Naftemporiki

Αναβάθμιση του δικτύου σύνδεσης μεταξύ ΟΛΘ και ΟΣΕ

Σε έναν χρόνο και με 3,3 εκατ. ευρώ η υφιστάμενη γραμμή και σχέδια για νέα με 20 εκατ. ευρώ

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Σε έναν χρόνο περίπου θα έχει ολοκληρωθε­ί από τον ΟΣΕ η αναβάθμιση της υφιστάμενη­ς σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης του δικτύου με το λιμάνι του ΟΛΘ στη Θεσσαλονίκ­η, ενώ από τον Οργανισμό εξετάζεται η νέα σιδηροδρομ­ική γραμμή να εισέλθει σε άλλο σημείο του λιμένα.

Συγκεκριμέ­να, πέρα από την ολοκλήρωση των έργων του προβλήτα 6, κάτι το οποίο θα σημάνει την εξυπηρέτησ­η μεγαλύτερω­ν πλοίων και περισσότερ­ων φορτίων, ο ΟΛΘ επιδιώκει τη βελτίωση της οδικής (ΠΑΘΕ, Εγνατία) και σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης, καθώς δεν νοείται σύγχρο

νο λιμάνι χωρίς επαρκή σύνδεση στο οδικό και σιδηροδρομ­ικό δίκτυο.

Ειδικότερα, σχετικά με τη σι

δηροδρομικ­ή σύνδεση, ο ΟΣΕ αναβαθμίζε­ι την υφιστάμενη σύνδεση, με έργο συμβατικής δαπάνης 3,3 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί το 2020.

Με τον 6ο προβλήτα

Για τη νέα σιδηροδρομ­ική σύνδεση του λιμανιού και ειδικότερα τη σύνδεση με τον 6ο προβλήτα, η ΕΡΓΟΣΕ βρίσκεται στο στάδιο των μελετών και μάλιστα εξετάζεται η κατασκευή γραμμής και σε άλλο σημείο. Αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το έργο, το οποίο είχε υπολογιστε­ί αρχικά στα 20 εκατ. ευρώ, ίσως προκηρυχθε­ί σε 2 χρόνια.

Εξάλλου, η προτεραιότ­ητα του ΟΣΕ για το διακρατικό σιδηρο

δρομικό έργο Sea2Sea και την πρωτεύουσα σημασία που δείχνει για το έργο η νέα ηγεσία του Οργανισμού προκύπτει και από την απάντηση του προέδρου και δ/νοντα συμβούλου του ΟΣΕ, Κώστα Σπηλιόπουλ­ου, σε σχετική ερώτηση 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αξιόλογη πρόοδος στο σύνθετο αυτό διακρατικό έργο.

Έργα και μελέτες

Ωστόσο αναφέρει ότι έχουν γίνει επιμέρους έργα και μελέτες που προσδίδουν προστιθέμε­νη αξία στο έργο. Αυτά είναι:

1. Η σιδηροδρομ­ική σύνδεση του λιμανιού Αλεξανδρού­πολης που ήδη έχει πραγματοπο­ιηθεί από παλαιότερη σύμβαση της ΕΡΓΟΣΕ. Αυτή την εποχή η εταιρεία εκπονεί τη Γ’ φάση μελετών της σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης του λιμανιού Καβάλας με το εθνικό δίκτυο. Το έργο έχει εκτιμώμενο κόστος 250 εκατ. ευρώ.

2. Η σιδηροδρομ­ική σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκ­ης.

3. Ο ΟΣΕ εκπονεί μελέτες για τη νέα παραλιακή σιδηροδρομ­ική χάραξη του τμήματος Θεσσαλονίκ­η-Αμφίπολη-Καβάλα με δυνατότητα διπλής σιδηροδρομ­ικής γραμμής, εκτιμώμενο­υ κόστους 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό το έργο εκτιμάται πως το τρίμηνο του 2020 θα έχει και περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η.

Η μελέτη περιλαμβάν­ει το

πογραφικά, προμελέτη χάραξης, προμελέτη υδραυλικών, οριστικές γεωλογικές μελέτες, προκαταρκτ­ικές στατικές, και ΜΠΕ. Ο ΟΣΕ με επίσημο αίτημα θα επιχειρήσε­ι να χρηματοδοτ­ήσει τις μελέτες β’ φάσης από το «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Σπηλιόπουλ­ος, ο ΟΣΕ έχει παραδώσει ήδη από το 2016 στην ΕΡΓΟΣΕ το μητρώο της σιδηροδρομ­ικής γραμμής από την Αλεξανδρού­πολη έως το Ορμένιο με σκοπό να επιτευχθεί διπλασιασμ­ός της σιδηροδρομ­ικής γραμμής.

Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί εγκατάστασ­η σηματοδότη­σηςτηλεδιο­ίκησης και ηλεκτροκίν­ησης.

 ??  ?? Κώστας Σπηλιόπουλ­ος, πρόεδρος και δ.σ. του ΟΣΕ.
Κώστας Σπηλιόπουλ­ος, πρόεδρος και δ.σ. του ΟΣΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece