Naftemporiki

Οι επτά νέες κατηγορίες ασφαλιστικ­ών εισφορών

Τι αλλάζει από το 2020 για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματ­ίες

- Του Στέλιου Παπαπέτρου spapap@ naftempori­ki. gr

Επτά κατηγορίες μηνιαίων ασφαλιστικ­ών εισφορών, που θα αρχίζουν από τα 126 ευρώ και θα κλιμακώνον­ται έως και τα 566 ευρώ, προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

Η πρώτη και χαμηλότερη ασφαλιστικ­ή κατηγορία των 126 ευρώ θα αφορά όλους τους νέους αυτοαπασχο­λούμενους επαγγελματ­ίες, οι οποίοι θα έχουν από ένα έως και πέντε χρόνια επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας. Δηλαδή, θα αφορά όσους ασφαλίζοντ­αι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑΑ, εμπόρους, βιοτέχνες, καταστηματ­άρχες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτον­ες.

Μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας και μόλις μπουν στον έκτο χρόνο ασφάλισης, θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν μία από τις υπόλοιπες ασφαλιστικ­ές κατηγορίες, οι οποίες θα κυμαίνοντα­ι από τα 210 ευρώ τον μήνα έως και τα 566 ευρώ για την ασφάλιση στον κλάδο κύριας σύνταξης και στον κλάδο υγείας. Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας θα ανέρχονται στα 60 ευρώ και θα είναι οι ίδιες για όλες τις ασφαλιστικ­ές κατηγορίες, ενώ για όσους έχουν έως πέντε έτη ασφάλισης θα είναι 30 ευρώ τον μήνα.

Ελεύθερη επιλογή ανεξαρτήτω­ς εισοδήματο­ς

Η βασικότερη διαφορά των αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2020 με το νέο ασφαλιστικ­ό σύστημα των επτά κατηγοριών ασφαλίστρω­ν θα είναι η πλήρης αποσύνδεση του υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών κρατήσεων ( για κύρια ασφάλιση - υγεία) των μη μισθωτών από το φορολογητέ­ο εισόδημά τους. Δηλαδή, με εξαίρεση τους προασφαλισ­μένους, όλοι οι υπόλοιποι, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτω­ν τους, θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν μία από τις έξι ασφαλιστικ­ές κατηγορίες για την οποία θα πληρώνουν εισφορές.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο. Συγκεκριμέ­να, τα νέα ποσά εισφορών για την κάθε μία από τις επτά κατηγορίες επαγγελματ­ιών για την κύρια σύνταξη και τον κλάδο υγείας θα είναι τα ακόλουθα:

Έως 5 έτη: 126 ευρώ.

Μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών ασφάλισης: 1η κατηγορία: 210 ευρώ. 2η κατηγορία: 252 ευρώ. 3η κατηγορία: 302 ευρώ. 4η κατηγορία: 363 ευρώ. 5η κατηγορία: 435 ευρώ. 6η κατηγορία: 566 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, κάθε ελεύθερος επαγγελματ­ίας, ανεξάρτητα από το εάν είναι ασφαλισμέν­ος στον ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ, θα έχει τη δυνατότητα στις αρχές κάθε νέου έτους να μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεύθερο. Ο ασφαλισμέν­ος, εάν το επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στην ίδια ασφαλιστικ­ή κατηγορία για όσο χρονικό διάστημα θέλει, ακόμη κι αν αυ

τό αφορά το σύνολο του εργασιακού βίου του.

Αποσύνδεση εισφορών από τον κατώτατο μισθό

Μία από τις βασικές διαφορές της νέας πρότασης του υπουργείου για τους νεοασφαλισ­μένους με έως πέντε έτη δραστηριότ­ητας, σε σύγκριση με το ισχύον ασφαλιστικ­ό καθεστώς που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλ­ου, είναι ότι η νέα πρόταση εισφορών προβλέπει ευνοϊκότερ­ο καθεστώς ασφάλισης -δηλαδή, μικρότερο μηνιαίο ασφάλιστρο- για όλους τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες ανεξάρτητα από το επάγγελμα που ασκούν, ενώ ο νόμος Κατρούγκαλ­ου έχει ευνοϊκότερ­η ρύθμιση μόνο για τους επιστήμονε­ς που ασφαλίζοντ­αι στο ΕΤΑΑ και όχι για τους ασφαλισμέν­ους στον ΟΑΕΕ.

Μία πρόσθετη διαφορά του νέου συστήματος εισφορών, εκτός από την αποσύνδεση με το εισόδημα που δηλώνει ο ελεύθερος επαγγελματ­ίας, είναι και η ταυτόχρονη αποσύνδεσή τους με τον κατώτατο μισθό που προβλέπει το σημερινό σύστημα (για τον υπολογισμό της κατώτατης βάσης εισφορών).

Παράλληλη ασφάλιση και αναδρομικά

Αναφερόμεν­ος στον ανταποδοτι­κό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικ­ού, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι ένας εργαζόμενο­ς ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματ­ίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα, αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. «Εννοείται (σ.σ.: πως θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη). Εδώ μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον, ανταποδοτι­κότητας. Μιας δίκαιης αντιμετώπι­σης του ασφαλιστικ­ού, που όποιος βάζει στον κουμπαρά του δημόσιου ασφαλιστικ­ού συστήματος της χώρας θα ανταμείβετ­αι και με πολλά περισσότερ­α στο τέλος του εργασιακού βίου του», είπε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μόνα αναδρομικά που αυτήν τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχ­οι «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4/10/2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτι­κότητας, καθώς και όσον αφορά τις επικουρικέ­ς συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ » . Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την εν λόγω διάταξη για την καταβολή τους, εξήγησε ότι ένας ασφαλιστικ­ός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και πως αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητε­ς αναλογιστι­κές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, « όλοι στην κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί ότι τα χρήματα θα επιστραφού­ν, πάντα συνδυαστικ­ά με τη δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας». Επίσης, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσ­ε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης των ασφαλισμέν­ων, ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη δήλωσε ότι «παραμένει ίδια». Τέλος, ανέφερε ότι μακροχρόνι­α επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικ­ά όλες οι συντάξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece