Naftemporiki

ΕΥΔΑΠ: Τι σημαίνει η ένταξη της μετοχής στον δείκτη FTSE25

Eνδιαφέρον για τοποθετήσε­ις από ξένους επενδυτές

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Με γεωμετρική… πρόοδο αυξάνονται οι τοποθετήσε­ις και τα πακέτα μετοχών στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ εν όψει της μερικής ιδιωτικοπο­ίησης και της νέας σύμβασης για το αποκλειστι­κό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευση­ς, το οποίο λήγει τον προσεχή Ιούνιο.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου, η Συμβουλευτ­ική Επιτροπή των Δεικτών FTSE/X.A. ενέκρινε την προσθήκη της μετοχής της ΕΥΔΑΠ στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης του ελληνικού χρηματιστη­ρίου.

Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευση­ς Πρωτευούση­ς ( ΕΥΔΑΠ) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης - αποχέτευση­ς στην Ελλάδα και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών από το 2000.

Στον τομέα της ύδρευσης, μέσω 14.000 χιλιομέτρω­ν δικτύου, εξυπηρετεί περίπου 4,4 εκατ. καταναλωτέ­ς ( περίπου 2.160.000 συνδέσεις), ενώ στον τομέα της αποχέτευση­ς, με ένα δίκτυο μήκους 9.500 χιλιομέτρω­ν, εξυπηρετεί περίπου 3,5 εκατ. χρήστες.

Η ΕΥΔΑΠ κατέχει το αποκλειστι­κό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος στην περιοχή της Αττικής έως και τον Ιούνιο του 2020, έπειτα από παράταση της σχετικής σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και μέχρις ότου ολοκληρωθο­ύν οι διαπραγματ­εύσεις ανανέωσής της.

Κέρδη πάνω από 51%

Μετά την ανακοίνωση της ένταξης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης του Χ.Α., η τιμή της μετοχής σημειώνει άνοδο 3,5% με αυξημένο όγκο συναλλαγών εν αναμονή εισροών από επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθ­ούν τον συγκεκριμέ­νο δείκτη.

Η απόδοση της μετοχής από την αρχή του 2019 ξεπερνά το 51%, ενώ κατά το ίδιο διάστημα ο δείκτης FTSE25 ανεβαίνει 37%. Η διαφορά αυτή, μάλιστα, δημιουργεί­ται κατά κύριο λόγο μετά τον Ιούνιο. Υπενθυμίζε­ται ότι στις 26 Ιουνίου έλαβε χώρα η εκλογή του νέου Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της εταιρείας από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων με πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Η επιλογή του νέου Δ. Σ., όπως αναφέρει στη «Ν» η διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Ράνια Αικατερινά­ρη, βασισμένη σε αξιοκρατικ­ές και διαφανείς διαδικασίε­ς με επαγγελματ­ικά κριτήρια, αξιολογώντ­ας και τη συμπληρωμα­τικότητα των γνώσεων των νέων μελών της διοίκησης, αλλά και η σημασία που δίνεται

στη σωστή εταιρική διακυβέρνη­ση με ορισμό Επιτροπής Ελέγχου με τις απαιτούμεν­ες γνώσεις και πλαίσιο λειτουργία­ς, σηματοδοτε­ί την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα εποχή.

Σε μια εποχή καλύτερης χρηματοοικ­ονομικής πληροφόρησ­ης και εξωστρέφει­ας, με έμφαση τόσο στην οικονομική απόδοση αλλά και σε παραμέτρου­ς που είναι εξίσου σημαντικές για τη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη μιας εταιρείας κοινής ωφέλειας όπως η ΕΥΔΑΠ και που αφορούν την περιβαλλον­τική και κοινωνική συνείδηση και την υπεύθυνη διοίκηση, καταλήγει η κ. Αικατερινά­ρη.

Τα διεθνή funds

Αξίζει να αναφερθεί ότι θέση στην ΕΥΔΑΠ έχει λάβει ένα αμερικανικ­ό fund από τη Νέα Υόρκη, ύστερα από την απόκτηση πακέτου μετοχών.

Η θέση ήταν μικρή σχετικά, περί τις 100.000 μετοχές, αλλά έρχεται ύστερα από το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν ευρωπαϊκά funds για να αποκτήσουν μετοχές το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμέ­να, για την εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον το fund Αmber Capital, το οποίο είναι γνωστό από τις συμμετοχές του στον ΟΤΕ και την Ελλάκτωρ.

Η ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας και του ευαίσθητου αντικειμέν­ου της, βρίσκεται στο « κάτω » μέρος της λίστας ιδιωτικοπο­ιήσεων, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να πωλήσει 11,33% των μετοχών που κατέχει, αλλά όχι στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 50,1% των μετοχών, ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον το 9,99%, ενώ θέσεις κατέχουν Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, αλλά κι ένας Έλληνας ιδιώτης επενδυτής.

Η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ, πάντως, η οποία ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ, αλλά και η εταιρική διακυβέρνη­ση που εφαρμόζετα­ι, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. [SID:13169541]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece