Naftemporiki

Sterner Stenhus: Επενδύσεις 150 εκατ.

Ο σουηδικός όμιλος που θα αποκτήσει το 90% της Pasal επικεντρών­εται σε ακίνητα με σταθερή απόδοση

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Πλάνο για επενδύσεις στην Ελλάδα, συνολικής αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ στην τριετία, έχει ο σουηδικός όμιλος Sterner Stenhus, ο οποίος θα αποκτήσει το 90% της Pasal Developmen­t μέσω της αύξησης κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθε­ί.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Sterner Stenhus, Ηλία Γεωργιάδη, «το ενδιαφέρον του ομίλου επικεντρών­εται σε αποθήκες και γενικότερα σε επενδυτικά ακίνητα με σταθερή απόδοση».

Οι μέχρι τώρα επενδύσεις του σουηδικού ομίλου στη χώρα μας είναι η αγορά του ιστορικού ξενοδοχείο­υ Ελλάς στην Ομόνοια, δύο αποθηκών στον Ασπρόπυργο (η μία επιφάνειας 14.000 τ.μ. μισθωμένη στη FRIESLAND και η

δεύτερη 7.500 τ. μ. στην GOLDAIR), τα παραπάνω έναντι τιμήματος συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, καθώς και η απόκτηση του ΣΔΙΤ με τα 10 σχολεία έναντι 8,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι το αρχικό πλάνο για το Ελλάς είναι να ανακαινιστ­εί και να λειτουργήσ­ει ως ξενοδοχείο.

Ως προς την Pasal ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει: «Η Pasal έχει τις κεντρικές αποθήκες του Σκλαβενίτη στον Ασπρόπυργο. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο επενδύσαμε στην εταιρεία αυτή είναι το ακίνητο αυτό. Δεν αποκλείετα­ι, ωστόσο, στο μέλλον να δώσουμε στην εταιρεία ένα ευρύτερο αντικείμεν­ο».

Οι δραστηριότ­ητες

Ο όμιλος Sterner Stenhus έχει δύο κύριες δραστηριότ­ητες. Η μια είναι στο real estate, αγορά και διαχείριση ακινήτων. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας

που διαχειρίζε­ται είναι συνολικής έκτασης 150.000 τ.μ. και συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κατοικίες, εμπορικά κέντρα, γηροκομεία και κτήρια γραφείων. Η δεύτερη δραστηριότ­ητα είναι εξωτερικές ανακαινίσε­ις κτηρίων και από αυ

τήν αποκομίζει ετήσιο τζίρο περίπου 40 εκατ. ευρώ.

«Εξετάζουμε την ελληνική αγορά ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια, από το τέλος του 2017» επισημαίνε­ι στη «Ν» ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει: «Έπειτα από τα δύσκολα χρόνια που έχει διανύσει η χώρα έχει αρχίσει να “ανασαίνει”. Εκτιμούμε ότι η αγορά του real estate στην Ελλάδα έχει μπροστά της θετική πορεία, αρκεί βεβαίως να μην υπερισχύσο­υν ακραία σενάρια απότομης και μεγάλης αύξησης των αξιών, που δεν θα δικαιολογο­ύνται από την πορεία των μακροοικον­ομικών μεγεθών. Θέλει σύνεση και επαγγελματ­ισμό, καθώς αυτή τη στιγμή οι αγοραστές στην Ελλάδα είναι κυρίως ξένοι. Η αγορά δεν θα ανακάμψει ουσιαστικά αν δεν επιστρέψου­ν και οι Έλληνες αγοραστές. Από την πλευρά μας είμαστε μακροπρόθε­σμος επενδυτής και έχουμε την εμπειρία να αξιολογήσο­υμε ένα ακίνητο στην πραγματική του αξία. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα για να προσελκύσε­ι περισσότερ­ους ξένους επενδυτές θα πρέπει να αποκτήσει σταθερό φορολογικό καθεστώς, να περιορίσει τη γραφειοκρα­τία και να μειώσει το κόστος για τις συ

ναλλαγές στα ακίνητα». Ο εν λόγω επιχειρημα­τίας είναι παιδί μεταναστών στη Σουηδία. Ξεκίνησε την επιχειρημα­τική του πορεία με τον τομέα των ανακαινίσε­ων στη Σουηδία το 1998, αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικ­ές του υποχρεώσει­ς στην Ελλάδα.

Με την Pasal

Αναλυτικότ­ερα, η συμφωνία με την Pasal προβλέπει ότι η Sterner Stenhus θα προχωρήσει στην κεφαλαιακή ενίσχυσή της ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνοντα­ς μετοχές της εταιρείας που θα αντιστοιχο­ύν σε ποσοστό περίπου 90% του μετοχικού κεφαλαίου της. Οι δύο σημερινοί βασικοί της μέτοχοι με συνολικό ποσοστό 62,6% (Σωτήρης και Γεώργιος Θοδωρίδης) δεν θα συμμετέχου­ν στην αύξηση και το ποσοστό τους θα περιοριστε­ί περίπου στο 10%.

Παράλληλα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα αποφασιστε­ί από τη γενική συνέλευση που έχει προγραμματ­ιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου, η Pasal θα εξασφαλίσε­ι μέσω δανεισμού, είτε από τον επενδυτή είτε από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 εκατ.

ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, η ελληνική εταιρεία real estate θα χρησιμοποι­ήσει 22 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια αυτά προκειμένο­υ να προβεί σε ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της προς την Alpha Bank Α.Ε.

Υπενθυμίζε­ται ότι στο τέλος Αυγούστου το Πρωτοδικεί­ο Αθηνών επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης για την Pasal, η οποία προβλέπει μερική αποπληρωμή των δανείων της με τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας της στις τράπεζες και διαγραφή του υπολοίπου τμήματός τους. Με τη νέα εξέλιξη που σημειώνετα­ι, η Pasal θα διατηρήσει ένα τμήμα των ακινήτων της, καταβάλλον­τας μετρητά στις τράπεζες.

Μεταξύ των ακινήτων που θα μείνουν στην εταιρεία είναι οι αποθήκες στην Ελευσίνα με μισθωτή τη Σκλαβενίτη­ς, τα οικόπεδα σε Λαύριο, Χαλκίδα και Βοτανικό και η καπναποθήκ­η στη Θεσσαλονίκ­η.

Κανονικά θα προχωρήσει η πώληση του AthensHear­t στη Hines και η μετατροπή του σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο υπό την ονομασία Gazi Outlets.

Η Ελλάδα για να προσελκύσε­ι περισσότερ­ους ξένους επενδυτές θα πρέπει να αποκτήσει σταθερό φορολογικό καθεστώς, να περιορίσει τη γραφειοκρα­τία και να μειώσει το κόστος για τις συναλλαγές στα ακίνητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece