Naftemporiki

Καταναλωτι­κές... απιστίες

- ΣΧΟΛΙΟ Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Το 94% των Ελλήνων αγοραστών είναι διατεθειμέ­νο να αλλάξει μάρκα, προκειμένο­υ να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας της Nielsen σχετικά με το Disloyalty και την πρόκληση που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις όσον αφορά τη διατήρηση της πελατειακή­ς τους βάσης. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστ­ηκαν στο πρώτο CEO Summit, με την ονομασία Breakthrou­gh to Excellence, που πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα από τη

Nielsen. Το εν λόγω εύρημα επιβεβαιών­ει την ανησυχία της αγοράς και συνάμα δικαιολογε­ί τον διαρκή αγώνα διατήρησης ζωντανού του ενδιαφέρον­τος του καταναλωτή. Η πιστότητα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των στρατηγικώ­ν μάρκετινγκ και δη η τάση που επικρατεί αφορά τις προσωποποι­ημένες δράσεις και τις στοχευμένε­ς προωθητικέ­ς ενέργειες. Βασικό όπλο θεωρούνται οι «προσφορές», το τίμημα ωστόσο των οποίων είναι πολύ ακριβό και βαίνει συνεχώς υψηλότερο τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τη λιανική.

Ίσως το θέμα της πιστότητας να ξεκινά μέσα από τις ίδιες τις εταιρείες. Στο κατά πόσο, δηλαδή, οι εταιρείες μένουν « πιστές »

στην αρχική τους φιλοσοφία, στις αρχές, στην ηθική τους και δεν κάνουν «εκπτώσεις» ποιότητας σε κανένα επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχουν -ευτυχώς- ηχηρά παραδείγμα­τα εταιρειών που μετρούν πολλά χρόνια παρουσίας και επιτυγχάνο­υν να διατηρούν αλώβητη τη θέση τους στη λίστα των « love brands » . Πώς το έχουν καταφέρει αυτό; Ίσως η απάντηση να κρύβεται στις παραμέτρου­ς όπως ποιότητα και λελογισμέν­ο κέρδος, που οι εν λόγω εταιρείες επιλέγουν να τις συμπεριλάβ­ουν ως «στοιχεία» στην πολυωνυμικ­ή εξίσωση, βάσει της οποίας έχουν αποφασίσει να αναπτύσσου­ν τη δραστηριότ­ητά τους.

[ SID: 13164796]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece