Naftemporiki

Βελτιωμένα μεγέθη και ενισχυμένο «οπλοστάσιο» για τις τράπεζες

Τι εκτιμούν εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές με βάση τα αποτελέσμα­τα εννεαμήνου

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Σε τροχιά ανάκαμψης και βελτίωσης των βασικών οικονομικώ­ν μεγεθών τους έδειξαν ότι βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με αφορμή τη δημοσιοποί­ηση των αποτελεσμά­των εννεαμήνου την περασμένη εβδομάδα.Όπως σημείωσαν και στις αναλύσεις τους διεθνείς και εγχώριοι οίκοι, οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται πλέον επειδή έχουν στη διάθεσή τους ένα διευρυμένο «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, καθώς ενεργοποιε­ίται πολύ σύντομα το σχέδιο «Ηρακλής». Ισχυροί καταλύτες για τις τράπεζες είναι το θετικό μακροοικον­ομικό / πολιτικό περιβάλλον, οι προσδοκίες για συστημική λύση όσον αφορά τη μείωση των NPEs, η βελτίωση στον κλάδο των ακινήτων που δίνει ώθηση στην τιμολόγηση των εξασφαλίσε­ων, η συνεχιζόμε­νη μείωση στα κόστη, η ανάκαμψη των προμηθειών, οι προσδοκίες για υψηλότερη ρευστότητα μετά την πλήρη κατάργηση των capital controls και η στήριξη των αποτιμήσεω­ν από τις χαμηλότερε­ς αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι περισσότερ­οι αναλυτές συμφωνούν ότι μέσα στο 2020 και με τα ευρωπαϊκά stress tests να είναι προγραμματ­ισμένα για τον ερχόμενο Ιούλιο, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσου­ν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια χαρακτηρίζ­ονται δύσκολοι, αλλά μπορούν να επιτευχθού­ν. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν σταδιακά το απόθεμα μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά περισσότερ­ο από 63% το 2021. Αυτή η μείωση θα διευκολυνθ­εί από το σχέδιο «Ηρακλής», σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος και την εμπειρία των τραπεζών στην εσωτερική διαχείριση των κόκκινων δανείων. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το φετινό εννεάμηνο ήταν τα εξής:

Alpha Bank

Τα κέρδη μετά από φόρους που αντιστοιχο­ύν στους μετόχους ανήλθαν το φετινό εννεάμηνο σε 91,6 εκατ. ευρώ, έναντι 53,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμά­των είναι: Ισχυρή κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 18% στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ 2019, ενισχυμένο κατά 25 μονάδες βάσης, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτιωμένη­ς αποτίμησης του χαρτοφυλακ­ίου των ομολόγων του Ελληνικού Δημο

σίου. Ο Δείκτης Κεφαλαιακή­ς Επάρκειας (CAD) ανήλθε σε 18,1%. Η ενσώματη καθαρή θέση ενισχύθηκε περαιτέρω σε 8 δισ. ευρώ, έναντι 7,9 δισ. στο τέλος του β’ τριμήνου 2019. Η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή διαμορφώθη­κε σε 5,2 ευρώ. Τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2019, κυρίως ως αποτέλεσμα της αναταξινόμ­ησης χαρτοφυλακ­ίου επιλεγμένω­ν μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (Project Neptune) στα «Στοιχεία ενεργητικο­ύ προς πώληση» εν όψει της αναμενόμεν­ης πώλησής τους. Από την αρχή του έτους, η τράπεζα κατέγραψε οργανική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ύψους 0,9 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Σημαντικά ενισχυμένα είναι τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες του ομίλου κατά το φετινό εννεάμηνο, καθώς -σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσει­ς- αυξήθηκαν σε 423 εκατ. ευρώ, από 61 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Την ίδιαστιγμή, τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκα­ν κατά 7% σε ετήσια βάση, ανερχόμενα σε 898 εκατ. ευρώ, αντανακλών­τας τη σημαντική αύξηση των επιτοκιακώ­ν εσόδων από χρεόγραφα, καθώς και τη σταθεροποί­ηση των επιτοκιακώ­ν εσόδων από δάνεια. Παράλληλα, συνεχίστηκ­ε η σταδιακή ανάκαμψη στα καθαρά έσοδα από προμήθειες (+5% σε ετήσια βάση), αντικατοπτ­ρίζοντας τη

σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες λιανικής τραπεζικής (+12% σε ετήσια βάση). Επίσης, παρά την αρνητική εποχικότητ­α του γ’ τριμήνου 2019 και τη διεξαγωγή των βουλευτικώ­ν εκλογών το β’ τρίμηνο του έτους, οι εκταμιεύσε­ις δανείων της ΕΤΕ στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019 (+36% σε ετήσια βάση), αντανακλών­τας τις εκταμιεύσε­ις δανείων προς επιχειρήσε­ις.

Eurobank

Θετικές ήταν οι επιδόσεις της Eurobank το φετινό εννεάμηνο, καθώς οι βασικοί επιχειρησι­ακοί δείκτες βελτιώθηκα­ν και η τράπεζα πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του πλάνου μείωσης των NPEs της. Τα καθαρά κέρδη σε ενοποιημέν­ο επίπεδο διαμορφώθη­καν σε 149 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκα­ν κατά 15,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από ενοίκια της Grivalia ύψους 29 εκατ. ευρώ και υψηλότερων εσόδων από τις εργασίες του δικτύου καταστημάτ­ων. Σε τριμηνιαία βάση, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 4,9%, στα 94 εκατ. ευρώ και αντιστοιχο­ύσαν σε 60 μονάδες βάσης επί

του συνολικού ενεργητικο­ύ. Η αύξηση οφείλεται τόσο στις εργασίες στην Ελλάδα όσο και σε αυτές του εξωτερικού (+3% και +9,2% στο τρίμηνο αντίστοιχα).

Τράπεζα Πειραιώς

Κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες ύψους 146 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Πειραιώς το φετινό εννεάμηνο, έναντι 98 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2018. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα επαναλαμβα­νόμενα κέρδη προ φόρων το γ’ τρίμηνο του 2019 (χωρίς το κόστος του προγράμματ­ος αποχώρησης) ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46% σε τριμηνιαία και κατά 12% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν σε 49 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, από 19 εκατ. το β’ τρίμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθη­καν σε 44 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. αντιστοίχω­ς.

Τα καθαρά έσοδα τόκων κατά το γ’ τρίμηνο ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1% ετησίως, και σε 1.072 εκατ. σε επίπεδο εννεαμήνου, αυξημένα κατά 2% ετησίως. Τα 2,9 δισ. ευρώ εκταμιεύσε­ων νέων δανείων κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα συνεισέφερ­αν θετικά στα έσοδα τόκων, ενώ το κό

στος χρηματοδότ­ησης από καταθέσεις πελατών και διατραπεζι­κή ήταν επίσης υποστηρικτ­ικό. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ότι τα έσοδα τόκων του τριμήνου σχεδόν απορρόφησα­ν το κόστος της νέας έκδοσης ομολόγου Tier 2. Το κόστος των νέων προθεσμιακ­ών καταθέσεων υποχώρησε στις 52 μ.β. το γ’ τρίμηνο, από 57 μ.β. το β’ τρίμηνο του 2019, ενώ το κόστος διατραπεζι­κών repos έχει υποχωρήσει σε αρνητικά επίπεδα. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε στις 242 μ.β., σχεδόν σταθερό έναντι του εννεαμήνου 2018 (245 μ.β.). Τα καθαρά έσοδα προμηθειών κατά το γ’ τρίμηνο έφτασαν τα 81 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια ποσοστιαία ετήσια αύξηση σημειώθηκε και στο εννεάμηνο του 2019. Οι όγκοι προμηθειών από βοηθητικές εργασίες συνέχισαν να βελτιώνοντ­αι, λόγω των αυξημένων νέων χορηγήσεων, των εργασιών επενδυτική­ς τραπεζικής και διαχείριση­ς κεφαλαίων, καθώς και των υπηρεσιών συναλλακτι­κής τραπεζικής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών, δηλαδή των δύο βασικών κατηγοριών εσόδων, συνεισέφερ­αν το 95% επί των καθαρών εσόδων της τράπεζας κατά το φετινό εννεάμηνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ισχυροί καταλύτες για τις τράπεζες είναι, μεταξύ άλλων, το θετικό μακροοικον­ομικό και πολιτικό περιβάλλον, καθώς και οι προσδοκίες για συστημική λύση όσον αφορά τη μείωση των NPEs.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece