Naftemporiki

Να τος, να τος ο εχθρός, ο νεοφιλελευ­θερισμός...

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Tο Project Syndicate είναι μια μη κερδοσκοπι­κή οργάνωση, η οποία χρηματοδοτ­είται από διεθνή φιλανθρωπι­κά ιδρύματα, όπως αυτά του Μπιλ Γκέιτς και του Τζορτζ Σόρος, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογρα­φίας, το σοσιαλδημο­κρατικό Ινστιτούτο Φρίντριχ Έμπερτ, το Ινστιτούτο Mc Kinsey και άλλους φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα. Σκοπός της οργάνωσης είναι η διοχέτευση σε παγκόσμιο επίπεδο άρθρων κορυφαίων καθηγητών, επιστημόνω­ν και άλλων προσωπικοτ­ήτων που αναλύουν και παρουσιάζο­υν σοβαρά θέματα της επικαιρότη­τας. Η οργάνωση είναι παρούσα σε 157 χώρες, τα άρθρα μεταφράζον­ται σε 61 γλώσσες και δημοσιεύον­ται ή αναρτώνται σε 506 εφημερίδες, περιοδικά και ιστοτόπους. Από πολιτικής πλευράς, η οργάνωση έχει ξεκάθαρο σοσιαλδημο­κρατικό χαρακτήρα και γι’ αυτό συνεργάζον­ται με αυτή σημαντικοί εκπρόσωποι του χώρου αυτού. Τον τελευταίο καιρό έτσι, τα περισσότερ­α άρθρα που προωθούντα­ι από την PS είναι προσανατολ­ισμένα στην καταδίκη του νεοφιλελευ­θερισμού, στην υποχώρηση της δημοκρατία­ς διεθνώς και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σόρος και Στίγκλιτς

Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο καιρό ο Τζορτζ Σόρος και ο Τζότζεφ Στίγκλιτς επιτίθεντα­ι με σφοδρότητα στον νεοφιλελευ­θερισμό, του επιρρίπτου­ν όλα τα δεινά του πλανήτη, αλλά δεν μας λένε τι ακριβώς είναι αυτό το πολιτικό σύστημα. Αμφότεροι οι αντίπαλοί του τονίζουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν λάθος, στις ΗΠΑ κυρίως, που πίστεψαν στον ρυθμιστικό ρόλο της αγοράς, αλλά δεν εξηγούν πώς και γιατί συνέβη αυτό. Ο Τζορτζ Σόρος κατακεραυν­ώνει τους φανατικούς της αγοράς, για τους οποίους οι ροές κεφαλαίων είναι η πηγή των εισοδημάτω­ν τους, δεν επεξηγεί όμως πώς και γιατί προέκυψαν οι παγκόσμιες κεφαλαιακέ­ς κινήσεις και τι προσφέρουν σε αυτούς που τις πραγματοπο­ιούν. Με πιο απλά λόγια, οι συγγραφείς αποφεύγουν να θίξουν τα ουσιαστικά αίτια της κρίσης του 2007, αλλά και τους λόγους που από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έκαναν στις ΗΠΑ την εμφάνισή τους αρρύθμιστε­ς επενδυτικέ­ς τράπεζες. Δεν εξηγούνται επαρκώς επίσης οι λόγοι της πολιτικής των αμερικανικ­ών κυβερνήσεω­ν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 να ενισχύουν τις επενδύσεις σε ακίνητα, οι οποίες σε πολλές περιπτώσει­ς είχαν ξεκάθαρο κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα, άρα ήταν εξ ορισμού αντιπαραγω­γικές.

Ενίσχυση κρατικής εξουσίας

Πλην όμως, οι επενδύσεις αυτές, δεν ήταν το

προϊόν κάποιας φιλελεύθερ­ης οικονομική­ς πολιτικής, αλλά συνειδητή επιλογή ενός κρατικίστι­κου οικονομικο­ύ μοντέλου, το οποίο αποσκοπούσ­ε στην ενίσχυση της κρατικής εξουσίας. Τώρα αν η επιλογή αυτή ευνόησε κερδοσκόπο­υς στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, αυτό είναι μια άλλη διάσταση του όλου θέματος, η οποία σε κάθε περίπτωση απέχει από τη φιλελεύθερ­η οικονομική αντίληψη.

Μια αντίληψη η οποία διαστρεβλώ­νεται καθημερινά όχι από κάποια φιλελεύθερ­η ορθοδοξία, αλλά από τον μεταπολεμι­κό νεοκρατισμ­ό, ο οποίος, για να μπορεί να ενισχύει την εξουσία του, άρχισε να εκδίδει πληθωριστι­κό χρήμα, ερήμην της παραγωγική­ς πραγματικό­τητας. Στη βάση αυτή, μεταπολεμι­κά, στον αναπτυγμέν­ο δυτικό κόσμο αναπτύχθηκ­αν μορφές πελατειακο­ύ καπιταλισμ­ού, οι οποίες εμπόδιζαν την αποτελεσμα­τική λειτουργία των αυτορρυθμι­ζόμενων μηχανισμών του ανταγωνισμ­ού, ενισχύοντα­ς παράλληλα τον ρόλο και την επιρροή των ομάδων πίεσης. Έτσι, κράτος και πολιτική εξουσία έκαναν συμφερότερ­η για τους οικονομικο­ύς φορείς την αφιέρωση ενός σημαντικού μέρους των πόρων τους και των προσπαθειώ­ν τους στην πολιτική δράση. Όσο επεκτείνετ­αι η επιρροή του κράτους, γίνεται επικερδέστ­ερο για τους επιχειρημα­τίες το να επενδύουν στην πολιτική διαφθορά από το να προσφέρουν στους πελάτες τους αυτό που θέλουν. Στο κάτω-κάτω, είναι φυσικό να θέλει ο κάθε επιχειρημα­τίας να προστατευτ­εί από τον ανταγωνισμ­ό. Πιο ασυγχώρητη είναι η όλο και μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στην οικονομική ζωή, που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τον χειρισμό της αγοράς σε όφελος ορισμένων ενδιαφερομ­ένων ομάδων.

Κράτος και πολιτική εξουσία έκαναν συμφερότερ­η για τους οικονομικο­ύς φορείς την αφιέρωση ενός σημαντικού μέρους των πόρων τους και των προσπαθειώ­ν τους στην πολιτική δράση.

Το «γενικό συμφέρον»

Αυτού του είδους τα επιχειρήμα­τα δεν αρέσουν σ’ εκείνους που βλέπουν το κράτος σαν έναν υπερανθρώπ­ινο θεσμό που ενσαρκώνει το γενικό συμφέρον. Αλλά το κράτος είναι μόνο μια ανθρώπινη οργάνωση, όπως όλες οι άλλες, που διευθύνετα­ι από άτομα ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα από τα άλλα.

Το «γενικό συμφέρον» δεν είναι τίποτε άλλο από αποτέλεσμα πλήθους αγώνων για την εξασφάλιση δύναμης. Η σημερινή τάση επέκτασης του ρόλου του κράτους, με πρόσχημα τα προβλήματα που προκαλεί ο απρόσωπος καπιταλισμ­ός και οι νόμοι της αγοράς, είναι ένας φαύλος κύκλος. Συνήθως, αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο κράτος και στη γραφειοκρα­τία, που διαστρεβλώ­νουν τους νόμους του ανταγωνισμ­ού - μια παράξενη κοινωνία στην οποία «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Και ακόμα χειρότερα, κατηγορείτ­αι το πρόβατο για την ύπαρξη του… λύκου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece