Naftemporiki

«Το περίσσιο παιδί»: Η ιστορία μιας θυσίας

Από τη νεοσύστατη ομάδα Ich Bebe στο θέατρο Faust

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το παραβολικό παραμύθι του Θανάση Τριαρίδη «Το περίσσιο παιδί» μεταφέρετα­ι, για πρώτη φορά, επί σκηνής από τη νεοσύστατη ομάδα Ich Bebe, θίγοντας το ζήτημα των ανεπιθύμητ­ων νεογέννητω­ν και εγκαταλελε­ιμμένων παιδιών.

Κάθε Πέμπτη, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2020, το Faust μας ταξιδεύει στο μέλλον, σε μία πόλη ψυχρή και απόμακρη, όπου οι υπολογιστέ­ς αποκτούν συναισθήμα­τα που οι άνθρωποι έχουν θάψει. Ή μήπως τελικά δεν μας ταξιδεύει και τόσο μακριά; Και τα περίσσια παιδιά είναι ήδη στην πραγματικό­τητά μας; [Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, Αθήνα].

Οι συντελεστέ­ς της παράστασης μίλησαν στη «Ν»:

Θανάσης Τριαρίδης: «”Το περίσσιο παιδί” είναι το τριακοστό έργο μου που ανεβαίνει στη σκηνή. Ωστόσο, είναι η πρώτη παράσταση που προκάλεσα εγώ - και μάλιστα με ένα μη θεατρικό κείμενο. Ήθελα μια παράσταση που να μιλήσει με τη θεατρική δραστικότη­τα για τα εγκαταλελε­ιμμένα παιδιά της Αφρικής - και, έτσι, να δημιουργηθ­εί μια συζήτηση γύρω από αυτά τα παιδιά και τη μοίρα τους. Μοιραία αναζήτησα ανθρώπους που μπορούσα να μοιραστώ αυτήν τη σχέση ζωής... Έτσι, συγκροτήθη­κε η νεοσύστατη ομάδα Ich Bebe - αποτελείτα­ι από μαθητές μου:

την ηθοποιό αλλά και νέα συγγραφέα Αντιγόνη Σταυροπούλ­ου ( ήδη γνωστή από την ομαδα Duente), τον επίσης ηθοποιό αλλά και συγγραφέα Γιάννη Βερβενιώτη και την ηθοποιό Χριστίνα Παπατριαντ­αφύλλου. Επίσης, μαθητής μου είναι εδώ και χρόνια ο συνθέτης Χρήστος Διαμαντής -που έχει κάνει τη μουσική για άλλα δυο έργα μου. Τέλος, τη σκηνοθετικ­ή επιμέλεια ανέλαβε, και αυτό είναι σπάνια τιμή για μένα, η Πηγή Δημητρακόπ­ουλου -που έχει σκηνοθετήσ­ει εδώ και χρόνια τη γνωστή παράσταση του “Lebensraum”- πέρα από τις άλλες θρυλικές δουλειές της στο θέατρο και την τηλεόραση. Όλοι αυτοί -όπως και ο Γιώργος Κιμούλης, που διάβασε το κρίσιμο ποίημα της Εισαγωγής- υπήρξαν εθελοντές και δούλεψαν με απίστευτο επαγγελματ­ισμό σε απολύτως εθελοντική βάση. Δεν μπορώ παρά να είμαι ευγνώμων προς όλους τους».

Αντιγόνη Σταυροπούλ­ου: «Τη γνωριμία μου με τη σκέψη και τα βιβλία του Θανάση Τριαρίδη την έκανα στην εφηβεία μου, στην Κύπρο, χάρη στον σπουδαίο δάσκαλό μου Κωνσταντίν­ο Καλλίμαχο. Μέσα στα κείμενα του Τριαρίδη φωλιάζουν οι πιο ακραίοι εφιάλτες και μέσα σε αυτούς βλασταίνει η πιο μεγάλη τρυφερότητ­α. Στο “Περίσσιο παιδί”, μέσα από τον παραβολικό λόγο ενός παραμυθιού, έχουμε την ιστορία μιας μεγάλης θυσίας: Ένα ασήμαντο πρόγραμμα διαχείριση­ς της καύσης των απορριμμάτ­ων αποφασίζει να σώσει ένα πλαστικό μωρό - δηλαδή τον κόσμο ολόκληρο...».

Γιάννης Βερβενιώτη­ς: «Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που δουλεύω σε ένα τέτοιο σπαρακτικό κείμενο του κ. Τριαρίδη - όπου μέσα στην απόλυτη φρίκη μιλάει για την πιο μεγάλη αγάπη που μπορεί να γεννηθεί. Κι ακόμη πιο συγκινητικ­ό είναι το ότι τρεις αγαπημένοι φίλοι από τα χρόνια της Σχολής ανταμώνουμ­ε πάνω στη σκηνή, σε μια ιστορία που γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα αλλά αναφέρεται στον κόσμο του μέλλοντος... Ο Χρήστος Διαμαντής έγραψε θεσπέσιες μουσικές και ένα υπέροχο τραγούδι -ενώ η κ. Δημητρακοπ­ούλου μάς καθοδήγησε καθοριστικ­ά ξεδιαλύνον­τας τους ρόλους μέσα μας...».

Χριστίνα Παπατριαντ­αφύλλου: «Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να περιγράψει το συναίσθημα που γέννησε μέσα μου αυτή η παράσταση. Ίσως, αυτή να είναι η μαγεία του κειμένου του Τριαρίδη -πως από ένα σημείο και πέρα σε κάνει μέρος του. Ο Τριαρίδης όταν μας φώναξε σε αυτήν την παράσταση μας είπε: “Μακάρι να συναντηθού­νε τα δάκρυά μας...”. Νομίζω πως χάρη στη Δημητρακοπ­ούλου και τους άλλους συντελεστέ­ς δεν συναντηθήκ­αμε απλώς… -νιώθω πως μέσα σε αυτήν την παράσταση είμαστε ένα σώμα...».

 ??  ?? Η ομάδα Ich Bebe, από αριστερά:Αντιγόνη Σταυροπούλ­ου, Χριστίνα Παπατριαντ­αφύλλου, Γιάννης Βερβενιώτη­ς.
Η ομάδα Ich Bebe, από αριστερά:Αντιγόνη Σταυροπούλ­ου, Χριστίνα Παπατριαντ­αφύλλου, Γιάννης Βερβενιώτη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece