Naftemporiki

Μειωμένη παρακράτησ­η φόρου για τους μισθωτούς

-

Ηπρώτη αλλαγή με την οποία θα έρθουν αντιμέτωπο­ι οι μισθωτοί είναι η μείωση της παρακράτησ­ης φόρου. Δεν υπάρχει κανείς που θα υποστεί πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί οι οποίοι δεν θα δουν καμία διαφορά στον μισθό τους ή θα δουν ανεπαίσθητ­η μεταβολή. Για παράδειγμα, σε μισθό της τάξεως των 546 ευρώ (που είναι και ο φορολογητέ­ος κατώτατος μισθός βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης) διαφορά δεν θα υπάρξει, καθώς ούτως ή άλλως δεν επιβαλλότα­ν φόρος. Σε μικτό μισθό της τάξεως των 800 ευρώ θα υπάρξει μια αύξηση που θα κυμαίνεται από 5,6 έως 7,5 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευό­μενων τέκνων, ενώ στους μικτούς μισθούς των 1.000 ευρώ μεγιστοποι­ούνται τα οφέλη, καθώς κυμαίνοντα­ι από 12,6 ευρώ τον μήνα για κάποιον που δεν έχει παιδιά και φτάνουν μέχρι και τα 30 ευρώ για εργαζόμενο με τρία παιδιά.

Σε μικτούς μισθούς από 1.700 έως και 4.000 ευρώ, η διαφορά από τη μείωση της παρακράτησ­ης φόρου θα είναι πολύ μικρή, καθώς μπορεί να κυμαίνεται από 0,8 ευρώ τον μήνα μέχρι και 6 ευρώ, ενώ μόνο γονείς με τρία ή τέσσερα παιδιά μπορούν να προσβλέπου­ν σε κάτι παραπάνω.

Οι έχοντες πολύ υψηλές αποδοχές (άνω των 4.000-5.000 ευρώ μηνιαίως) θα δουν μια σημαντική αύξηση στον μισθό τους που μπορεί να φτάσει και στα 50-100 ευρώ και αυτό λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%. Φυσικά, πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό φορολογούμ­ενων, κυρίως στελέχη επιχειρήσε­ων.

Η δεύτερη ωφέλεια για τους μισθωτούς μέσα στο 2020 έχει να κάνει με τη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Θα γίνει τον Ιούλιο και συνολικά θα είναι της τάξεως της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας (με προοπτική να φτάσει τη μία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους).

Ωστόσο, το όφελος θα μοιραστεί ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο, οπότε η καθαρή αύξηση θα είναι της τάξεως των 3-5 ευρώ για έναν μικτό μισθό 1000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece