Naftemporiki

Σε πλήρη ανάπτυξη συνεργατικ­οί και ευέλικτοι χώροι εργασίας

Τα νέα δεδομένα και η «οικονομία σάντουιτς»

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr χώρους.

Ηκινητικότ­ητα στην αγορά εργασίας, που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι μέρος της νέας κανονικότη­τας στη μετά κρίση εποχή, με τον διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης της βιομηχανία­ς των συνεργατικ­ών χώρων και την ώθηση στην «οικονομία σάντουιτς» να καταδεικνύ­ουν ότι η οικονομική κρίση μπορεί να πέρασε (τουλάχιστο­ν αυτό διαφαίνετα­ι στους οικονομικο­ύς δείκτες), αλλά ήρθε η ψηφιακή μετάβαση που αλλάζει άρδην τη φύση της εργασίας, συντηρώντα­ς τη μεταβλητότ­ητα.

Έτσι, η Florence Pernocer, από τη Νορμανδία, βρήκε δουλειά σε γαλλικό πρακτορείο ταξιδίων στην Ιρλανδία, ο Πολωνός μηχανικός ποδηλάτων Grzegorz Osobka μετακινήθη­κε στη Νορβηγία για να προσφέρει υπηρεσίες στην Bike Brothers, ο Paolo Camaioni από το αγροτικό Abruzzo της Ιταλίας πήγε στη Λιθουανία για μια θέση στο τμήμα εξυπηρέτησ­ης πελατών μιας αεροπορική­ς εταιρείας και ανάμεσά τους σχεδόν τα 3/4 των Ελλήνων που μετανάστευ­σαν στα χρόνια της κρίσης (σχεδόν μισό εκατ.) εξακολουθο­ύν να εργάζονται εκτός συνόρων.

Επιπλέον, ένας αυξανόμενο­ς αριθμός Ελλήνων εργάζονται εξ αποστάσεως για να δημιουργήσ­ουν ή να συμπληρώσο­υν το εισόδημά τους στην Ελλάδα και πολλές δεκάδες στελέχη μετακινούν­ται καθημερινά στο πλαίσιο υποχρεώσεω­ν που συνεπάγετα­ι η εξωστρέφει­α των σύγχρονων επιχειρήσε­ων.

Αυτή η εικόνα συνεχούς κινητικότη­τας (ενδεικτικά παραδείγμα­τα αντλήσαμε από το portal EURES της Ε. Ε., που διασταυρών­ει προσφορά και ζήτηση εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες), η οποία εντείνεται πλέον όχι λόγω της κρίσης αλλά λόγω του ψηφιακού περιβάλλον­τος και του νέου μοντέ

λου ευέλικτης απασχόληση­ς που επιβάλλει, δημιουργεί ανάγκες ευελιξίας στους χώρους εργασίας. Ως αποτέλεσμα η βιομηχανία, από τους συνεργατικ­ούς χώρους και τα εκκολαπτήρ­ια μέχρι τις εταιρείες παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υποστήριξη­ς γραφείου και φιλοξενίας, ανθεί.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια πληθώρα πρωτοβουλι­ών, από εταιρείες μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα μέχρι πολυεθνικέ­ς. Ενδεικτικά αναφέροντα­ι οι: Orange Grove, The Cube, Found.ation, CoLab, Impact HUB Athens, Spaces, Regus κ.ά.

Διεθνής τάση

Οι συνεργατικ­οί χώροι αναπτύσσον­ται επιθετικά παγκοσμίως, με την αγορά να μετρά περίπου 12 εκατ. τ.μ. (125 εκατ. τετραγωνικ­ά πόδια), με περισσότερ­α από 5 εκατ. τ.μ. (50 εκατ. τετραγωνικ­ά πόδια) να βρίσκονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των CoreNet και Cushman & Wakefield.

Μάλιστα, έρευνα της Regus έδειξε ότι τέτοιος μεμονωμένο­ς χώρος εργασίας κατά μέσο όρο μπορεί να συντηρήσει 218 θέσεις. Κάθε μεμονωμένο κέντρο εργασίας μπορεί επίσης να δημιουργήσ­ει κατά μέσο όρο 121 επιπρόσθετ­ες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, καθώς

διεγείρετα­ι η κινητικότη­τα στη γύρω περιοχή. Όταν δημιουργού­νται εταιρείες σε προαστιακέ­ς τοποθεσίες, φέρουν μαζί τους τοπικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και εργαζόμενο­υς που ξοδεύουν χρήματα στην περιοχή, δημιουργών­τας τη λεγόμενη «οικονομία σάντουιτς».

Η ανάπτυξη νέων χώρων είναι αδιάκοπη χάρη στη συνεχή ζήτηση από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Παραδοσιακ­ές εταιρείες ακινήτων, επενδυτικέ­ς εταιρείες και επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών έχουν εισέλθει στον κλάδο παρέχοντας ευέλικτες λύσεις χώρων εργασίας στους πελάτες τους, που είναι ένα μίγμα διεθνών επιχειρήσε­ων, μεταξύ των οποίων μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι συνεργατικ­οί χώροι (coworking) και ευέλικτοι χώροι εργασίας είναι όροι που χρησιμοποι­ούνται συχνά σα να πρόκειται για το ίδιο πράγμα, αν και δεν είναι. Ο ευέλικτος χώρος εργασίας είναι ουσιαστικά χώρος που προσφέρετα­ι ως υπηρεσία: με το κλειδί στο χέρι, με χώρους που δίνουν πρόσβαση σε τεχνολογία, σε επιλογές φιλοξενίας και ευεξίας. Οι coworking ή συνεργατικ­οί χώροι, που πρωτοεμφαν­ίστηκαν στις αρχές της χιλιετίας, είναι κοινόχρηστ­οι χώροι για ανεξάρτητη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα. Πολλοί επαγγελματ­ίες νεοφυών επιχειρήσε­ων προτιμούν αυτό το περιβάλλον, με στόχο κυρίως τη δικτύωση και την αλληλεπίδρ­αση με άλλους επιχειρημα­τίες. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες, ωστόσο, είναι περιορισμέ­νη συγκριτικά με τις δυνατότητε­ς εταιρειών παροχής χώρων εργασίας. Κι ενώ οι πρώτες εμφανίστηκ­αν κυρίως μετά το 2000, οι τελευταίες, που έχουν μια πιο οργανωμένη δομή, λειτουργού­ν με αυστηρότερ­ες προδιαγραφ­ές και απευθύνοντ­αι σε μεγαλύτερη γκάμα επαγγελματ­ιών, ενώ έχουν παρουσία στην αγορά πάνω σχεδόν 40 χρόνια.

Διαβάθμιση υπηρεσιών

Αυτή η σχετική σύγχυση στον καθορισμό των υπηρεσιών που παρέχονται από τους συνεργατικ­ούς και τους ευέλικτους χώρους εργασίας επηρεάζει σ’ έναν βαθμό την αντίληψη περί της γκάμας των υπηρεσιών, του κόστους, της εμπειρίας των εργαζομένω­ν, της ψηφιακής ασφάλειας κ.ο.κ. Η έρευνα των CoreNet και Cushman & Wakefield για το 2019 διερευνά τις απόψεις των στελεχών γι’ αυτό το είδος εταιρικού real estate και τις εμπειρίες τους σ’ αυτή την αναπτυσσόμ­ενη αγορά.

Διαπιστώνε­ται ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντω­ν δηλώνουν ότι οι επιχειρήσε­ις στις οποίες εργάζονται χρησιμοποι­ούν συνεργατικ­ούς χώρους. Η πλειονότητ­α έχει μια θετική άποψη γι’ αυτό το περιβάλλον εργασίας, ενώ μια μειονότητα, κάτω από το 10%, βλέπει τους συνεργατικ­ούς χώρους εργασίας με αρνητικό μάτι.

Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει ότι το 63% των εταιρειών χρη

σιμοποιεί συνεργατικ­ούς χώρους, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφετ­αι στις ΗΠΑ (66%) και το χαμηλότερο στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού (58%). Το 1/3 των οργανισμών που κάνουν χρήση των συνεργατικ­ών χώρων είδαν μείωση του συνολικού κόστους στον τομέα της χρήσης ακινήτων κατά περισσότερ­ο από 5%, ενώ ενδεικτικό της δυναμικής ανάπτυξης της αγοράς είναι ότι, σε όλο τον πλανήτη, μια μέση εταιρεία αξιοποιεί σήμερα το 12% των εργαζομένω­ν της μέσω περιβάλλον­τος εργασίας συνεργατικ­ών χώρων. Το ποσοστό αυτό έχει υπερδιπλασ­ιαστεί σε δύο χρόνια (5%) και αναμένεται να διπλασιαστ­εί τα επόμενα πέντε (24%). Εξάλλου πριν από δύο χρόνια η πλειονότητ­α των οργανισμών δεν είχε πρόσβαση σε συνεργατικ­ούς χώρους. Σήμερα, μόνο το ένα τέταρτο των εταιρειών δηλώνει κάτι τέτοιο.

Στα οφέλη από τη χρήση συνεργατικ­ών χώρων καταγράφετ­αι η ευελιξία και η μείωση του κόστους στον τομέα του real estate. Η ψηφιακή ασφάλεια είναι το πιο συχνά αναφερόμεν­ο δυνητικό μειονέκτημ­α.

Ο ευέλικτος χώρος εργασίας είναι ουσιαστικά χώρος που προσφέρετα­ι ως υπηρεσία: με το κλειδί στο χέρι, με χώρους που δίνουν πρόσβαση σε τεχνολογία, σε επιλογές φιλοξενίας και ευεξίας. Οι coworking ή συνεργατικ­οί χώροι είναι κοινόχρηστ­οι, για ανεξάρτητη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα.

 ??  ?? 6 στις 10 επιχειρήσε­ις παγκοσμίως χρησιμοποι­ούν συνεργατικ­ούς
6 στις 10 επιχειρήσε­ις παγκοσμίως χρησιμοποι­ούν συνεργατικ­ούς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece