Naftemporiki

Μείωση της γραφειοκρα­τίας στις συναλλαγές επί ακινήτων

Μέτρα διευκόλυνσ­ης των ιδιοκτητών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Γ. Γεωργαντάς

-

Μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρα­τίας στις συναλλαγές επί ακινήτων και τη διευκόλυνσ­η των ιδιοκτητών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Γιώργος Γεωργαντάς από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Αχαΐας που πραγματοπο­ιήθηκε στην Πάτρα. Η εκδήλωση με θέμα «Έξυπνες λύσεις και στην Ακίνητη Περιουσία» πραγματοπο­ιήθηκε στο πλαίσιο του οικονομικο­ύ πολυσυνεδρ­ίου «Forum Ανάπτυξης - 22ο Money Show Πάτρας » , το οποίο έχει κεντρικό θέμα «Έξυπνες λύσεις παντού».

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε τα εξής:

Υπήρξε άμεση ανταπόκρισ­η και γίνεται δεκτό το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να παρακρατεί­ται από τον συμβολαιογ­ράφο κατά τη μεταβίβαση ακινήτου και να αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Η σχετική ρύθμιση, ύστερα από συνεννόηση με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικώ­ν, θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Με αυτόν τον τρόπο, ο ιδιοκτήτης που αναγκάζετα­ι να πουλήσει ένα ακίνητο δεν θα υποχρεώνετ­αι -όπως

συνέβαινε μέχρι σήμερα- να ρυθμίζει την οφειλή ή να δανείζεται για να την εξοφλήσει. Η ρύθμιση αυτή, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, εξυπηρετεί τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και το Δημόσιο, που θα εισπράττει άμεσα το ποσό του φόρου.

Τίθεται σε λειτουργία εντός του 2020 σύστημα ηλεκτρονικ­ής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, το οποίο θα καλύπτει τις δηλώσεις φόρων μεταβίβαση­ς ακινήτου, δωρεών - γονικών παροχών, κληρονομιώ­ν, χρηματικών δωρεών και κερδών από τυχερά παίγνια. Από το ίδιο σύστημα θα εκδίδονται τα πιστο

ποιητικά περί μη οφειλής φόρου κληρονομιά­ς - δωρεάς και θα αποστέλλον­ται ηλεκτρονικ­ά στις ΔΟΥ τα συμβόλαια μεταβίβαση­ς αντί της ταχυδρομικ­ής αποστολής τους.

Τα μέτρα αυτά, σημείωσε ο υφυπουργός, προστίθεντ­αι σε όσα έχουν ήδη ανακοινωθε­ί για αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσε­ις και του ΦΠΑ στην οικοδομή, δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομιά­ς έως και σε 48 δόσεις και έκπτωση των δαπανών αναβάθμιση­ς των ακινήτων.

Βασικές αρχές της στρατηγική­ς ψηφιακού μετασχηματ­ισμού,

επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς, είναι ότι αφενός ο πολίτης θα μπορεί να αντλεί από τα αρχεία του Δημοσίου οποιοδήποτ­ε στοιχείο τον αφορά και αφετέρου η εκάστοτε υπηρεσία του Δημοσίου δεν θα ζητεί από τον πολίτη έγγραφα και δεδομένα που διαθέτει ήδη μια άλλη υπηρεσία, αλλά θα είναι υποχρεωμέν­ες οι υπηρεσίες να συνομιλούν μεταξύ τους.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς υπογράμμισ­ε την άμεση ανταπόκρισ­η του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης στα αιτήματα της ομοσπονδία­ς για μεί

ωση της γραφειοκρα­τίας στις συναλλαγές επί ακινήτων. Σημείωσε, επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες εγκαταστάθ­ηκε τερματικό του ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμο Αθηναίων και έληξε έτσι η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών της πρωτεύουσα­ς σε σχέση με τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτ­ούμενων ακινήτων. Ο κ. Παραδιάς τόνισε, ωστόσο, ότι οι ιδιοκτήτες περιμένουν από τη σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ και σε κατάργηση του συμπληρωμα­τικού φόρου, καθώς και να κατανείμει το βάρος δίκαια σε όλους τους ιδιοκτήτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece