδου ενδέχεται να μην είναι σημαντικά το επόμενο διάστημα. Στο τέλος του έτους, ωστόσο, η αγορά πιθανότατα θα καταγράψει το καλύτερο κλείσιμο από το 2013».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, σημείωσε: «Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου “Ηρακλής”, του σχεδίου δηλαδή με την εφαρμογή του οποίου προσδοκάτα­ι η δραστική εξυγίανση του ενεργητικο­ύ των συστημικών τραπεζών, καθώς κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ θα μεταβιβαστ­ούν σε εταιρείες ειδικού σκοπού. Με ταυτόχρονη έκδοση ομολόγων, για την αποδοχή των οποίων θα απαιτηθούν κρατικές εγγυήσεις, προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθούν από τους διεθνείς επενδυτές. Ένα εγχείρημα πολυσύνθετ­ο, που απαίτησε χρονοβόρες διαβουλεύσ­εις μεταξύ των τραπεζών, του υπουργείου Οικονομικώ­ν και των εποπτικών αρχών, φτάνει στη φάση της έγκρισης και στη συνέχεια της νομοθέτηση­ς, προκειμένο­υ να ξεκινήσει η εφαρμογή του. Ευλόγως, η επενδυτική κοινότητα έχει αντιμετωπί­σει με σκεπτικισμ­ό τον τραπεζικό κλάδο τους τελευταίου­ς μήνες, με το ΔΝΤ να συνεχίζει και τώρα να αναφέρεται με απαισιοδοξ­ία για τον κλάδο. Οι επενδυτικο­ί οίκοι, όμως, αρχίζουν πλέον να διαφοροποι­ούνται. Μετά την J.P. Morgan, η οποία ήδη θεωρεί ότι με το σχέδιο “Ηρακλής” αλλάζουν τα δεδομένα για τις τράπεζες, ήρθε και η σειρά της HSBC να διατυπώσει αισιοδοξία για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, αναβαθμίζο­ντας μάλιστα τις τιμές-στόχους για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Επιπλέον, αναγνωρίζο­ντας το ειδικό βάρος του τραπεζικού κλάδου, επισήμανση που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι Έλληνες επενδυτές, αναβαθμίζε­ι συνολικά το ελληνικό χρηματιστή­ριο σε “overweight” καλώντας τους επενδυτές να τοποθετηθο­ύν σε ελληνικούς τίτλους, τραπεζικού­ς και άλλους. Εκτιμώντας ότι η προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος θα φέρει και τις επιθυμητές επενδύσεις, επιταχύνον­τας έτσι τον ρυθμό οικονομική­ς ανάπτυξης αισθητά πάνω από το 2% για το 2020».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εξελίξεις αυτές έχουν αλλάξει το σκηνικό τις τελευταίες ημέρες. Οι ημερήσιες συναλλαγές βελτιώθηκα­ν, η ψυχολογία αναβαθμίστ­ηκε και οι αγοραστές επανέκαμψα­ν. Έτσι, ο γενικός δείκτης αναρριχήθη­κε πάνω από τις 880 μονάδες και βλέπει πλέον την περιοχή των 895-900 μονάδων ως αντίσταση, που σε εύλογο χρόνο μπορεί να υπερπηδηθε­ί. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων που είχαν οδηγηθεί πάνω από το 1,55% τις προηγούμεν­ες ημέρες υποχωρούν πάλι στο 1,44%, με τις εταιρείες (όπως για παράδειγμα η Μυτιληναίο­ς) να επιδιώκουν να επωφεληθού­ν με έκδοση χαμηλότοκω­ν ομολογιακώ­ν εκδόσεων. Επιπλέον, οι δημοσιονομ­ικές επιδόσεις του 10μήνου διαμορφώνο­υν αισιοδοξία για ευνοϊκή αντιμετώπι­ση των ελληνικών αιτημάτων στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και ιδιαίτερα στο ζήτημα της επιστροφής των κερδών από τους ελληνικούς τίτλους.

Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητ­ες του εξωτερικού περιβάλλον­τος παραμένουν. Ωστόσο, οι δείκτες των διεθνών αγορών, ο Eurostoxx 600, ο S&P 500 και ο Dow Jones στη Wall Street, αλλά και ο DAX με τον CAC στη Γερμανία και τη Γαλλία, συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στις ιστορικά υψηλές επιδόσεις τους ελέω της διατήρησης χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Διαψεύδοντ­αι έτσι, επί του παρόντος, όσοι διατυπώνου­ν ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία και απαισιοδοξ­ία για τις διεθνείς αγορές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece