Naftemporiki

Ευρωπαϊκό ταμείο 3,5 δισ. ευρώ για τεχνολογία

Στόχος της Κομισιόν η προώθηση της επιχειρημα­τικής καινοτομία­ς

-

Ταμείο με κεφάλαια αξίας 3,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει να συστήσει η Ε.Ε. με σκοπό να επενδύσει σε αρχικού σταδίου τεχνολογία, σε μία προσπάθεια να προωθήσει την καινοτομία έτσι ώστε κάποια στιγμή να είναι σε θέση να ανταγωνιστ­εί τους τεχνολογικ­ούς κολοσσούς σε ΗΠΑ και Κίνα. Οι παραδοσιακ­ές εταιρείες επιχειρημα­τικού κεφαλαίου συνηθίζουν να αποφεύγουν τη δαπανηρή και ριψοκίνδυν­η έρευνα που απαιτείται για τη μετατροπή μία επιστημονι­κής ιδέας σε βιώσιμο προϊόν, γι’ αυτό και αποφεύγουν την Ευρώπη,

όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο Ζαν Ερίκ Πακέ, γενικός διευθυντής της Κομισιόν στον τομέα έρευνας και καινοτομία­ς.

Το εν λόγω ταμείο θα προ

σπαθήσει να κλείσει αυτό το χάσμα στις επενδύσεις, παρέχοντας μετοχικό κεφάλαιο και χρηματοδότ­ηση σε επιχειρήσε­ις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο στον χώρο της ευρύτερης τεχνολογία­ς, όπως μεταποίηση, βιοτεχνολο­γία, τεχνολογία υγείας και τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος είναι η σύσταση του ταμείου το 2021, υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομία­ς, αν και το τελικό μέγεθος εκτιμάται ότι θα αλλάξει ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. τοποθετεί αυτή τη στιγμή κεφάλαια σε εταιρείες τεχνολογία­ς μέσω επιχορηγήσ­εων από την Κομισιόν και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, που επενδύει σε εταιρείες επιχειρημα­τικού κεφαλαίου, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να αναλαμβάνε­ι μεγάλο κίνδυνο.

Το επιχειρημα­τικό κεφάλαιο στον ευρωπαϊκό κλάδο τεχνολογία­ς έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό καθώς οι επιχειρήσε­ις γίνονται ολοένα και μεγαλύτερε­ς και καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας έχει ωθήσει τους επενδυτές να αναζητήσου­ν εναλ

λακτικές λύσεις σε άλλες αγορές, πέραν των ΗΠΑ και της Κίνας. Υπενθυμίζε­ται ότι το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί σε ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις φέτος αυξήθηκε στα 34,3 δισ. δολ. έναντι 15,3 δισ. δολ. το 2015, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας επιχειρημα­τικού κεφαλαίου Atomico. Ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομία­ς έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, με σκοπό να προσελκύσε­ι νέες καινοτομίε­ς στην περιοχή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece