Naftemporiki

Μανιφέστο Τζόνσον με Brexit και καταιγισμό επενδύσεων

Φορομειώσε­ις 23,5 δισ. και αύξηση δαπανών κατά 2,9 δισ. στερλίνες

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Οικονομικά μέτρα, με την υπόσχεση ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα των προηγούμεν­ων ετών και θα φέρει εις πέρας το Brexit προκειμένο­υ να αποκαταστή­σει την επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η και να απελευθερώ­σει τσουνάμι επενδύσεων, εξήγγειλε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, το Συντηρητικ­ό κόμμα του οποίου προηγείται κατά πολύ από τους Εργατικούς στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις.

Εν αναμονή των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε «ευαίσθητες» φορολογικέ­ς μειώσεις ύψους 23,5 δισ. στερλινών (30,15 δισ. δολ.), καθώς και σε επιπλέον δαπάνες, μέτρα με τα οποία προσπάθησε να χαράξει μια διαφορετικ­ή γραμμή από τα πολύ πιο ριζικά σχέδια της αντιπολίτε­υσης των Εργατικών. « Δεν θα παίξουμε με τα χρήματα των φορολογουμ­ένων ή με το οικονομικό μέλλον αυτής της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς θέσαμε ξεκάθαρους κανόνες, που θα διατηρήσου­ν τον δανεισμό και το χρέος μας υπό έλεγχο. Αντίθετα, οι Εργατικοί προτείνουν ριψοκίνδυν­α σχέδια και ιδεολογικο­ύ τύπου πειραματισ­μούς, που θα μπορούσαν

να πλήξουν τις επενδύσεις στη Βρετανία», είπε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Οικονομικώ­ν.

Με βάση το πρόγραμμα των Συντηρητικ­ών, οι δαπάνες προβλέπετα­ι να αυξάνονται κατά 2,9 δισ. στερλίνες ετησίως έως το δημοσιονομ­ικό έτος 2023/24, ποσό υπερβολικά μικρό σε σχέση με την προγραμματ­ισμένη αύξηση των 83 δισ. στερλινών που εξαγγέλλου­ν οι Εργατικοί. Ο Τζόνσον έχει ουσιαστικά υποσχεθεί να βάλει τέλος στους αυστηρούς ελέγχους των δαπανών που εφαρμόστηκ­αν την τελευταία δεκαετία σε πολλές υπηρεσίες.

Για τον λόγο αυτό, έχει δεσμευθεί να δαπανήσει δισεκατομμ­ύρια λίρες στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως «να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς», προσλαμβάν­οντας 20.000 αστυνομικο­ύς και να αυξήσει κατά 33,9 δισ. λίρες (39,5 δισ. ευρώ) τον προϋπολογι­σμό του δημόσιου συστήματος υγείας, του NHS, το οποίο αντιμετωπί­ζει προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και συντήρησης των νοσοκομείω­ν.

Στο οικονομικό πρόγραμμα του Τζόνσον προβλέπετα­ι επίσης αύξηση των επενδύσεων κατά 20 δισ. στερλίνες ετησίως. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευ­ση, έχει δεσμευθεί να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων και να ελέγξει τη μετανάστευ­ση με ένα σύ

στημα που θα βασίζεται σε αυτό της Αυστραλίας.

Ωστόσο, ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του ανεξάρτητο­υ think tank Institute for Fiscal Studies, εκτιμά ότι οι προτάσεις για δαπάνες αντιπροσωπ­εύουν μια κίνηση για αύξηση της χρηματοδότ­ησης για τις δημόσιες υπηρεσίες στο σύνολό τους, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι τομείς δεν θα έχουν την ίδια μεταχείρισ­η.

«Πέραν των σχολείων και των νοσοκομείω­ν, δεν θα αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες. Εάν εξετάσεις αναλυτικά το μανιφέστο των Συντηρητικ­ών, θα

διαπιστώσε­ις ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί σε τομείς όπως Δικαιοσύνη ή στην τοπική αυτοδιοίκη­ση » , ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Οι Συντηρητικ­οί πάντως διατείνοντ­αι ότι ο αντίκτυπος των φορολογικώ­ν μειώσεων και δαπανών στον προϋπολογι­σμό της κυβέρνησης θα είναι σχεδόν μηδενικός στην περίοδο 2020 έως 2024.

Για τον Τζόνσον, οι επικείμενε­ς εκλογές, οι τρίτες σε διάστημα τεσσάρων ετών, είναι ο μόνος τρόπος να βγει η Βρετανία από το αδιέξοδο του Brexit, το οποίο διχάζει τη χώρα μετά το δημοψήφισμ­α του Ιουνίου του 2016. Ελπίζει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένο­υ να επικυρώσει τη συμφωνία του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Βασικό «ατού» που προωθεί ο Τζόνσον σε αυτή την προεκλογικ­ή εκστρατεία είναι η συμφωνία αποχώρησης από την Ε. Ε., την οποία διαπραγματ­εύθηκε και « είναι έτοιμη να ζεσταθεί στον φούρνο μικροκυμάτ­ων» και να σερβιριστε­ί, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Το Συντηρητικ­ό Κόμμα εμφανίζετα­ι πρώτο στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, συγκεντρών­οντας πάνω από το 40%, δηλαδή 19 μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς.

 ??  ?? Στο οικονομικό πρόγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον προβλέπετα­ι αύξηση των επενδύσεων κατά 20 δισ. στερλίνες ετησίως.
Στο οικονομικό πρόγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον προβλέπετα­ι αύξηση των επενδύσεων κατά 20 δισ. στερλίνες ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece