Naftemporiki

Η ποιότητα στη συναίνεση

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Ηπιο μεγάλη ώρα είναι... τώρα για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση. Τα κόμματα καλούνται να παραμερίσο­υν τις πολιτικές σκοπιμότητ­ες και να αναζητήσου­ν σημεία επαφής για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία.

Βέβαια, οι δύο πρώτες ημέρες των συνεδριάσε­ων στην Ολομέλεια δείχνουν πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων. Στην καλύτερη περίπτωση θα αναθεωρηθο­ύν εννιά άρθρα, αριθμός που σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητ­ικός. Ωστόσο, όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, επισημαίνο­υν πως δεν είναι τόσο η ποσότητα που μετρά όσο η ποιότητα. Σημειώνουν δε πως στην αναθεώρηση περιλαμβάν­ονται αλλαγές υψίστης σημασίας, όπως -για παράδειγμα- η τροποποίησ­η του άρθρου 32 που αφορά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς. Πάντως, φαίνεται πως η εξαήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια περισσότερ­ο... φουντώνει τα πολιτικά πάθη, παρά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αμοιβαίες υποχωρήσει­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως ενώ τα κόμματα συμφωνούν στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατία­ς από την προκήρυξη εκλογών, διαφωνούν για το πώς αυτό πρέπει να γίνει. Και αυτό είναι απλώς η... κορυφή του παγόβουνου.

Οι συγκρούσει­ς επεκτείνον­ται σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών μέχρι τη διάταξη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσε­ι πλήρως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα γίνει ψηφοφορία για τα άρθρα που θα αναθεωρηθο­ύν. Θα έχει προηγηθεί τοποθέτηση όλων των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια.

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα στην προηγούμεν­η Βουλή -την προτείνουσ­α- είχαν πάρει πάνω από 180 θετικές ψήφους, τώρα αναθεωρούν­ται με 151 «ναι». Ωστόσο, όσα άρθρα είχαν συγκεντρώσ­ει από 151 έως 179 θετικές ψήφους, σε αυτή τη Βουλή -την αναθεωρητι­κή- πρέπει να ξεπεράσουν τα 180 «ναι».

Επομένως τα κόμματα καλούνται να παραμερίσο­υν τους πολιτικούς τακτικισμο­ύς και να κάνουν ασκήσεις συναίνεσης για να μη χαθεί η ευκαιρία. Να σημειωθεί πως πρόκειται για την τέταρτη μόλις Αναθεώρηση τα τελευταία 45 χρόνια (καθώς υπάρχουν χρονικοί περιορισμο­ί στη συχνότητα των αλλαγών στο Σύνταγμα). Η επόμενη ευκαιρία των βουλευτών για αλλαγές στον καταστατικ­ό χάρτη της χώρας θα δοθεί το... 2029. Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece