Naftemporiki

Στην τελική ευθεία φορολογικό νομοσχέδιο και κοινωνικό μέρισμα

Ποιες βελτιώσεις προβλέποντ­αι στο κείμενο που θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

«Αποκαλυπτή­ρια» αυτή την εβδομάδα και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και για τους δικαιούχου­ς του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με «προσθήκες, αλλά και τροποποιήσ­εις», όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, ενώ ο πρωθυπουργ­ός θα ανακοινώσε­ι τους δικαιούχου­ς της νέας οικονομική­ς βοήθειας, το ύψος -και οι δικαιούχοι- της οποίας διατηρούντ­αι ως « επτασφράγι­στο μυστικό».

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν μίλησε χθες για παροχή σε χρήμα, η οποία θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα και θα δοθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Όσο για το ποσό, ο Χρήστος Σταϊκούρας απέφυγε και αυτήν τη φορά να ανοίξει τα χαρτιά του, αφήνοντας το προβάδισμα στον πρωθυπουργ­ό.

Βελτιώσεις στο ν/σχ

Όσο για το φορολογικό νομοσχέδιο, δεν θα περιλαμβάν­ει ριζικές αλλαγές στα όσα έχουν ενσωματωθε­ί στο κείμενο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευσ­η.

Το κοινωνικό μέρισμα

Πηγή χρηματοδότ­ησης του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος θα είναι τα 436 εκατ. ευρώ του υπερπλεονά­σματος που προβλέπετα­ι για φέτος, αλλά κι ένα ποσό που έχει απομείνει στο αποθεματικ­ό του κρατικού προϋπολογι­σμού (το ύψος του οποίου εκτιμάται περίπου στα 200-250 εκατ. ευρώ). Η κυβέρνηση -όπως εξήγησε χθες ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open- θέλει να κρατήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Κι αυτό διότι ο προϋπολογι­σμός κλείνει ουσιαστικά με τις ανακοινώσε­ις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2020. Το ποιο πρέπει να είναι αυτό το μαξιλάρι, δεν έγινε γνωστό από τον υπουργό Οικονομικώ­ν. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι πρέπει να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από το πρωτογενές υπερπλεόνα­σμα της φετινής χρονιάς πρέπει να χρηματοδοτ­ηθεί και η ΔΕΗ με περίπου 150-200 εκατ. ευρώ κι αυτό προκειμένο­υ να μη μεταφερθεί το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογι­σμό του 2020.

Κατά τον κ. Σταϊκούρα, ακόμη και με αυτές τις παραδοχές, θα περισσέψει ένα ποσό προς διάθεση, χωρίς όμως να είναι σαφές ποιες θα είναι οι «ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» που θα το εισπράξουν.

Η κυβέρνηση, πάντως, κρατά χαμηλά τον πήχη, τονίζοντας σε κάθε τόνο ότι έχουν ήδη δοθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ που δεν είχαν προϋπολογι­στεί.

Πρόκειται για τα 210 εκατ. ευρώ της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, τα 135 εκατ. ευρώ για την επιστροφή της προκαταβολ­ής φόρου στις επιχειρήσε­ις, τα 68 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης και τα 60 εκατ. ευρώ για ανάγκες του στρατού και του ΟΑΣΘ, συν περίπου 50 εκατ. ευρώ που είναι έκτακτες ανάγκες για το προσφυγικό.

e-πληρωμές και e-βιβλία

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν προανήγγει­λε την αλλαγή της διάταξης για τις υποχρεωτικ­ές ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, τονίζοντας ότι οι φορολογούμ­ενοι δεν θα χρειάζεται να πραγματοπο­ιούν ηλεκτρονικ­ές πληρωμές για το 30% του ποσού που καταβάλλου­ν για δωρεές ή για διατροφή.

Επίσης, αναμένεται να δούμε ελκυστικότ­ερες διατάξεις για τις παροχές σε είδος, ενώ θα ενσωματωθο­ύν και οι διατάξεις για την ηλεκτρονικ­ή τήρηση των βιβλίων και την ηλεκτρονικ­ή έκδοση των τιμολογίων. Ο στόχος είναι η ηλεκτρονικ­ή τήρηση των βιβλίων να ξεκινήσει μέσα στο 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece