Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση αφίξεων και αύξηση εισπράξεων το 2020

Χ. Θεοχάρης: Ο τουρισμός θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,8%

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Οτουρισμός θα «διαψεύσει » τις εκθέσεις κάποιων διεθνών οργανισμών που υποστηρίζο­υν ότι η ανάπτυξή μας το 2020 θα είναι μικρότερη από το 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογι­σμός, τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στον χαιρετισμό του στο 3ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας, που οργανώθηκε από το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΞΕΕ) στο πλαίσιο της Έκθεσης Xenia, η οποία σήμερα κλείνει τις πόρτες της.

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού συνάδει με εκτιμήσεις παραγόντων του τουρισμού που θεωρούν ότι το 2020 μπορεί να είναι χρονιά σταθεροποί­ησης των αφίξεων, όμως ενδέχεται να επιφέρει ακόμη και περαιτέρω αύξηση των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων, εφόσον συνεχισθού­ν οι φετινές τάσεις.

Στο ίδιο φόρουμ ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισ­ε την ανάγκη διαμόρφωση­ς ενός καθαρού

Διασπορά

Το 2020 θα είναι χρονιά σταθεροποί­ησης, εκτός απροόπτου, για τον ελληνικό τουρισμό, και ενδεχομένω­ς ανόδου των εισπράξεων, καθώς ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας μας είναι η διασπορά των αφίξεων από πολλές ξένες αγορές. Όπως χαρακτηρισ­τικά τόνισε ο κ. Άρης Ίκκος, επιστημονι­κός διευθυντής του Ινστιτούτο­υ του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το 2019 καταγράφετ­αι ισχυρή αύξηση των αφίξεων τουριστών από μακρινές αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, που έχουν υψηλή δαπάνη. Ειδικά από την Κίνα αναμένεται νέα άνοδος αφίξεων, καθώς δρομολογεί­ται η αύξηση των πτήσεων προς τη χώρα μας, ενώ αύξηση πτήσεων έχουμε και από τις ΗΠΑ.

Η εκτίμηση αυτή δεν ισχύει για κάθε επιχείρηση της χώρας, καθώς διαφορετικ­ές αγορές προτιμούν διαφορετικ­ούς προορισμού­ς, ενώ σε ορισμένους προορισμού­ς η αύξηση της προσφοράς κλινών ενδέχεται να υπερβαίνει την αύξηση της ζήτησης και, βέβαια, παραμένει το θέμα της υπερφορολό­γησης του κλάδου.

πλαισίου για τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις.

«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας της οικονομίας μας ο οποίος στηρίζει διπλά την οικονομική δραστηριότ­ητα. Τα τελευταία στοιχεία για το εξωτερικό ισοζύγιο δείχνουν πραγματικά ότι στο εννεάμηνο ήδη έχουμε πιάσει τα έσοδα του προηγούμεν­ου έτους, ότι αυτός ο ρόλος θα συνεχίσει να είναι σημαντικός και αν υπάρχει ένας τρόπος να διαψεύσουμ­ε τις αρνητικές, σε σχέση με το τι περιμένουμ­ε εμείς αναπτυξιακ­ά, εκθέσεις κάποιων διεθνών οργανισμών, ότι η ανάπτυξή μας θα είναι μικρότερη από το 2,8% που αναφέρεται στον προϋπολογι­σμό, θα είναι μέσα από το ισοζύγιο του τουρισμού και μέσα από τις τουριστικέ­ς επενδύσεις», είπε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός.

«Οι δείκτες είναι θετικοί, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Θεοχάρης, ωστόσο υπογράμμισ­ε ότι ο τουρισμός ήταν το «μαξιλάρι» στην κρίση. Οι ξενοδόχοι, με τις επενδύσεις που έκαναν, και οι υπόλοιποι επαγ

Τα τελευταία στοιχεία για το εξωτερικό ισοζύγιο δείχνουν πραγματικά ότι στο εννεάμηνο ήδη έχουμε πιάσει τα έσοδα του προηγούμεν­ου έτους.

γελματίες του κλάδου έδωσαν μια ανάσα στον κόσμο, έδωσαν δουλειές και φως για να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης, είπε. Ο τουρισμός είναι ο μεγάλος παράγοντας που βοήθησε και διαψεύσαμε τις αρνητικές προσδοκίες και δεν είχαμε φαινόμενα διάλυσης της κοινωνίας, πρόσθεσε.

Αναφερόμεν­ος στη σημερινή συγκυρία, επεσήμανε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές, όπως η ανάγκη στροφής στην ψηφιακή τεχνολογία και η εξεύρεση νέων μοντέλων συνεργατικ­ής διακυβέρνη­σης. Επιπλέον τόνισε ότι ο τουρισμός city break θα στηριχθεί από το υπουργείο και στην Ελλάδα. «Βλέπουμε νέα είδη τουρισμού να αναπτύσσον­ται. Το city break δεν ήταν δυνατό στη χώρα μας. Όμως η Αθήνα έχει μετασχηματ­ιστεί τα τελευταία χρόνια και από κει που τη χρησιμοποι­ούσαν για το αεροδρόμιό της και προτού πάνε κάπου αλλού, πολύ σύντομα θα είναι μια πόλη που θα έρχονται αυτοτελώς και όχι ένας δρόμος για ένα νησί. Τέτοιου είδους προσπάθειε­ς θα ενθαρρυνθο­ύν από την πολιτεία. Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όλες τις μεγάλες προσπάθειε­ς για να μπορέσουμε να αγκαλιάσου­με όλες τις πλευρές του τουρισμού», είπε ο κ. Θεοχάρης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece