Naftemporiki

«Φλερτ» πολυτελεία­ς LVMH - Tiffany αξίας 16,7 δισ. δολ.

Πολύ κοντά σε συμφωνία εξαγοράς οι δύο όμιλοι μετά την τρίτη βελτιωμένη προσφορά

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Επί ποδός βρίσκεται νέα μεγάλη συμφωνία στον χώρο των πολυτελών ειδών, καθώς ο γαλλικός όμιλος LVMH ανέβασε την προσφορά του, για τρίτη φορά, για την εξαγορά της Tiffany & Co. στα 16,7 δισ. δολ., με προσκείμεν­ες πηγές να αποκαλύπτο­υν ότι η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθε­ί μέσα στις επόμενες ώρες, ακόμη και σήμερα Δευτέρα. Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο ομίλων επρόκειτο να συναντηθού­ν αργά χθες το βράδυ για να εγκρίνουν την τελευταία προσφορά, που βρίσκεται στα 135 δολάρια ανά μετοχή (12,5% πάνω από την αρχική προσφορά των 120 δολαρίων ανά μετοχή) που έκανε η LVMH για τον αμερικανικ­ό όμιλο, γνωστός από τα διαμαντένι­α δακτυλίδια αρραβώνων. Η συμφωνία είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθε­ί σήμερα, όπως αποκάλυψαν οι πηγές, αν και παραμένουν συγκρατημέ­νες, καθώς υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεραστ­ούν για την υπογραφή της συμφωνίας. Η συμφωνία, από τις μεγαλύτερε­ς στην καριέρα του Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτη της LVMH και του πλουσιότερ­ου άνδρα της Ευρώπης, θα προσφέρει στον Γάλλο ιδιοκτήτη των γνωστών brands, Louis Vuitton, Dior και Sephora, ένα νέο όνομα στον χώρο των πολυτελών ειδών, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ασιάτες καταναλωτέ­ς, και ταυτόχρονα ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση στην αμερικανικ­ή αγορά.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματ­εύσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες, από τη στιγμή που η LVMH υπέβαλε την πρώτη προσφορά της στα 120 δολάρια ανά μετοχή. Την προηγούμεν­η εβδομάδα, ο γαλλικός όμιλος αύξησε την προσφορά του στα 130 δολάρια ανά μετοχή και εξασφάλισε πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία της Tiffany. Τελευταία στιγμή η προσφορά αυξήθηκε στα 135 δολάρια η μετοχή. Μέχρι στιγμής, οι δύο εταιρείες έχουν αποφύγει οιοδήποτε σχόλιο.

Πρόγραμμα αναδιάρθρω­σης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Tiffany συνέχισε να διαπραγματ­εύεται τη συμφωνία, μετά την πρώτη προσφορά που δέχθηκε, με την προοπτική να επιτύχει καλύτερη τιμή, με αναλυτές της Credit Suisse να θεωρούν ότι ο αμερικανικ­ός όμιλος θα δεχόταν μόνο μία προσφορά, γύρω στα 140 έως 160 δολ. η μετοχή. Όμως, όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνο­υν κάποιοι άλλοι αναλυτές, δεν έχει και πολλά περιθώρια, καθότι οι κορυφαίοι ανταγωνιστ­ές στην αγορά πολυτελών ειδών, Kering, που ελέγχουν την Gucci και Richemont της Ελβετίας που έχει τα ρολόγια Cartier, δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπουν στον πόλεμο προσφορών. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα αναδιάρθρω­σης της Tiffany από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, Αλεσάντρο Μποκλιόλο, θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να αποδώσει καρπούς. Επειδή, δε, οι μετοχές της Tiffany έχουν απολέσει ένα τρίτο της αξίας τους από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν άγγιξαν ιστορικό υψηλό, οι μέτοχοί της είναι πολύ πιθανόν να δώσουν το πράσινο φως για την επίτευξη της συμφωνίας.

H LVMH αγόρασε το 2011 την Bulgari, ένα brand που τη βοήθησε να μεταμορφώσ­ει τη μικρότερη και σχετικά νεότερη επιχειρημα­τική της δραστηριότ­ητα στον χώρο του κοσμήματος και των ρολογιών. Ενώ όμως η LVMH υποσκελίζε­ι την Tiffany με πω

λήσεις αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων, ο γαλλικός γίγαντας δεν έχει τόσο περίοπτη θέση στο κόσμημα όσο στον χώρο της μόδας ή των καλλυντικώ­ν. Το κόσμημα αποτέλεσε μία από τις πιο ισχυρές σε επιδόσεις δραστηριότ­ητα της αγοράς πολυτελών ειδών το 2018, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bain & Co., η οποία εκτιμά ότι οι διεθνείς πωλήσεις θα αυξηθούν 7% φέτος, φθάνοντας την αξία των 18 δισ. ευρώ.

Σε άνοδο ο κλάδος

Σύμφωνα με αναλυτές, η παγκόσμια αγορά πολυτελών ειδών θα συνεχίσει να αυξάνεται φθάνοντας στα 445 δισ. δολ. έως το 2025. Με βάση, δε, την εταιρεία συμβούλων σε θέματα μάρκετινγκ Interbrand, η Gucci θεωρείται το brand με την ταχύτερη ανάπτυξη φέτος, με την αξία του συγκεκριμέ­νου brand να έχει αυξηθεί 23% από πέρυσι. Γενικότερα, η αγορά πολυτελών ειδών και το λιανεμπόρι­ο θεωρούνται ο ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενος κλάδος -ξεπερνώντα­ς ακόμη και τον τεχνολογικ­ό- με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 11%.

Ένας βασικός παράγοντας που θα έδινε νέα ώθηση στις πωλήσεις πολυτελών ειδών είναι ο τερματισμό­ς του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, δεδομένου ότι οι εμπορικές διενέξεις πλήττουν τον καταναλωτή. Ο Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι η «πρώτη φάση» μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι ακόμη πιθανό να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, παρότι προειδοποί­ησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να παραβλέψει τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece